Minden napra egy film

Minden napra egy film

Carl és Bertha

2020. január 09. - BBerni86

Házasságos, álmokért küzdős, vállalkozós.

Bertha Ringer fuldoklott az életben, amit a szülei szántak neki. Az apja jómódú üzletember volt, és gazdag vőt talált magának, aki boldogan el is vette volna a lányt. Bertha azonban többre vágyott, mint beülni a vagyonba és a férje ékszere lenni. Egy bálon megismerkedik a szegény, de nagy dolgokról álmodó műszerésszel, Carllal. Az apa eleinte tiltakozik, de a szerelmesek győznek: Bertha hamarosan Benz asszonnyá válik. Egy nővé, aki osztozik 1_9carl_es_bertha.jpgférje álmában, aki olyan kocsit akar építeni, mely lovak nélkül szállítaná az embereket. A család egyre bővül, és Carl folyamatosan küzd a megélhetésért. Nehéz befektetőket találni, és a gép létrehozásában minden zsákutca, tévedés kétszeresen fáj. Bertha azonban soha nem adja fel az álmaikat, és kitartásra ösztönzi a férjét is. Az asszony lesz az, aki egy merész autókázással bizonyítja a férjének és a világnak, hogy ők valóban megváltoztatják a világot.

Szeretem az olyan filmeket, amelyben azt követhetjük végig, hogy egy találmány hogyan születik meg, lesz sikeres és váltja meg, ha nem is az egész világ, de több ember életét. E film elvileg azzal a kérdéssel birkózik, hogy sikeres lehet-e a motorhajtású autó. Benz lehet-e az, aki célba ér a technika fejlesztésében?

Mindezzel csak az a gond, hogy senkinek nem fog gondot okozni előre tudni, mi lesz a történet vége. Az autókat el sem tudjuk már képzelni úgy, hogy állattal hajtassuk magunkat. A Benz név pedig önmagáért beszél. Mondjuk úgy, kétlem, hogy Bertha és Carl egy leszármazottja is anyagi gondokkal küszködne.

A film azt igyekszik megmutatni, milyen utat járt be a család, amíg az automobil elkészült, majd mennyire nehezen tudták eladhatóvá tenni. Nem a feltalálást látjuk, Carl már a film elején is ezzel az álommal birkózik, és amint befektetőt szerez, el is kezdi a motor, majd az autó építését. Nem a küszködést, a különböző terveket látjuk, hanem az erre való reakciókat. Az embereket, akik nem hittek benne. A kereslet hiányát. A filléres gondokat: ott a motor, ott a terv, és mégsem tudnak haladni, mert nincs tőke.

De nem gazdasági filmet kapunk, ha fontos szál is az autóé. Ez egyben szerelmes film is, amiben két ember egy életen át egymásba kapaszkodik. Bertha Ganz nem volt egy átlagos dáma, és nem csak azért lett Carl Benz felesége, mert a szerelem annyira elvette az eszét. A férfi mellett a víziót is szerette, hogy jelentős életük lehet, hogy valami olyat tehetnek együtt, amivel változni fog a világ. Ezért is inkább Carl, mint a gazdag udvarló, aki nem hisz senkiben és semmiben, csak biztonságban fialtatja a pénzét.

Érdekes volt az is, amikor már a Benz gyerekek nagyobbak voltak. Mennyire másként álltak hozzá az apjuk munkájához, mint kisgyerekként. Talán ezért is tetszett annyira, amikor a végén a nő felpakolta a fiait, és együtt vágtak bele a kalandba. Azzal hitet tettek amellett, hogy bármit is mondanak rájuk, kiállnak az apjuk mellett.

Egyértelműen az a kocsikázás a film csúcspontja. De akad mellette bőven kellemes jelenet, hol humorosabb, hol drámai, hol romantikus színezettel. Igazán egyik zsánerben sem merül el, de kellemesen és elég szórakoztatóan elmesél egy történetet történelmi környezetben.

A színészek között egy ismerős akadt, Felicitas Woll. A színésznő nálunk is vetített sorozat főszereplője volt, de több filmje is befutott hozzánk is. Amin meglepődtem elsőre, milyen fiatalnak tűnt. Aztán rájöttem, hogy ez a film lassan 10 éves lesz. Ettől még korrekt Bertha Benz lett Woll, csak már annyira nem meglepő, hogy nem látványosan öregedett.

Pozitív az üzenete is, az álmokért ki kell tartani, de nem csak őrizni kell őket, hanem tenni is azért, hogy megvalósuljanak.

Nem egy jelentős film, tévés kosztümös feltalálós, de annak nézhető.

 

Carl és Bertha - 5/3,5 egyszerű, kissé mesének tűnik, de helyes film, ami azért a mese mellett valós alapú is.

https://www.youtube.com/watch?v=gS9_XyEwyI4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8315398236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása