Minden napra egy film

Minden napra egy film

Armageddon

2019. szeptember 11. - BBerni86

Világmentős, fúrócsapatos, családi balhés.9_10armageddon.jpg

Harry Stamper a világ legjobb fúrómestere. Éppen egy kúton dolgoznak a csapattal, amikor kellemetlen felfedezést tesz: egyetlen lánya összejött Harry gyámfiával, a forrófejű AJ-vel, akinél jobb partit szánt a lánynak a férfi. Ám mielőtt igazán szétcsaphatna a szerelmesek között, az Államok elnöke személyesen viteti vissza az országba. Egy hatalmas meteor tart a Föld felé, és egy esély van az emberiség túlélésére: ha felmegy oda egy fúrócsapat, és a magba elhelyeznek egy atomtöltetet. Harry a saját embereivel hajlandó vállalni a feladatot. A problémás karakterekkel teli csapat megkezdi az űrhajós kiképzést, és AJ is a csapat tagja kell, hogy legyen. Össze kell tartaniuk és megbékélni, ha meg akarnak menteni mindenkit.

A maga idejében ez a film nagyot szólt. Pontosan azt hozta, amit akkor egy amerikai sikerfilmnek, popcorn mozinak tartalmaznia kellett. A varázsból mára is maradt – bár lehet, hogy ezt a nosztalgia is mondatja velem.

A cselekmény számít minden filmben, és itt egyszerre kaptunk jót, meg nem is. A film mozgalmas és izgalmas lett, de nem szabad belegondolni és komolyan venni. Tulajdonképpen mese habbal, csak éppen ez egy szórakoztató mese. Azzal, hogy folyamatosan mozgásban vagyunk tartva, mesélős a cselekmény és variálják humorral a kalandokat, én nem is akarok belegondolni, mekkora butaságok vannak a filmen. (Hallod a fúrást az űrben, kiabálnak egymásnak, zaj van. Pedig az Alien óta tudjuk, hogy az űrben többek között a sikolyod sem hallatszik. Ott néma csendben élsz és halsz.)

A humora az egyik, amiért a mai napig szeretem ezt a filmet. Tele van idézhető beszólásokkal, kortalan poénokkal. Az alapkonfliktusok is könnyen átélhetőek: a tiltott szerelem, az önfeláldozás, a lázadás az apafigura ellen, amiben így is van egy nagy adag tisztelet. A viccektől eljutottam a drámáig – talán, mert itt a könnyesnek szánt jelenetekben is benne van az amerikai hősi pátosz, amit a film maximálisan tol végig. A hősök, akik nem hibátlan emberek, mindenkinek akad stiklije, de amikor kell, halnak és küzdenek a nemes célért. Még azt is hőssé avatják, akinek a bekattanása miatt szerintem sérül a távkapcsoló, és amiért végül Harry meghozza a legnagyobb áldozatot.

Ami nem maradt időtálló: a film látványvilága. A földi részek ma is rendben vannak. Az űrhajós kiképzés, a vadászrepülők, a fúrótornyok. Ma ezek is modernebbek, több a komputer, de mivel kis országunk annyira lemaradt ezen a téren, amennyire, eszembe se jutott a modernebb gépeket keresni ezeken a helyszíneken. Az aszteroidán a fúrás, az ottani gépeik viszont nagyon műiek mai szemmel. Ha belegondolok abba, mit láttam akár a Mentőexpedícióban, vagy a Gravitációban, ezek már nevetségesnek tűnnek. De, ahogy már mondtam, ez már réginek számító film, így ennek is van magyarázata.

Legyek gonosz? A színészeken is látni, mennyire elszállt az idő. Akárkit nézek meg itt, a mai arcához képest hamvasak, akiknek egy része akkor volt a csúcson. Willis, Affleck, Tyler. De mai szemmel a mellékszerepben feltűnő Jason Isaacs volt a legnagyobb meglepetés. Mindenki szépen hozta, amit egy ilyen film megkövetel. Pátosz és küllem.

Mai napig jól szórakozom ezen a filmen, most is jókat nevettem.

 

Armageddon - 5/4 a humorát és a régi vágású hősiességét még mindig bírom, de a látványt meghaladta a kor.

https://www.youtube.com/watch?v=kg_jH47u480

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5215063548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása