Minden napra egy film

Minden napra egy film

Családi szívás

2018. december 17. - BBerni86

Családi kirándulásos, konfliktusos, fűárusítós.

Laura élete elég zűrös: a főnökét ugyan a barátnőjének vallja, de a nő folyton ugráltatja, nem segíti ki és cselédként kezeli. A fia utálja a középiskolát, a művész hajlamú fiú elveszik az erőszakos osztálytársai között. Nincs egy rendes kapcsolata, amióta elvált a férjétől. Túl sok kóbor állatot fogad be. A fia, Henry kedvéért most valamit ki kell találnia: magán, művészeti iskolába akarja adni, de ahhoz pénz kell. Az apja talán tudna adni, de cserébe kér egy szívességet. Ki kell költöznie az öregek otthonából, és Laurának kellene autóval elvinni a húgához. A család útra kel, és miközben apa – lánya lassan képesek megbékélni egymással, a nagyapa az csaladi_szivas.jpgunokájával közösen a meglátogatott rokonoknak füvet árul. Csak Laura rá ne jöjjön!

Általában utálom a magyar címeket, de végre egy, amit tudok üdvözölni! Mert ez a film tényleg ilyen, és tetszik a kétértelműsége! Benne van az, hogy ebben a családban konfliktusok vannak és szívnak a szereplők. Laura, aki még mindig fájlalja, hogy az apja egész gyerekkorában mennyire hanyagolta. Ahogy szembe kell nézniük azzal, hogy Henry apja, Leonard egy nagydumás, megnyerő, de semmirekellő fazon. Ugyanakkor utal arra is, hogy Jack szép sorban füvet árul a rokonoknak, ők máshogy is szívnak.

Ez a film dramedy, és valóban az is. Igaz, most fogékonyabb voltam a drámai részére, nem igazán azzal a humorral operáltak, amin tudnék nevetni. A sírva nevetés nem a műfajom. Mert az, hogy a magányos és sebzett nő kóbor kutyákkal veszi körbe magát, és nem tud egyet sem a sorsára hagyni, nekem inkább tragikus, mint vicces. Akkor is, ha néha igencsak mókás állatot sikerül a családi úton felszedni.

A családi szálak meg egyértelműen a drámát húzzák alá. Elsősorban Laura alakján keresztül, de a többieknek is megvannak a maguk bajai. Még az olyan látszólag felelőtlen és semmivel sem törődő figuráknak is, mint Leonard. Azért az, ahogy szembenéz a feleségével, és képes kimondani azt, hogy mennyire megbízhatatlan és semmirekellő, jobban tette a nő, hogy elhagyta, valahol szomorú. Tudja, milyen és képtelen változni.

Jack, Laura apja lesz az, aki fejlődik a film alatt. Sok tekintetben hasonlít Leonard karakterére, de neki nagyobb a szíve. Ő képes lesz arra, hogy amikor szembesül a hibáival, a megszeretett unoka és a lánya kedvéért legalább megpróbál megváltozni.

Road movie a film, de az utak mellett a szereplők lelkében is megtesszük az utat. Akármi történik is velük, annak mindig lesz egy olyan vetülete is, hogy a nagy egészet nézve hogy hat rájuk az esemény. Közelebb, vagy távolabb kerülnek egymáshoz.

Jó karakterek vannak, érdekesek, furcsák, különcök, de pont ettől izgalmasak. Miért ilyenek? És meg lehet érteni, a film szépen felépíti mi minek a következménye. Jó színészek is kellettek, hogy ez valóban megtörténjen és hiteles legyen. Vera Farmiga kifejezetten jó volt, hogy most nem démonok ellen harcolt, hanem családot egyesített. Plummer szokás szerint jó.

Igaz, hangulat kell ehhez a filmhez. Mert nem szórakoztató, néha nagyon lassú is, és lehetett volna dinamikusabb a szkript. Keserédes. Nekem most feküdt, de máskor nem biztos, hogy végig bírnám nézni.

 

Családi szívás - 5/3 jó szereposztás, érdekes történet, de valahogy nem sikerült megérintenie vagy nevettetnie.

https://www.youtube.com/watch?v=xf6qk93WHf0

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2814491198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása