Minden napra egy film

Minden napra egy film

Anne with an E

1. évad

2019. március 02. - BBerni86

Örökbefogadós, iskolába járós, barátkozós.anne.jpg

A Cuthbert testvérek kénytelenek szembenézni azzal, hogy már nem fiatalok. A farmon levő munkát egyedül nem győzik, így egy fiú örökbefogadása mellett döntenek. Ám egy félreértés miatt a markos legényke helyett egy szeplős, nagyszájú, álmodozó vörös hajú lányt kapnak. Anne Shirley egyből beleszerelmesedik a birtokba, a lehetőségbe, de Marilla nagyon ragaszkodik az eredeti elképzeléshez. Ám abba a pár napba, amit a lány velük tölt, nagyon a szívéhez nő. Így amikor bátyja bérest fogad, beleegyezik, hogy a lány velük maradjon. Aki barátságot köt az előkelőbb származású Dianával, és szinte azonnal versenyre kel az iskolában a legjobb diáknak tartott, és szinte minden lány álma Gilberttel. Minden napra jut valami kaland és csoda, ahogy Anne jelenlétében felragyog a Zöld Orom.

Lucy Maud Montgomery klasszikusa az Anne regények. Nem is egy feldolgozást ért már meg, melyek között akadt sikeresebb és kevésbé jól sikerült is. A legújabb próbálkozó a Netflix, és úgy tűnik, nekik is bejön a kis cserfes vörös kalandozása. Hiszen már 2 évad le is ment, és idén a 3. évad is érkezni fog.

A siker kulcsa, ugyanakkor az, amiért sokak panaszkodnak is, hogy nem tökéletesen másolja a regényeket. Tesz bele olyan eseményeket, melyeket nem Montgomery talált ki. Erre csak azt tudom mondani, hogy szerintem ezzel is csak dobtak a sorozaton.

Mert nem kiragadott epizódokat látunk, hanem tényleg el tudjuk képzelni, ahogy Anne mindennapjai zajlanak. Nincs olyan mértékű változás, hogy az eredetit is átírnák. Ugyanúgy megvan, ahogy Gilbert répának hívja a lányt a haja miatt, aki erre örök haragot fogad. Megvan a Diana – Anne barátság, a lány meséi. Az, hogy közben látjuk, hogy Gilbert hogyan kereste a helyét az apja halála után, vagy a Zöld Orom megmentéséért hogyan fogadtak bentlakók a Zöld Oromban, semmit nem vesz el a történetből.

Kicsit olyan nézni, mint amikor gyerekként a Váratlan utazás részeit vártam hétről hétre. Ott is, a készítők több cselekményt dolgoztak fel, mint amennyit Montgomery eredetileg írt, de olyan szellemben tették, hogy az illeszkedjen a regény világába. Mint itt is.

A helyszínek, kosztümök nagyon autentikusak, és elvisznek minket abba a békés, elmúlt korszakbeli világba, amit csak innen ismerünk. Kifejezetten élvezem, ahogy az emberek itt is élnek, küszködnek, időnként nyernek. Mert nekik is megvan a maguk küzdelme, ha az más is, mint a mienk. A lényeg, amiért küszködnek, ugyanaz, mint a mai gondok, így könnyen azonosulhatunk. A kislány, aki csúnyának látja magát, és szeretné feldobni a külsejét. A dolgos testvérek, akik mégis anyagi gondokkal küszködnek. Harc az iskolai elsőségért.

A színészek elsőre nem nyertek meg, nagyon az a régi sorozat volt a fejemben, melyben idealizálták a szereplőket. Most reálisabbak ők is, és nem szép emberek. Most Anne valóban kesereghet azon, hogy nem ő az osztály szépe, mert tényleg nem ő az. De egyrészt, ettől is csak hitelesebb a sorozat, másrészt, nagyon hamar tényleg átérzi az ember az üzenetet, hogy nem a külső a lényeg, és a szereplőket magukért, nem a külsejükért lehet megszeretni.

Egy kedélyes, szeretettel teli, mosolygós sorozat ez, amiben jól van adagolva a dráma és a mókás pillanatok is. Már nézem is a 2. évadát…

 

Anne with an E - 5/4,5 benne az eredeti esszenciája is, miközben hangulatos, felújított és kosztümös is.

https://www.youtube.com/watch?v=zb28ROCQMHU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6014656099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása