Minden napra egy film

Minden napra egy film

SpoilerZóna

A bűnös

2019. január 20. - BBerni86

Mielőtt elkezdem elmesélni a film csavarjait, hamar két dolgot meg kell róla jegyeznem.

1. Írtam, hogy nem lennék meglepve, ha megcsinálnák az amerikai remake változatát. Úgy tűnik, nem kell rá sokat várni. Azt hallani, Jake Gyllenhaal veszi át Cedergren helyét. Ezzel azért kicsit óvatos lennék, mert a Nesbo írta A fiú filmváltozatáról is az terjedt, hogy J.G. lesz a címbeli fiú, aztán semmi hír, hogy készülne a film. Pedig eddig nagy türelemmel vártam, bejött az a regény.

2. Dánia ezt a filmet jelöli a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. Ugyan még nem néztem össze, és a rövidített lista sincs még sehol, kik kerültek be a gálára, de ennek a filmből szívből tudok drukkolni.

4_4.jpgDe akkor most nézzük, milyen titkokat tartogat A bűnös!

Asger kényszerből ül a segélyhívások mellett. Nyomozó, de most folyamatban van ellene egy vizsgálat, és amíg nem tisztázzák a nevét, ide helyezték. Holnap lesz a meghallgatás, már csak ezt a szolgálatot kell kibírnia. Részegek, drogosan eltévedtek, bárki, aki veszélyben érzi magát, hívhatja. Asger türelmesen küld rendőrt, akihez kell, vagy nyugtatja le az arra szorultakat.

Aztán egy remegő hangú nő hívja, Iben. Nem válaszol nyíltan a kérdésekre, és mintha nem is vele beszélne. Asger megérti, hogy a nőt egy ismerőse elrabolta, és azt hiszi, a gyerekével beszél, nem a segélyvonallal. Mivel Iben nem beszélhet nyíltan, Asger nagyon kevés információt tud csak meg tőle. Milyen színű a kocsi, furgon, és a mobil cella információiból látja, merre halad az autó. A vonal megszakad, és a rendőrség egy másik fehér furgont állít meg.

Asger nem tudja elengedni az ügyet, bemegy az elkülönített irodába, és onnan igyekszik többet megtudni. Iben 5_5.jpglakására telefonálva kiderül, hogy otthon van a 6 éves kislány és a kisbaba öccse. A szülők szétváltak. Az apa átjött, veszekedtek, a kisbabára rázárták az ajtót, és elmentek. Asger kér oda egy járőrt, és megkéri a kislányt, menjen be a kisöccséhez, ne legyen egyedül.

Majd az apa lenyomozását követően a férfi mobilját hívja. Michael elutasító. Asger egy kollégáját hívja, aki éppen sörözött. Ideges a holnapi meghallgatás miatt. Ő lesz Asger mellett a tanú. Most azt kéri tőle, menjen el Michael lakására, és próbálja kitalálni, miért tart északra a volt feleségével. A rendőrségi nyilvántartásból látja, a férfi büntetett előéletű, erőszakos. De mit akar északon?

3_5.jpgAz Iben lakására kiérkező járőrökkel is tud beszélni, mivel a kislány vonalban volt. Hallja, hogy a járőr azt kérdezgeti a kislánytól, miért véres a keze és a ruhája. Asger kéri a rendőrt, hogy nézzen szét a házba, ellenőrizze, mi van a kis Oliverrel. A járőr hangja elcsuklik, amikor a szobában megtalálja a babát. Szinte sírva mondja, hogy a kicsi már halott. Asger rá akarja venni, hogy menjen be, nézze meg a pulzusát. A járőr kifakad: látja, hogy nem élhet. Szétszaggatták a hasát, minden csupa vér. A járőr, de Asger is teljesen kikészül.

Újra telefonál Iben. Asger már leszámolna a gyerekgyilkos Michaellel, főleg, hogy Iben a gyerekeivel akar lenni. Nem tudja, mi van a kisfiával. Asger megkéri, kösse be magát. A nőtől tudja, hogy Michael nem kötötte be magát. Behúzatja a nővel a kézi féket, majd kéri, szökjön meg! De dulakodás hallatszik.

Iben a raktérből hívja újra. Most azt a tanácsot kapja, keressen bármi nehezet, és amikor a férje megáll, kiszedné a kocsiból, támadjon a fejére. Megérdemli. Már leáll a kocsi, Michael közeledik, amikor Iben arról kezd beszélni, hogy a kisfia jól van-e. Ő segített rajta, kiszedte a kígyókat a hasából. Azóta csendbe van, nem sír. Asger akkor 1_1.jpegdöbben rá, hogy Iben a baba gyilkosa, de már szólni se tud, hallja, hogy Iben Michaelre támadt, és megint süketek a vonalak.

A társa hívja Michael lakásáról. Végigolvasta a férfi leveleit. Kiderül, komoly harcot folytatott a gyerekei felügyeletéért. A felesége elmegyógyintézetben volt, féltette tőle a gyerekeket, de mivel büntetve volt korábban, nem kapta meg a gyerekeket. Északra a klinika van, ahol az asszonyt kezelték. Asger megnézi a térképen, Michael most is arrafelé tartott.

Hívja a mobilokat, Michael felveszi. Megsérült, Iben elszaladt előle. A férfi teljesen össze van törve: a kisfia halott, a felesége megőrült, és senki nem segített.

2_1.jpegKintről szólnak, hogy Iben a vonalban van. Asgerrel akar beszélni. Kimegy, a többiek előtt beszél vele. A nőnek most esett le, mit tett Oliverrel. Hallja, egy hídon van éppen és búcsúzkodik. Asger próbálja lebeszélni az öngyilkosságról. Elmondja, hogy van, aki hazavárja. A kislánya szereti, és ő megígérte neki, hogy az anyja haza fog menni. Michael is segíteni akar neki. Igen, Oliver halott, de Iben csak jót akart. Nem tudta, mit tesz. Ellenben vele. Asger elmeséli, hogy ő is gyilkos. Megölt egy bűnözőt, mert elege volt, hogy nem tehet semmit. Úgy állította be, mintha jogos lövés lett volna, de nem az volt. Iben megköszön mindent, azzal búcsúzik, hogy Asger jó ember, majd elnémul a vonal.

A csendet az északi körzet hívása töri meg. Asger már gyászolja a nőt és a kisfiút, de kijavítják. Iben lemászott a korláthoz, a rendőrökhöz ment oda. Megdicsérik a férfit, megmentette a nő életét.

Asger leteszi a headsetet, kisétál az irodából. Még látjuk, ahogy a mobilján valakit felhív.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8014569244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása