Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Sun is also a Star

2019. október 07. - BBerni86

Kamaszos, szerelembe esős, komoly döntést meghozós.

Natasha nem az Államokban született, de New Yorkban nőtt fel és imádja a várost. Itt képzeli el a jövőjét, az egyetemét, az egész életét. Ám nem állampolgár, az egész családot vissza akarja telepíteni az állam. Natashának már csak egy napja maradt, és repülőre kell ülnie. Mindent meg akar tenni, hogy maradhasson. Egy bevándorlási 10_7the_sun_is_also_a_star.jpgügyekkel foglalkozó ügyvéd nyomába ered. Daniel számára is fontos ez a nap: ajánlót kell szereznie az egyetemre. Ugyan Daniel a költészet iránt vonzódik, a szülei elvárják, hogy orvos legyen belőle. Koreai bevándorlók gyermekeként a család úgy gondolja, így lehet sikeres az Államokban. Orvosként. Ők ketten egymásba botlanak, és Daniel érzi, ez a végzet. Nekik együtt kell lenni. Natasha nem hisz ilyesmibe, de Daniel egy napot kér tőle, és a lány is be fogja látni.

Nicola Yoon úgy tűnik, ráérzett valamire az ifjúsági zsánerben. Ez már a második film, amit az ő regényéből készítettek rövid időn belől. A két regényéből (magyarul is olvasható mindkettő) kettőt megvettek filmnek is, el is készültek, nem rossz arány.

Ez a film hozza ugyanazokat az elemeket, amelyeket az előző is. A főszereplők most is más rassz képviselői – a lány jamaicai fekete, a fiú koreai származású. (A Minden, minden hősnője már eleve ilyen fekete – ázsiai pár gyermeke volt.) Kezdem gyanítani, hogy ez erősen önéletrajzi ihletés lehet az írónőnél, aki minden regényébe beleerőszakolja ezt a vegyességet. Fontos része a cselekménynek is: Daniel pályaválasztását, Natasha élethelyét is meghatározza, hogy honnan származnak. Azt találom csak érdekesnek, hogy mennyire ki van kerülve a rasszizmus kérdésköre, noha ilyen hangsúlyos a bőrszín és származás kérdésköre.

De a film alapvetően romantikus, talán ezért nem is foglalkozik drámai témákkal. Könnyed, mosolygós az egész, amibe nem férne bele egy mélydráma. Marad a kamasz vonalon, ahol a szülőkkel kell szembenézni a kamaszoknak.

Daniel konfliktusa otthon szerintem sokaknak lehet ismerős, és ezért tudnak is azonosulni a fiúval: a saját álmai nem azok, amelyeket a szülei szánnak neki. Elinduljon a saját útján, vagy legyen jó gyerek, és a szüleiért adjon fel valamit magából? Sajnáltam, hogy ezt nem boncolták kicsit jobban, és nagyon a szerelmes zsánernél maradtak. A végeredményt ugyan egy bevágás miatt sejthetjük, de még csak az sem derül ki, Daniel mikor és milyen döntést hoz az életéről.

A romantika viszont eluralkodik a filmen. Van komoly baja mindkét szereplőnek, de eljutunk addig, hogy mindent feledve csókolóznak, és nem létezik más, csak a másik. A mindent legyőző, első és végzetes nagy szerelem is ugyanaz, mint Yoon előző történetében. Túlzottan mesének is éreztem, idilli az egész. Most is ugyanaz a hiba van: hiába lenne sokkal frappánsabb és reálisabb egy keserédesebb vég, Yoon kierőszakolja a happy endet. Most is.

Ismert szereplőt most nem szerződtettek, de nem is volt rá szükség. Bájos, romantikus tini film, amiben elég a szereplőktől, hogy az eyecandy faktor meglegyen, és jól mutassanak egymás mellett. Inkább sorozatokból lehetnek ismerősek.

Ugyanazok a fenntartásaim megvannak a filmmel is, mint a regénnyel. Túl idilli szerelem, kierőszakolt happy end. Ám nem fáj nézni, kellemes hangulata van. Egyszer elment.

 

The Sun is also a Star - 5/3,5 tipikus tini film, de valahogy szerethető a végeredmény. Csak ne erőltetné úgy a végét…

https://www.youtube.com/watch?v=3On0BXzGnuI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr115189236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása