Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Cápák

2019. január 15. - BBerni86

5: A cápák éjszakája - a slasher találkozása a cápákkal. Annak, aki gondolkozni nem akar, csak azon szórakozni, f5_9.jpgahogy sokféle cápa eszementen egyetemistákat eszik. De hogy konkrétabb legyek: adott pár rossz ember, akik azt hiszik, buli mindenféle cápát illegálisan egy tóban nevelgetni. Meg adott egy csapat szexi fiatal, akik tudatlanul pont ennél a tónál akarnak szórakozni. Buli helyett kajacsata lesz, csak éppen nem ők esznek, hanem belőlük lesz a menü. Amiért érdekes lehet, hogy tényleg több cápafajjal eljátszanak, nem csak a nagy fehér szed áldozatokat. Plusz, 3D-ben is elérhető.

4: Meg: Az őscápa - a legutóbbi cápás menet, amiben Jason Statham méri össze az összemérnivalót a cápáéval. f4_10.jpgAkinek nem kell a mérete miatt aggódnia - történetesen egy mélytengeri árokban túlélt őslényről van szó, egy hatalmas cápáról, aki fogpiszkálónak használhatja a hajókat, és az emberek annyira kicsik, hogy inkább bálnákra támad. (Azért nem veti meg az emberhúst sem, csak ő egyszerre úszó tömegeket tud benyelni.) Akciófilmnek korrekt, de az agyad nem kell hozzá. Az alapja regény, azt popcornosították, és filmen tálalták.

3: Háborgó mélység - Spielberg után nem sikerült emlékezetes cápás filmet alkotni, nagyon sokáig. Ez a film volt f3_10.jpgaz, ami sikerre vitt egy más receptet. A valóságos történet, a társadalmi üzenet helyett az akcióra és a szórakoztatásra mentek rá, kicsit az akciófilmek felé mozdítva a zsánert. A sztori szerint egy kutatóbázison az agyi betegségek ellenszerén dolgoznak, és a kísérleti alanyaik a cápák. De hogy használni tudják őket, meg kellett növelni az agyuk térfogatát. A végeredmény: elég egy baleset, hogy az okos és felettébb gyilkos állatok elszabaduljanak, és módszeresen felfalják a tudósokat. Akadt benne nem egy látványos elem, a mai napig a hátrafelé úszó cápa vezeti a toplistám. Saját korában tele volt ismert színészekkel, mára azért az ő renoméjuk megkopott, de a film még mindig jó popcorn mozi.

2: A zátony - az utóbbi évek legjobban sikerült cápás filmje. Benne egy Nancy nevű lány, aki az anyja halála után f2_10.jpgtalajt vesztett. Megkérdőjelezi az orvosi pályát, az egész életét. Szörfözni akar egyet, és a víz egy bálna tetemet sodor felé. Ahol sok hús, megjelenik a cápa is. Itt is. Eleinte a bálna teteme izgatja, de aztán a vízben levők lesznek a célpontjai. Nancy megsérül, a deszkája tönkremegy, kint ragad a nyílt vízen egy bolyán, míg a cápa falatozik és vár rá. A dagály jön, a menedék lassan megszűnik. A lánynak küzdenie kell, ha élni akar. Elég realista film lett, korrekt látvánnyal. Tényleg, csak a nagy leszámolás csúszott át a mesésebb vonalba. Feszültség van  benne, okos történetvezetés, amiben a külső és belső veszélyeket is leküzdi a hősnő. Még pasis filmnek is elmegy, hiszen Blake Lively fürdőruhában játssza végig.

1: Cápa - Spielberg egyik nagy dobása, melynek a sikerét egy cápás film sem tudta felülmúlni, nem véletlenül. Ugyan f1-1_1.jpgvalósághű, CGI cápák ijesztenek már, de azt az elemi félelemet, amit ez a cápa keltett, nem múlta felül semmi. Azt hallottátok, hogy a film bemutatója után kimutathatóan esett a fürdős nyaralóhelyek látogatottsága, az emberek annyira beijedtek a nagy fehértől? A történet szerint egy kisvárosban, ahol a lakosság a turizmusból tartja fenn magát, készülnek a strandszezon kezdetére. De egy holttestet találnak, a gyilkos egy fehér cápa lehetett. A rendőrfőnök, Brody riadót fújna, és nem nyitná meg a strandot, amíg nincs meg a hal. De a polgármester nemet mond neki. A halottak szaporodnak, a cápát le kell vadászni. Egy tudós, egy hivatásos cápavadász és Brody a nyílt vízre merészkednek, hogy megküzdjenek a cápával. Klasszikus a cselekmény, a zenéje, az Indianapolis katasztrófájáról mondott monológ, a kamera beállítások. Több, puszta ijesztésnél, hiszen társadalmi üzenet is van benne. Máig releváns, meghatározó film.f1-2_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4114563310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása