Minden napra egy film

Minden napra egy film

Luther

5. évad

2019. január 20. - BBerni86

Nyomozós, sorozatgyilkosos, bonyolult kapcsolatos.

John Luther felügyelő átlagos munkanapot kezd, pár új elemmel. Kap egy új munkatársat, akinek meg kellene luther2.jpgmutatnia, hogyan működnek ideálisan a rendőrségen a dolgok. Kapnak egy új ügyet is, a gyilkos több szúrással, bestiális módon végez az áldozataival. A nyomok egy pszichiáterhez vezetnek, aki egyik betegében látja a gyilkost, de mivel a férfit is áldozatnak látja, nem hajlandó kiadni az adatait. A nyomozók a nőt figyelik meg, remélve, hogy elvezet a gyilkoshoz, aki a rajtaütés közben öngyilkos lesz. Valami nem stimmel, de Luther nem tudja a teljes figyelmét az esetnek szentelni. Mert a bűnkirály George Cornelius rajta keresi a fia elrablóját: Alice jelentkezik is, hiszen ő tért vissza, a halálát csak megrendezte. luther1.pngLuther egyszerre akar mindenkit megmenteni, de ennyi pszichopata között mennyi esélye van erre?

A BBC egyik kultikus sorozata tért vissza az 5. évadjával. Idris Elba innen indult, de már cseng úgy a neve, hogy körülbelül olyan nehézség egy új Luther évadot leforgatni, mint Cumberbatch naptárában időt találni az új Sherlock részek elkészültének.

A 4. évad Alice nélkül próbált boldogulni, nem is volt ugyanolyan az évad. Ezt megoldva, és Ruth Wilson szerződtetésével most visszakapjuk a pszichopata hölgyeményt, aki előhozza nyomozónk sötét oldalát. Így látszólag minden készen áll egy erős évadra: Alice és Luther játszmája mellett van egy brutális sorozatgyilkos is, aki nem tétlenkedik, és egyre szaporodnak a holttestek, egyik brutálisabban megölve, mint a másik.

Miért vagyok mégis csalódott?

Ha nagyon mutogatni akarok, az Alice lesz. Aki elszabadítja a káoszt és a poklot. Megvan a Luther és Alice közti dinamika, de sokkal erőteljesebben megjelenik a két ember közti különbség. Alice gátlástalan, és Luther bármennyire is védeni akarja a nőt, annak olyan húzásai vannak, hogy ezt már nem lehet eltűntetni. Már az is durva, ahogy az egész emberrablást megszervezte és levezényelte, de amit aztán tesz nyomorult kölyökkel, hogy Luther visszaadta az apjának, az kegyetlen.

Hogy is lehetnének együtt, ha ennyire különbözik a világuk? Alice miatt kész Luther átlépni a határokat, de Alice annyira messze megy, ahova Luther nem követheti, így elkerülhetetlen, hogy a végére ők is ellenfelek legyenek.

És én azt sajnáltam, hogy ez a szál a vezető. Engem sokkal jobban izgatott a sorozatgyilkos szál, amiben volt pszichiátria, átverés, függések, brutalitás. Az évad egyik jelenete, amikor az áldozat érzi, hogy figyelik, de hiába fordul hátra, nem lát senkit. Mi pedig látjuk, ahogy a gyilkos padlón kúszva közelít felé álarcba. Luther zseniális nyomozó, itt is lehetett volna egy nagy párharc, de ez a szál csak azért kellett, hogy legyen gyilkos is benne. Mert Alice szálát zárják.

Lelki útra megyünk, mennyit hajlandó még Luther feladni a nőért? Valahol ez az egész arról szólt, hogy Luther fel kell, hogy ismerje magában a benne élő szörnyet. De mennyi teret enged neki? A kötelességtudata erősebb, mint a személyes vágyai?

Korrekt rendezés, itt van minden visszatérő színész, és mégis, nem voltam teljesen elégedett.

 

Luther - 5/3,5 Idris Elba jó, a történet sorozatgyilkosos szála jó, de Alice? Csalódás az a szál.

https://www.youtube.com/watch?v=zltvWcctE6g

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8614572948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása