Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az oroszlánkirály

(2019)

2019. július 23. - BBerni86

Sorssal szembenézős, trónviszályos, állatos.az_oroszlankiraly.png

A Trón-szirt idilli otthona a szavanna állatainak. Az oroszlánok őrködnek, hogy az élet körforgása zavartalanul forogjon. Mufasa a jelenlegi király, aki a rég várt örökös születésének örül. Egy van, aki gyásznapként éli meg a kisoroszlán érkezését: Zordon, Mufasa gonosz öccse, aki a trónra pályázik, de erővel nem ért célt, a bátyja erősebb nála. Így a kíváncsi, élénk örököst, Simbát használja fel, hogy csapdába csalja a királyt. A hatalmat a hiénákkal veszi át, és az idilli világ hamar válik rémálommá. Simbát halottnak hiszik, de ő új otthonra talál a sivatagon túl. Míg el nem jön a nap, amikor szembe kell néznie a múltjával és a sorsával. Rajta áll, van-e még esélye az otthonának, vagy örökre pokollá válik.

Idén a Disney nagyon belelendült a régi sikerek visszahozásába. Nem is olyan régen azt néztük, milyen Dzsinn lett Will Smith. Most pedig megérkezett az oroszlánok királya.

Az első kérdés az, milyen a mese kinézete. Röviden: szemkápráztató. Nem teljesen lehet a valósággal összekeverni, de helyenként megtévesztően élethű. Nagyon magas a cuki faktor is. nekem a kisoroszlánok tetszettek legjobban, de Timon is nagyon édes lett. Meg a kicsi elefántok. A zsiráfok, kicsik és nagyok is. Még Rafiki is. Ahogy most belegondolok, egyet tudok kiemelni, ami bántotta a szemem. A felnőtt oroszlánok nem tetszettek – csak szerintem lett fura a felnőtt Simba feje? De összességében nagyon ott van a film látványvilága.

Második: jó a történet? Rám egyszerre hatott a cselekmény és a nosztalgia faktor is. Van benne valami Shakespeare faktor is, kis Macbeth és kis Hamlet, de ennek nem tragédia a vége, szerencsére. Kalandos, megható és humora is van. Nem véletlenül lett klasszikus már gyerekkoromban is. Megsiratja és megnevetteti az embert – van olyan, aki nem morzsolt egy könnycseppet, amikor a kis Simba keltegeti a halott apját? Ahhoz kőszív kell!

Nem tudom, az jó vagy rossz, hogy ennyire ismertem a cselekményt. Az egyik kedvenc mesém, és nem változtattak, ugyanazt néztem, amit gyerekként is, csak más kivitelben. Végig kellemes nosztalgiám volt, és érdeklődve néztem, melyik szereplő milyen lett a CGI alakban. Gondolom, a mai gyerekek ugyanúgy el tudnak veszni a cselekményben, mint mi is annak idején. Kicsit irigylem is tőlük, hogy most fedezhetik fel ezt a mesét.

De ez, hogy ugyanazt néztem, mint gyerekként, negatívum is. Nincs benne semmilyen új elem. Akkor miért kellett ennek elkészülnie, mivel több? Semmi nem jut eszembe. Éppen csak annyi, hogy ez most nem rajzolt, hanem CGI. Ugyanezt az élményt kapom, ha beteszem DVD-n az egykori mesét.

Szinkronnal néztem, ezért még valamit ki tudok emelni, ami nagyon az agyamra ment. De lehet, hogy annyira a régi van a fülemben, hogy ezért zavart annyira. A hangok. Van egy-egy nagyon rossz választás. Simba felnőtt hangjától szabályosan rosszul tudtam volna lenni. Vagy Nala énekhangja – hidegrázós, nem jó értelemben. Az egyetlen pozitívum, Zordon. Ugyanaz a színész, aki Michael Fassbender is szokott lenni magyarul – még valami felidézte bennem a Macbeth történetét. (Fassbender játszotta, ugyanő volt ott is a magyar hangja.)

Végül, bocs, de a dalok. Ilyen életszerű állatoktól fura. Nekem több lett volna dalok nélkül.

Elnéztem, szeretem a történetét, de nem hiszem, hogy volt értelme megcsinálni.

 

Az oroszlánkirály - 5/4 csodásan néz ki, a történet még mindig csodálatos, de a létjogosultsága kérdőjeles.

https://www.youtube.com/watch?v=nR5yMtGPhik

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4114975914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.07.25. 18:48:36

Mi az értelme? Természetesen az, mint ami a mai franchise, folytatás dömpingnek: a kockázatkerülés.
süti beállítások módosítása