Minden napra egy film

Minden napra egy film

Édesem

2019. november 20. - BBerni86

Lakatlan szigetes, szörnyes, túlélésért küzdő.

Jenn hajótöröttként tér magához egy ismeretlen szigeten. Nincs egyedül, egy barátja is itt sodródott ki, de a nő hiába próbál segíteni neki, a súlyosan sérült Brad hamarosan elhalálozik. Jenn igyekszik felmérni a szigetet: sírokra bukkan, és megtalálja az eltemetettek hátrahagyott holmiját. Elkezd berendezkedni, eltemeti a barátját, de éjjel szembesül vele, tényleg nincs egyedül. A vízből egy kétéltű szörnyeteg bukkan fel, ami megeszi Brad tetemét. Majd másnap hajsza kezdődik köztük: a szörny levadászná a nőt, aki igyekszik küzdeni és életben 11_20edesem.jpgmaradni esténként. Pár nappal később csónak ér partot: a barátja, Lucas és egy barátjuk, Mia sodródott ki ide. Jenn azonnal menekülne a szigetről, de ők maradnának itt, ahol föld és élelem van. Nem hisznek a szörnyben, amíg nem látják a saját szemükkel, hiába Jenn minden szava.

Irritál, amikor egy címnek semmi értelme, és ennek nincs. Mégis, ki az édesem/szívecském? Jenn nem éppen ilyen karakter, ő egy harcos, aki egy pillanatra sem esett ki a szerepéből, még akkor sem, amikor a barátja felbukkant. Ő egy harcos túlélő, aki szó nélkül hegyez karókat és elsőre képes kihegyezett bottal halat fogni. A szörny? Az meg miért lenne bárkinek is az édese? Ez rejtély marad, mert halvány ötletem sincs.

Igaz, a film nem csak ezen a ponton érthetetlen. Annyira ki van hasítva minden környezetből ez a történet, hogy képtelenség elhelyezni. Az eszközökből be lehet lőni, hogy napjainkban játszódik, de hol és mikor? Az kérdéses. Zavaró, hogy semmit nem tudunk meg a korábban történtekről. Kik ezek a fiatalok, miért voltak a nyílt vízen, hogyan süllyedtek el, egyáltalán honnan ismerik egymást? Semmire nincs válasz, csak a sziget van és a szörny.

A mutatott cselekményben is maradtak homályos pontok, amelyeket nem is értem, minek tettek egyáltalán bele. Amikor már menekülnének a gumicsónakkal, Jenn vérnyomokat lát rajta. Az kinek a vére? Lucas megölt ott valakit? Kit és mikor? Nagyon kétlem, hogy 2-3 napi éhezés már kannibállá tette volna. Pláne, hogy a partra sodródott torzónak a lábai hiányoztak. Ha már embert esznek, túl sok részt hagytak így volna veszendőbe menni.

Van a filmben egy csomó röhejes részlet. Amikor Jenn átöltözget ilyen-olyan tevékenységekhez, egyszer. Nem számoltam össze, de lakatlan szigethez képest elég bő a ruhatára. Egy darabig – a film végére már megelégszik egy viselettel is. A lyuk az óceánban. De a kedvencem: a szörny átszabja a csónak alját, a két fiatal riasztópisztollyal át is lő ott. De a csónak nem süllyed el egy hatalmas lyukkal, még csak a víz se kezd el beleömleni?

Ha mindez nem lenne elég, még ott van a szörny kinézete is. A film nagyjában nem is mutatják, csak Jenn látszik, aki elbújt előle. Néha felvillan a lába, ami patásnak tűnik és halljuk a hangját. Sokáig simán valami lófélének néztem/gondoltam a részletekből. A film végére azonban leleplezik és mondhatom, borzalmasan néz ki. Láttam filmet, amiben a gyerekek Halloween jelmeze kilométerekkel jobban sikerült. Mihez is hasonlítsam? Elcsépelt, láthatóan beöltözött ember, kicsi godzilla? Az ijesztő helyett a röhejes, ami jellemzi.

A durva az, meglepően jó kritikái vannak, pedig ez borzalmas egy alkotás.

Mit keres ebben a filmben Emory Cohen? Az egyetlen, akit elviselni benne, különben.

Rémes egy horror, csak addig ért valamit, amíg lakatlan szigetes, túlélős filmnek tűnt.

 

Édesem - 5/2 a túlélős része még csak elment, de ahogy gagyi horror is akart lenni… az simán fájt.

https://www.youtube.com/watch?v=wlJwxYmfSuo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9015312656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása