Minden napra egy film

Minden napra egy film

Utolsó fény

1. évad

2024. január 19. - BBerni86

Tudok mondani olyan történeteket, ahol a terroristával éreztem együtt. Meg tudtam érteni a Kelet tagjait, de az Inferno regény verziójában is az elvben gonosz, gyakorlatban inkább a világ problémájára megoldást találó tudós szemszögével értettem egyet.

Azért emlegetem ezeket, mert ebben a sorozatban is teljesen érthetőnek éreztem, miért gőzölt be a tudós, aki évekig verte a vészharangot, de senki nem tett semmit. Ha csak a baktériumot engedi el, és nem játszik mellette bandavezért is gyilkos parancsokkal, abszolút vele szimpatizáltam volna. De tulajdonképpen a sorozat is az ő igazát támasztotta alá: ugyanis a végén egy olyan világ képét lengeti be, ahol az emberiség megoldotta a 000utolsofeny.jpgproblémákat. Az alapja pedig az volt, hogy a doktor végzett az olajjal, a ráépülő iparral, és így meg lehetett tenni olyasmiket is, amiket korábban lesöpörtek volna az asztalról. Mintha benyomta volna az újraindítás gombot.

A sorozat azonban teljesen más oldalról közelít – nem a tudós szemszögéből látjuk az eseményeket. Különben a nevét direkt kerülöm, a sorozat egyik rejtélye, ki áll minden mögött, még álneve is van, szóval ezzel kapcsolatban nem akarok árulkodó lenni. Vissza: a történet egy család tagjainak túlélésért tett küzdelmét mutatja. Amikor beindul az olaj pusztulása, teljesen más helyszíneken tartózkodnak és mást kell valahogy túlélniük. A nagylány, Laura otthon maradt Angliában, és tüntetésre ment, de már vadásznak rá a rosszak, hogy az apját nyomás alatt tartsák vele. Az anya, Elena a kisfiukkal, Sammel volt Párizsban, ahol az örökletes genetikai probléma miatt megvakult gyerek látását akarták egy kísérleti műtéttel visszaállítani. Ők majd haza akarnak jutni a megőrülő Franciaországból, miközben vigyázniuk kell, hogy Sam megkapja a gyógyszereit, mert a szeme csak akkor marad műthető, ha nem kap fertőzést. Végül, a családfő, a mérnök és doktor Andy, aki az egyik ügyfeléhez kellett, hogy elrepüljön a Közel-Keletre. Az olaj a szakterülete, és neki kellett kivizsgálnia, mi történik az olajjal. A terroristák persze azonnal a nyomába erednek, amint mintákat szerzett, és csak egy beépített MI6 ügynöknek lesz köszönhető, hogy esélyt kapnak felvenni a harcot és a mintákból rájönni, mi is történik valójában.

A három helyszín váltakozva van mutatva, ahogy a szereplők is külön kalandokat kapnak. Ez mozgásban tartja a történetet, és változatosabbá. Az egyetlen gond az vele, hogy nem ülnek a csavarok. Szerintem kitalálható, hogy ki van a háttérben, és nagyon sok infót elszórnak menet közben arról is, hogy Andy milyen szerepet játszott az ő életében, munkájában. Így azon sem kell meglepődni, amikor nyíltan ki is mondják.

Ha meg piszkálni is kezdem a logikát, több olyan elemet is találni, ami miatt nagyon gáz, amit a sorozatba betettek. Most komolyan el kellene hinni, hogy abban a korban, ahol mindenkit lenyomoznak, ahol több pozíciót is csak komoly átvilágítás után adnak meg, valaki ennyire el tud rejtőzni és álca alatt élni? Ilyen magasra jut olyan alapokkal? Valakinek nagyon-nagyon rosszul kellett végeznie a dolgát, sőt – többeknek is -, ha ez így összejöhetett.

Valahol szerencse is, hogy ennyire rövid a sorozat, mert elvérzett volna, ha tovább kell ragoznia a dolgokat. Így még azért nem megy el túl messze, és szinte filmként nézhető maradt.

A látvány tévés, de nem is nagyon vártam mást. Láttunk káoszt, menekülést és pár pisztolypárbajt. Az igazi csata különben sem ott zajlott, hanem a kémcsövekben. Azt meg annyira mutatták, amennyire tudták. Igazából nincs hiányérzetem.

A szereposztás meg sorozatnézőknek kedvez. Matthew ’Lost’ Fox nyomoz az olaj után, akinek Joanne ’Downton Abbey’ játssza a nejét, míg az angol korona vezető tudósaként Tom ’Crossing Lines’ Wlaschiha tűnt fel – de tőle mondhatnám a Trónokat, a Stranger Things egy mellékszerepét is. Ahogy itt is, nem igazán ő kapja a főszerepeket, de fix mellékszereplőként több nagyobb sorozatban jelen volt. Egyiküknek sem ez élete szerepe, de megoldották. Filmen nem lennének húzónevek, de sorozatban működött.

Felemás élmény volt. Egyes részek tetszettek benne, mások nagyon nem. De az üzenete miatt simán nézős. Többre van szükség, mint a harangot kongatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2218306723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása