Minden napra egy film

Minden napra egy film

Mary és a varázsvirág

2019. május 18. - BBerni86

Gyerekes, varázslatos, varázsiskolás, gonosz ármányos.mary_es_a_varazsvirag.jpg

Mary heves, érzékeny kislány, aki nagyon szeretne egy igazi családot, barátokat, de bármibe fog, semmi nem akar sikerülni neki. Utálja a vörös haját, és hogy nem tud barátokat szerezni. Egyik nap az erdőben sétál, összebarátkozik kettő cicával, amikor különös, kék színű virágra bukkan. Hazaviszi magával, és éjjel csoda történik. A seprű szárnyra kap, és meg sem áll a lánnyal egy égi varázsiskoláig, ahol az igazgatónő lelkesen fogadja a lányt. Mary különleges erők birtokosa, a lány úgy érzi, végre megtalálta a neki való helyet. Míg rá nem ébred, hogy a falak mögött gonosz üzelmek folynak. Hogy nem ő a különleges, hanem az a kék virág. Amiért az igazgató és tudós barátja bármire képes, akár gyerekrablásra is. Mary az útjukba igyekszik állni, és akár varázs nélkül is hazavinni a barátját.

Ahogy elindult a mese, és elkezdtem megismerni a szereplőket, nagyon hamar az jutott eszembe, hogy Mary elképesztően hasonlít Anne-re, a kis árvára, aki szintén nagyon utálta, hogy vörös a haja. Az a leányzó ugyan nem kacérkodott a mágiával, de a helyzete, a viselkedése és a természete nagyon olyan, mint ennek a mesének a hősnőjéé.

Ami nem kis kihívás a nézőnek. Mert nincs lehetőség közömbösségre: annyira átütő a lány személyisége, hogy az ember vagy megszereti, vagy megutálja. Mert mindig jót akar, csupa szív, de soha nem képes elnyugodni. Minden lében kanál, ami meg elég fárasztó. Még csak nézni is, nem hogy elképzelni, hogy vele kelljen ilyen tempóban pörögni.

Helyenként éreztem is, hogy nekem sok Mary. Nem is a hevessége miatt, hanem ez nála nagyon erős naivitással párosul. Amilyen életvidám, kedves gyerek, mindenkiről ugyanezt feltételezi. A nézőnek, szerintem még a gyerekeknek is hamar leesik, hogy a mesében kik a rosszak, és mikor kellene a kislánynak menekülőre fogni, de ő ezt nem látja. A jósága egyszerre a gát, de az ereje is. Mert ezzel viszi végbe a tetteit, de ha kevésbé lenne ilyen, eleve sokkal kevesebb bajba keveredett volna bele.

A történet végig bájos és kellemesen humoros. Nem tömték tele buta és nagyon kicsiknek szánt poénokkal, de szerethető figurákkal és színekkel igen. A kedvenceim a cicák lettek, pedig nem is vagyok macskás. Azon kész voltam, amikor nyakörvet kapott nyomorult macska, de ő ennek ellenére is csinálta, amit akart.

A cselekmény mozgalmas, aranyos, és kellően keverednek benne a különféle hagyományok. A varázsiskola, a szereplők külseje, a neveik, az egésznek a környezete nyugati. A boszorkányok is inkább idézik a nyugati, mint a keleti hagyományokat. Ugyanakkor egy-egy darabkája, mintha anime kölcsönzés lenne. Ahogy a hősnővel jár a macska, tiszta Sailor Moon. Mary ruhája is felidézi az anime hősnők egyenruháit. A varázsiskola érkezhetett volna Howl szomszédságából is.

Olyan, mintha egy nyugati mesét bolondítottak volna meg keleti elemekkel, a jellegzetes mese ábrázolásukkal. Nem véletlenül emlegetem A vándorló palotát, az jobb különben, de sok mindenben eszembe juttatta azt a mesét.

Az egész kedves, szerethető, és pozitív dolgokkal van tele. Önelfogadással, a barátság erejével, hogy az igazi mágia odabent lakik. Helyes mese.

 

Mary és a varázsvirág - 5/4 egyszerre van benne a klasszikus gyerekmesékből és a keleti világból. Egyedi, bájos.

https://www.youtube.com/watch?v=888z3ku4t3I

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3914833728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.12.06. 14:12:18

A legszebb Ghibli hagyományok találkozása Roxforttal egy izgalmas, fordulatos történetben egy kislányról aki annyira unatkozik, hogy felfedezi a világot.
süti beállítások módosítása