Minden napra egy film

Minden napra egy film

Berosált a rezesbanda

2019. december 23. - BBerni86

Gyerekes, megszökős, vaddisznóra vadászós, felnőtteknek leckét adós.

A kísérleti osztály nem akar sok mindent: rendes iskolába járni, zenélni a bandájukkal, és néha szórakozni kicsit. Riminyák tanár úrnak azonban más elképzelései vannak. Véleménye szerint a gyerekek el vannak kényeztetve, és ő porosz módszerekkel emberré neveli majd őket. A zenét ugyanúgy betiltja, mint a játékokat. Állandóak a 12_23berosalt_a_rezesbanda.jpgbüntetőfeladatok, a feleltetés. Egy ponton a 10 gyerek be is sokall, és Szinyák vezetésével elrabolnak egy buszt, és az erdőbe menekülnek a felnőttek elől. A tévének innen küldik el a követeléseik, és barátkoznak össze egy itt ragadt orosz partizánnal. Közben a rendőrség és a polgármester a nyomukra igyekszik bukkanni. Közben Kukucs város állatkertjének létrehozása érdekében a Rudi névre keresztelt vaddisznót is be kellene fogni.

A kortárs magyar írók között szerencsére akadnak, akik gyerekkönyveket is színvonalasan írnak. Ide tudnám sorolni Böszörményi Gyulát és Csukás Istvánt is. Az utóbbi több történetéből filmet is készítettek, ez a családi film is ezek közé tartozik.

A cselekmény több szálon fut, és mindegyikben kiemelten fontos a humor. Igaz, mind olyan, hogy érdemes a gyermeki lelket megtalálni hozzá magunkban. Főleg szituációs poénokkal dolgoztak, de azért akad nyelvi humor is benne. Az pl. kifejezetten tetszett, milyen ötletesen nevezték el a szobáikat a gyerekek a menekülésben. Viccesnek van szánva az orosz beszéde, ezt már kevésbé díjaztam. Egy fokkal jobb volt, ahogy a gyerekek feltalálták magukat az erdőben. A rendőri nyomozás, a szülők viselkedése is abszolút vicces. A kedvencem azonban Rudi vaddisznó elkapására tett kísérletek voltak. Még akkor is, ha rendszeresen ugyanarra épült a poén: mire Rudira háló kerülne, valami nagy zaj keletkezik, és Rudi elfut – a két vadász pedig ott marad morogva egyedül az erdőben.

Ennek a filmnek, ahogy a regénynek is, az a varázsa, hogy nem a mai rohanó világban van elhelyezve. Egy olyan sztori, ami működne bármikor. Azért annyit megtettek benne, hogy mai legyen, a történet elején a gyerekek megszabadulnak a telefonjaiktól, hogy a szüleik ne akadhassanak könnyen rájuk. Különben nem szerepelnek benne modern eszközök, az embereken és a gyerekek igényein van a hangsúly.

Kicsit ott van az üzenet is benne, milyennek kellene lennie a gyerekkornak és az iskolának is. Fontos lenne, hogy a gyerekek lehessenek gyerekek. A kezdeteknél nem a teljesítésre és a versenyre kellene őket nevelni – hagyni kell, hogy élvezzék is a mindennapokat, és úgy is lehetne oktatni őket, hogy közben megmaradnak a kellemes percek is.

Az, hogy a technikát ennyire nem kellett használni, a kisvárosi környezet a film karakterének is jót tett. Korrekten megvannak a helyszínek, a díszletek – nem is vártam semmi többet, mint amit megmutattak.

A szereposztás is rendben volt. A gyerekszínészek ugyan ismeretlenek, de nálunk nem is szaladgálnak olyan ismert gyerekszínészek, mint az Államokban. A felnőtt szerepeket játsszák olyan színészek, akiknek az arcát vagy hangját rengetegen ismerik: Schneider Zoltán, Makranczi Zalán, Hevér Gábor és Hollósi Frigyes többek között.

Bár a regény közelebb áll a szívemhez, a film is remek egy családi mozizás erejéig.

 

Berosált a rezesbanda - 5/3 regényben viccesebb, itt kevésbé működött egy-egy jelenet. De aranyos, családbarát.

https://www.youtube.com/watch?v=5jQ-dwK2f2M

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9715363632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása