Minden napra egy film

Minden napra egy film

Pusztító

2019. május 31. - BBerni86

Nyomozós, sötét titkos, végzetes ballépéses.

Erin 16 éve lelkes rendőr volt, akit egy bandába építettek be egy számára ismeretlen másik rendőrrel. Miközben elnyerték a banda bizalmát, és készültek a rablásra, Erin és Chris egymásba is szerettek. Ma Erin alkoholista, a lányával is folyton hadakozó, dühös és megkeseredett ember. A múlt azonban utánanyúl: fenyegető üzenetet kap, pusztito.jpgés tudja, visszatért az ember, akit a múlt minden fájdalmáért okol.  A nő most akar igazságot szolgáltatni, miközben egy gyilkossági ügy is megoldásra vár. Minden összefügg mindennel, és mire minden a helyére kerül, világossá válik, hogy lett az egykori helyes, eltökélt nőből ez az önmagát elpusztító lény.

Nem egyszer merengtem már azon, mennyire elrontja egyes filmek élményét, hogy előzetes elvárásokkal kezdem el nézni. Mert ha más, ha a zsánerében különben jó is, csalódott leszek és nem fog tetszeni. Bár rá tudnám venni az agyam, hogy kilökje az előzetes elképzeléseket…

Ez a film is azért nem tetszett, mert mást vártam tőle. Krimit, sokkal hagyományosabban vezetve. A skandináv krimikre hajazó, gyilkos után nyomozós filmet akartam látni, melyben a nyomozó ugyan szétcsúszott, de a maga területén egészen zseniális. Hiszen részeges rendőr is képes babérokat gyűjteni, nem igaz, Harry Hole?

Két ponton csalatkoztam nagyot.

1: A hősnő messze nem egy zseniális nyomozó. Megvan minden benne, ami a tönkrement életre utal.  A káros szenvedélyek, a kapcsolatai és a külseje leépülése. De egyszer nem éreztem úgy, hogy olyan rendőri munkára képes, amire senki más a környezetében.

2: Nem is igazán krimi a film. A megnézése után inkább mondanám drámának, amelyben némi krimi szál is akad. Erin története a hangsúlyos, a honnan – hova jutás története. Mert elég sokáig hiányoznak a kockák, csak némi utalás van, hogy jött létre a mai énje. A végére összeáll, és még kevésbé fontos a krimi, mint korábban.

A szereplőknek erkölcsi döntéseket kell hozni, és a cím is mutatja, nem éppen arra az útra lépnek, ami építené őket. Erin körül minden le van rombolva. Nem is tudtam tragikusnak érezni, ami a film végén vár rá. Hogy lehetett volna más vége a történetének?

Van egy kevés akciójelenet is benne, de semmi emlékezetes. Durva, de sokkal jobban megragadt bennem a Brooklyn Nine-Nine záró részének emberrablós jelenete a maszkokkal, mint ebben a bankrablás.

Amire emlékezni fogunk: Nicole Kidman brutális külleme a jelen Erin szerepében. A színésznő vállalt már be elképesztő küllemeket, volt már kifejezetten nem szép nő is (meg is jött Oscar érte), de ez valami új szint. Amit lehetett, lepusztítottak a külsején. Még durvább így a múlt és jelen közti különbség – elfogadhatóbbá teszi, hogy Sebastian Stan játssza a szerelmét. 15 év akkor is 15, ha Kidman nagyon jól tartja magát.

Valahol sajnálom, hogy ennyire a küllem lett a hangsúly, még nálam is. Noha Kidman a maszk alatt nagyot játszik, elhittem neki a teljes pusztulást, a tekintete miatt. Kegyetlen.

Az időkezelése nem rossz, de hosszúnak éreztem a filmet. Néha unalmasnak.

Egyszer érdekes volt, de ennyi elég is volt belőle nekem. Nem lesz újranézve.

 

Pusztító - 5/3 Kidman jó, Stant bírom, az osztott idősíkok is tetszenek, a film már kevésbé. Kár érte.

https://www.youtube.com/watch?v=Lj2Std17X5Y

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514872728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása