Minden napra egy film

Minden napra egy film

Nightflyers

1. évad

2019. január 19. - BBerni86

Idegen lényeket felfedezős, űrhajós, gyilkosos.

Karl megszállott tudós, akinek most lehetősége van egy földönkívüli fajjal felvenni a kapcsolatot. Ehhez a mély űrbe kell merészkednie egy csapattal, akik között tudósok éppen úgy vannak, mint egy fiatal telepata, Thale, akinek a jelenléte félelemmel tölti el a legénységet. Karl is küszködik, kislánya halála legalább annyira nyomasztja, mint a felesége terápiája, aki lassan már egyáltalán nem emlékszik a gyerekükre, és már elkezdte a férjével kapcsolatos emlékeit is töröltetni. A hajón se stimmel valami – kezdenek rájönni, hogy valami fenyegető leselkedik rájuk, öl és akadályozná őket. Valami, amit eleinte Thale művének gondoltak, de valami vagy valaki más fenyegeti a létüket.nightflyers.jpeg

Sorozat, aminek az alapja egy George RR Martin történet? Jónak tűnik, igaz? Még akkor is, ha nem a legújabb Trónok harca évad. Mivel olvastam az eredetit, azt hamar el tudom mondani, hogy az alapanyaga ennek a sorozatnak is erős. Ugyan kicsit meglepett, hogy az Ezer Világ ciklus sokkal jobb történeteket is tartalmaz, miért ez lett sorozattá, de már erre is van egy elméletem.

Kezdjük is talán ezzel. A történeten természetesen alakítottak. Az eredeti egy kb. 100 oldalas kisregény, aminek az alapjait vették át a sorozatba. Vannak karakterek, akik mindkettőben szerepelnek. Mindkettőben az úrhajó az abszolút helyszín, ahonnan egy más világ lényeivel igyekeznek felvenni a kapcsolatot. Mindkettőben közös elem a hajón megbúvó fenyegetés, ami lassan az életükre is tör. De itt sokkal több, és más karaktereket is mozgatnak. Szappanoperásabb lett a sorozat, Martin negyed ennyit sem foglalkozott azzal, ki kivel kavar és ennek milyen érzelmi hozadékai lesznek. Még a világkép is más. Az Ezer Világ, amiből csak egy ezé a történeté, a sorozat világában nincsen benne. Martin komplex világát ilyen tekintetben nagyon leegyszerűsítették.

Cserébe több sci-fi szálat kapunk, melyekkel a hajó útját feltöltik. Jobban kibontják a szellem a gépben szálat, lesz egy vírusos támadás, de az idegen technológia, vagy éppen Eris kapitány története is új, más elemekkel bővül. Volt ugyan néha olyan érzetem, hogy furcsán halad a cselekmény, de unatkozni nem unatkoztam. Bár ebben dominánsabb a sci-fi, mint a horror elem, hamar ide írom.

Talán azért is, amiért a Nightflyers lett megfilmesítve. Éreztem, hogy nem egy nagy pénzekből forgatott sorozatot látok. Kevés helyszín, alig volt űrhajóról külső kép. Ha összevetem azzal, hogy az Utazókban kinézett a hajó, a külső képeket, ez siralmasan semmilyen. Ok, az mozifilm volt, ez egy sorozat, de akkor is nagyon látványosan kevesebb ez. Minimális CGI, az se minőségi. A betett horror jelenetek se ütnek, nagyon műnek éreztem őket. Jobb is, hogy nem erőltették, mert fájt volna a végeredmény.

A színészeken is a spórolást éreztem. Konkrétan egy szereplőt találtam, akit már láttam másban. Maya Eshet ijesztő külseje már a Teen Wolfba se tetszett. Különösebben nem kellene sminkelni szellemnek, vagy valami idegen lénynek. Nincsenek nagy alakítások, de a karakteres se olyanok. A cselekmény sokkal hangsúlyosabb. Egyszer meg lehet nézni.

Eléggé nyitva hagyták egy esetleges folytatáshoz, érdeklődve várom, kap-e berendelést.

 

Nightflyers - 5/3,5 kis költségvetés, nem is látványos, de az alapsztori erős, és vannak jó horror elemei.

https://www.youtube.com/watch?v=yYP9bSaGU6U

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8914569484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása