Minden napra egy film

Minden napra egy film

Agatha és a gyilkosság igazsága

2019. október 23. - BBerni86

Nyomozós, életválságot kezelős, kosztümös.

Agatha Christie élete több szempontból is válságban van: a regényei ugyan fogynak, de az olvasók hamar kitalálják, ki a gyilkos. Már az írónőhöz is visszajutottak az elégedetlen hangok, és keresi a megoldást. Hogy írjon 10_23agatha-es-a-gyilkossag-igazsaga.jpgjobb krimiket? Ennél komolyabb gond, hogy szeretett férje válni akar. Elhagyná, mert már egy más nő mellett találta meg a boldogságot – egy 24 éves csinibaba mellett. Ebben a helyzetben keresi fel egy egykori ápolónő, aki egy évekkel korábbi bűneset megoldását várja az írónőtől. Florence, aki egy önfeláldozó ápolónő volt a világháború idején, gyilkosság áldozata lett pár éve. Halálra verték egy utazása alatt a vonaton. A rendőrség szerint rosszul sikerült rablás volt, de Mabel szerint egy ismerős kellett, hogy legyen a tettes. Agatha végül rászánja magát a nyomozásra: álruhát ölt, a gyanúsítottakat egy trükkel egy helyre csalja, és miközben újabb haláleset is történik, lassan megfejti a jelen és a múlt bűnügyeit is, döntve a karrierjéről és a magánéletéről is.

Miss Marple, Hercule Poirot – a krimit kedvelőknek nem kell bemutatnom ezt a két embert. Lassan már a filmnézőknek sem, hiszen folyamatosan érkeznek a filmes feldolgozásai a történeteiknek. Azonban mennyit tudunk az asszonyról, aki megalkotta a karaktereiket? Agatha Christie, a nevét ismerjük. Mit tudunk még róla?

Ez a film nem arra vállalkozott, hogy erre a kérdésre informatív és színes választ tudjunk adni. A ma divatos módszerrel egy kitalált történetet írtak egy ismert figura köré, bővítve ezzel a legendáját. A magja viszont igazi: Agatha Christie valóban eltűnt pár napra a világ szeme elől, és soha nem fedte fel, merre járt és mi történt vele a közel 2 hét alatt, amíg keresték. Ahogy a filmen is utaltak rá, komoly erőkkel keresték, nemzeti felzúdulást keltett, de a válaszok nem érkeztek meg.

Ez egy szórakoztató film, olyan krimi helyzetet teremtve, amely egy Christie-regényben is játszódhatna. Egy rejtélyes gyilkosság, egy házba összeterelt gyanúsítottak, akikkel sorra elbeszélget a nyomozó. Történik újabb haláleset is, de nem a nyomok vagy a törvényszéki tudományok lesznek, melyek elvezetnek a megoldáshoz. Hanem a beszélgetések, az emberi motivációk.

Ismerős lesz a környezet és a társadalmi osztály is, melyet a film megidéz. Egy előkelő vidéki kúria, ahol a gazdagok és a felső középosztály karakterei tűnnek fel. Még, aki lejjebb van a társadalmi ranglétrán, ők is azzal az angol felsőbbrendűséggel vannak ábrázolva, hogy abszolút nem tűnnek közembernek. Talán nem véletlen, hogy a Downton Abbey nem egyszer eszembe jutott a film nézése közben: azt a világot idézi meg ez a film is.

Nem túl csavaros, de lekötött a cselekmény és a krimi szál is. Azt különösen bírtam, ahogy beleszőtték a regények cselekményvezetésének kérdéskörét és dinamikáját is. Jó volt valóban ráismerni a regények alapjaira benne.

Kellemes a film kinézete és jól hozza ezt a fenti kosztümös hangulatot. Igaz, némely megoldásán jókat mosolyogtam: az a nyakkendős, női öltöny, amibe Christie álcázza magát…

Nincs ismert színész benne, de nem is kellett. Ez egy kellemes tévéfilm, ami egy estére elszórakoztatja az Agatha Christie és Downton Abbey nézőket.

 

Agatha és a gyilkosság igazsága - 5/3,5 felidéz egy Christie-regényt, de annál lényegesen naivabb. De hangulatos, korrekt.

https://www.youtube.com/watch?v=4E8VcX4RSTI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6715254806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása