Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Umbrella Academy

1. évad

2019. április 20. - BBerni86

Családos, világmentős, képességes, önmagukra találós.

Sir Reginald Hargreeves hét árvát fogadott örökbe, akik nem hagyományos módon születtek. Hitte, hogy olyan képességek birtokában vannak, mellyel megmenthetik a világot, hősök lehetnek. Belőlük alapította az Esernyő Akadémiát – de nem gyerekkor, csak kiképzés jutott nekik. Még neveket sem, csak számokat kaptak. Amint the_umbrella_academy.jpgbetehették, mindenki el is menekült tőle, egyedül az Egyes, Luther tartott ki mellette és ment el egészen a Holdig a kedvéért. Évekkel később gyűlnek újra össze, a nevelőapjuk temetésére. Rengeteg fájdalmat és feszültséget hordoznak magukban, ráadásul a jövőből visszatérő Ötös is különösen viselkedik. Nagyon nem akaródzik nekik, de újra össze kell állnia az Akadémiának, hogy valóban megmentsék a világot.

Párhuzamosan olvastam a képregényt, és néztem a sorozatot. Így eléggé egybe is folyik nekem most a két élmény, de az biztos, hogy a jobb benyomásom a sorozatról alakult ki. Még úgy is, hogy sok minden akad benne, ami nem tetszett vagy furcsa.

Furcsa – ez lehetne a meghatározó jellemző a számomra. A hősök trendjét a Bosszúállók diktálják, és az Esernyő Akadémia egy nagyon más hangulat és közösség – a látványról meg inkább ne is beszéljünk összehasonlításban. Itt egyáltalán nem az a lényeg, hogy a világot meg kell menteni, és hogyan.

Az Esernyő Akadémia egy családi dráma!

Igazából arról szólt számomra ez a sorozat, hogy minden család problémás. Minden ember tele van sebekkel és kínokkal, és akkor sem könnyebb az élete, ha vannak emberfeletti képességei. A kapcsolatok ugyanannyira bonyolultak, és a másik megértése egy lehetetlen küldetés. Mindez nyakon van öntve a gyerekkoruk okozta traumákkal.

Ha megnézzük akármelyik Hargreeves gyereket, boldogtalan. Lehetne is szavazni, kinek melyikük volt a legszánandóbb! Luther, aki magányosan élt évekig a Holdon, ráadásul hála Hargreeves kísérleteinek, több rokon vonást mutat fizikailag a majmokkal, mint az emberekkel? Ötös, aki egy gyerek testében élő közel 70 éves öregember, akinek a leghosszabb és legerősebb kapcsolata egy kirakati babával volt? Vanya, aki mindig kitaszítottnak érezte magát, és amikor elmesélte az érzéseit, a teljes családja megvetéssel sújtotta? Négyes, aki legszívesebben állandóan drogos trippen lenne, hogy ne szenvedjen attól, hogy látja a holtakat? De mindenkit ide tudnék írni. Itt mindenki kínlódik.

Mivel ennyire a lélektan, a dráma a fajsúlyos, a világ vége utáni nyomozás és maga a hős vonal lényegesen gyengébb. A képregény jelenetei visszaköszönnek, de a látványvilág nem nyűgözött le. Pogo korrekt lett, de az akciókat nem kifejezés, hogy untam. Azzal sem vagyok kibékülve, mennyire nem láttuk, ki mire képes. Gyerekként se, de a felnőttként bemutatott küzdelmeik se érik el a filmes hős szintet.

A casting Netflix szinten erős. Ellen Page, Robert Sheehan már moziból ismerősek, de a többi főszereplő sem ismeretlenként érkezett. (Még GoT igazolás is van Hopper személyében.)

Néhol megcsillant valamit a sorozat, ami szinte zseniális. Bajban is vagyok miatta, mert sok minden nem tetszett, de egy-egy része, pillanata üt.

 

The Umbrella Academy - 5/3 jobbat vártam – helyenként kifejezetten tetszett, máskor szenvedtem vele. Még emésztem.

https://www.youtube.com/watch?v=0DAmWHxeoKw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr214752131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása