Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sötét folyosók

2018. november 06. - BBerni86

Kamaszos, magániskolás, különleges képességes, veszélyeztetett.

Kit 17 éves és problémás, az anyja már nem tud mit kezdeni vele. Az apja halála óta a lány kezelhetetlen. Utolsó lehetőségnek tűnik madame Duret iskolája, ahol tehetséggondozás zajlik, és hajlandó a lányt is felvenni. Kit nagyon nem akar menni, de az anyja nem hagy neki választást. Ott aztán sorra érik a kellemetlen meglepetések: nincs semmilyen technika, a telefonját elveszik, nincs net se. Állandóan félhomály van. Különösek a tanárok, akik irodalmat, festészetet, zenét és matematikát tanítanak nekik. Diák meg csak 5 van. Kit érzi, hogy valami nem stimmel – hirtelen megtáltosodnak. Aki megbukott matematikából, most megoldhatatlan matematikai rejtélyt old. Kit, aki alig pötyögött a zongorán, zenét szerez. A fiatal zenetanára és Veronica lehet a szövetségese, ha rá akar jönni, mi folyik itt, mielőtt utoléri őt is a többieket elnyelő őrület.sotet_folyosok.jpg

Louis Duncan sikeres ifjúsági szerző, akiben még az is megvolt, hogy saját régi sikereit modernizálja, és újra kiadja. Egy másik ifjúsági sikerszerző, az Alkonyattal világhírű Stephanie Meyer karolta fel a Sötét folyosókat és neki köszönhetően készült belőle ez a film.

Ami nagyon erősen indít. Titokzatos, rejtélyes, de jól illik az ifjúsági zsánerbe. A problémás lányok érkezése, bemutatása, a románc lehetőségét pedig a fiatal zenetanár rejti, aki helyes is, remekül zongorázik és még cuki francia akcentusa is van. Majd egyre árnyalódik a kép, ahogy elkezdik nem csak sejtetni, de mutatni is, mennyire baljós maga az épület és az is, ami benne folyik.

Még a film is jól megfogja, ahogy a lányokon elhatalmasodik valami őrület, aminek mesterművek az eredményei, de ők fizetik meg az árát. A film a hangulatával ijeszt, nem kell a jump scream elem sem hozzá, hogy frászt hozzon az emberre. Ok, egyszer van nagyon tipikus jump scream elem is, de itt annyira jól időzítették, hogy tényleg ijesztő, és nem csak mosolygok rajta jó előre.

A gondok a film utolsó részével vannak, amely lényegesen eltér a regénytől is. Valahol értem, akciót akartak bele és gyors történéseket, de nekem nehezemre esik megemészteni azt a gyors zárást, és ahogy zártak. Talán annak jobban fekszik, aki nem olvasta a könyvet, de szerintem még nekik is túl gyors lesz és eltúlzott.

A film minimál díszlettel, helyszínnel forgott, de cserébe az iskolának megvan az a horror hangulata, ami a történetben is benne van. Nem kellett bele nagy effektek, a végét leszámítva látványos jelenet sincsen, mégis működik és látványra is jó a film. Kifejezetten tetszett, ahogy a szellemalakok lebegtek, vagy, ahogy a háttérben lebegtek.

A casting már problémásabb szerintem. Uma Thurman nagyon könnyeden kirázza a madame figuráját az ujjából, a fiát játszó Noah Silver pont azt hozza küllemben, ami a szerepéhez kellett. De a lányok… AnnaSophia Robb nekem fiatal Carrie-ként ismerős, így itt öregnek éreztem a színésznőt egy 17 éves szerepére, látom rajta, hogy közelebb van a 30-hoz, mint a 17-hez. Nem játszik rosszul, csak szerintem ebből már kiöregedett. Victoria Moroles meg a Teen Wolf óta annyira ellenszenves nekem, hogy itt is végig utáltam.

De összességében ifjúsági thriller/horror vonalon korrekt kis film, bár a regény jobb.

 

Sötét folyosók - 5/4 ifjúsági thriller – horror határán mozog, korrekt, eredeti ötlettel, csak a vége nem stimmel.

https://www.youtube.com/watch?v=Lrc55wwBusM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7214353059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása