Minden napra egy film

Minden napra egy film

South Park

22. évad

2018. december 22. - BBerni86

Kisvárosi, gyerekszájas, humoros.

South Park több ellenséggel kell, hogy szembenézzen: ellepik a várost a rollerek, és hiába akarnak megszabadulni tőlük, mindig visszatérnek. Rendszeresek az iskolai lövöldözések, a rendőrség lassan már rutinként kezel minden esetet. Megjelenik egy részben ember, részben disznó szörnyeteg, aki olyan vérfürdőt rendez, hogy még a Sátán sem képes felvenni vele a harcot. Végül, az Amazon is akcióba lendül. A helyi south_park.jpgközpontjuk elfojtja a kisvállalkozókat, és szinte rabszolgaként dolgoztatja az embereket. De eljön a sztrájk ideje, amibe mindenki beszáll valamiképpen. Közben a fiúk készülnek a bicikliversenyre, kipróbálják a Buddha Dobozt, és rendbe teszik, amit a felnőtteknek nem sikerül.

Van még olyan sorozat, amely megélt 22 évadot? Utána kellene nézni, de biztosan nem sokra akadnánk. A South Park idén már itt tart – és próbálkoznak a készítők tovább, hogy maivá tegyék a sorozatukat.

Mindig is a sorozat éltető eleme volt, hogy beszólnak bárkinek. Reagálnak a legnagyobb popkulturális jelenségekre, a politikára és a társadalmi, szociológiai változásokra. Ugyan volt próbálkozás olyan évaddal, melyben egy történetet vittek végig, klasszikus átívelésekkel, de visszatértek az epizodikus részekhez. Az idei évadban ez annyit változott, hogy több olyan történet is volt benne, amit 2, esetleg 3 részben mondtak el. Kicsit ilyen is, olyan is, útkeresősnek éreztem ezt a formátumot.

Ha a beidézett jelenségeket nézem, akadt néhány popkulturális utalás. A legemlékezetesebb talán a Red Dead Redemption 2 volt, amelyre úgy rákattantak a népek, hogy az Armageddon előbb eljöhet, minthogy lemondjanak róla. Nem is tudtam eldönteni, hogy ez mennyire reklám és mennyire kritika. Most nagyon közel volt egymáshoz a kettő, és nem akarom, hogy a South Park reklámozzon. Én azt várom tőlük, hogy kritikusak legyenek és elgondolkoztatóak.

Az sokkal jobban sikerült, hogy a szörnyeteg mögötti igazságot keressük. Nagyon politikainak érzem azt a lényt, nekem simán benne volt, hogy ezzel is Trump kritikáját fogalmazták meg. De az Amazon részeket is tudtam ilyen szempontból értékelni. A munkás indulóval a csomagolóban robotoló emberek nagyon eltaláltak lettek, de a tönkrement plázások zombiszerű átalakulásában is van ötlet.

És ezeket tudom benne szeretni! Az ötleteket.

A Buddha Box is ilyen volt, ami mesés formában, de találóan megmutatta, hogyan szűkül be a világunk a telefonunk és online világra. Nagyon eszembe jutott róla akármelyik pesti metrózásom. Szoktátok figyelni, mit csinálnak a mellettetek utazók? Hányan vannak úgy belemerülve a mobiljukba, mint itt, akik Buddha Dobozt húztak a fejükre? Szerintem egyre többen.

A South Park törzsgárdáját alakító srácok viszont nem kaptak igazán jó kalandokat. Ha össze kellene foglalnom, kivel mi történt idén, bajba lennék. Hiányoltam is a kis csörtéiket, idén még Cartman is kifejezetten szolidra sikerült.

Szóval, vegyes az összkép. Messze nem üt akkorát, mint egykor, kevesebb az évadon belüli részek száma is. Úgy érzem, most kicsit keresik a South Park helyét a kínálatban.

 

South Park – 5/3,5 néha még odaszúr, akad benne aktualitás, de már nem a South Park a vezető animáció.

https://www.youtube.com/watch?v=VFpzv3tadcs

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9814506924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása