Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gyémánthajsza

2019. január 24. - BBerni86

Átverős, bűnözős, gyémántrablós.

Peter és Harriet Fox kisstílű tolvajok és csalók, akik rendszeresen náluk nagyobb halaknak dolgoznak. Legutóbb éppen Irinának adtak el drogot, aki híres arról, hogy gond nélkül meggyilkolja, aki kicsit is keresztbe tesz neki. Harriet pedig szerencsejáték függőségben szenved, így mire a páros észbe kap, a nő elkártyázta Irina összes pénzét. Menekülniük kell, és gyorsan kitalálni, hogyan szerezzenek gyorsan egy nagyobb összeget, hogy kifizessék az adósságuk, mielőtt Irina végez velük. A tévében látják Peter volt feleségének Pazar, méregdrága gyémánt gyűrűjét, amit filmrendező férjétől kapott. Meg is van az ötlet: azt a gyűrűt kell ellopni! Ám Jackie mv5by2q3owu0ntetnwy4zs00m2u5lwi5ntatntm5njhmmwrmy2u5xkeyxkfqcgdeqxvyotg4mdyynw_v1_ux182_cr0_0_182_268_al.jpgéletében őket felülmúlóan is nagy a káosz: a rendező férj rendszeresen csalja nejét, aki éppen a csivavája megnevelésével van elfoglalva.

Most már értem, miért volt eddig ez a film teljesen ismeretlen és reklámozatlan, noha nem semmi a stáblistája. (Arról nem is beszélve, hogy szinkronosan ugyanazt a címet kapta, mint az egyik legutóbbi Keanu Reeves film, ami azért jobban volt reklámozva.)

A helyzet az, hogy a Gyémánthajsza finoman szólva is félresikerült, ha úgy tetszik, béna film. Az alapötlet még akár ígéretes is lehetne, én bírom a csalós – lopkodós filmeket, de itt sok minden hiányzott.

Először is, egy értelmesebb cselekmény. Történnek dolgok a filmben, de annyira logika nélkül és össze-vissza, hogy egy idő után egyik esemény a másikat teszi hiteltelenné. Semminek nincs igazából értelme. Miért kell Harrietnek beépülnie, mint kutyasuttogó? Semmivel sem vannak jobb helyzetben vele a házban, mint nélküle. Egyáltalán, mi volt a nagy terv? Annyira béna, hogy leírni is sajnálom. (SPOILER! Bedrogozzák Jackie-t, és amíg ki van ütve, lecserélik az ujján a gyűrűt egy másolatra.) Komolyan? Minek kell azt nézegetnem minden harmadik jelenetben, hogy Gabriel éppen kivel csalja a nejét? Tulajdonképpen mindenkivel, minden nőre rárepül a környezetében. De ennek nem lesz semmi haszna a cselekményben, csak van és kész.

Annyira nem lehetett komolyan venni semmit, hogy egy ponton már azon gondolkodtam, hogy ez egy paródia lehet. De annak nem kellene viccesebbnek lennie? Arra jutottam, hogy a zsáner elemeit kiforgató komédia lenne, csak éppen a film humora nem találkozott össze a humorérzékemmel. Szerintem nagyon keveseknek lesz ez a film vicces, mert egyszerűen nem az. Szó se róla, hülyeség van benne bőven, csak éppen nem a szórakoztató módon, hanem az agyat lefárasztó, értelmet módon.

Ami behúzott a csőbe, az a szereposztás. A főszerepben Tim Roth és Uma Thurman látható, és olyan színésznőkkel töltötték meg mellettük a filmet, mint Alice Eve, Maggie Q, Sofia Vergara, Parker Posey. De minek? Játszani nem kell senkinek, csak szépnek lenni. Thurman kivételével minden nő kimerül annyiban, hogy csinos. Jó, esetleg az eszelős is felfér a listára, mert agyament viselkedés mindből kitelik. Mindenkitől láttam már sokkal jobbat – ez tipikusan az a film, amit majd mindenki rejtegetve és kisbetűvel vesz fel a filmográfiájára, ha egyáltalán felveszi rá.

Nekem nagyon nem jött be, néha komolyan fájt ez a film. Minek is írt alá ebbe Tim Roth?

 

Gyémánthajsza - 5/1 komédia, de nem jött be a humora. Heist movie, de szánalmasan béna az átverés és lopás.

https://www.youtube.com/watch?v=LZ3ZppwhMOA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2514584454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása