Minden napra egy film

Minden napra egy film

Asztal két főre

2020. február 22. - BBerni86

Záróestés, fordulópontos, emberi.

A Chakula több, mint egy étterem. Egy forradalmi hely, ahova évekkel előre kell asztalt foglalni. Most azonban véget ér a története: a séf már belefáradt a munkába, másba szeretne kezdeni. A záróestre díszes társaság gyűlik össze, köztük hírességek és gazdagok, de hétköznapi emberek is. Ami közös bennük: fontos döntés előtt állnak. 2_22asztal-ket-fore.jpgMarc és Raquel még együtt foglaltak, de közben elváltak. A férfi továbbra is orvos, a nőből sikeres író lett, akinek új férfi is van az életében. De valami még a volt férjéhez köti. Most egy asztalhoz ülnek, és el kell dönteniük, végleg elköszönnek-e. Egy idős grófnő az elvesztett férjétől készül végső búcsút venni. Két japán üzletember a séfet szeretné Japánba csábítani egy-egy remek ajánlattal. De van itt a kulináris élvezeteknek hódoló órásmester és újságírók is. Az este pedig nem várt fordulat miatt válik izgalmassá…

Konyhaművészek a vásznon? Gordon Ramsey még játékon is hódít. Olyan színészek játszottak már sztár szakácsokat, mint Bradley Cooper vagy Jon Favreau. Az Egy kis szívességben Anna Kendrick is fakanalat ragadott, hogy egy blogon adjon süti tippeket. Az élet ízei nem lett akkora siker, de az nagy kedvencem volt. De, visszanézhetünk régebbre is, hiszen a Jóbarátok Monicája is szakácsként érvényesült.

Most pedig itt van egy olyan film, amiben egy ikonikus étterem készül zárni, és a záró esten nem egy váratlan fordulatot kell leküzdenie a személyzetnek. (Azért annyira nagy kihívás nem lesz, mint a Gyilkos társas helyszínén.)

Mit is várunk egy ilyen filmtől? Remélem, nem szakácstippeket, mert azt nem fogunk kapni. Magát a fogásokat is csak olyan rövid ideig mutatják, hogy felfogni sincs idő, mit esznek a szereplők. (Arról nem is beszélve, hogy nem is igen jönnék rá, mit tálaltak ki nekik.) Egy érdekesség azonban elhangzik benne, amikor hamar ki kell találni valami desszertet, és igencsak egyedi fánk jut eszükbe. Kinek jutna eszébe moszattal ízesítés? Nekem biztos nem.

Ami a hangsúlyos itt, az emberek közti kapcsolatok és interakciók. Mindenkinek van egy olyan helyzet az életében, ami miatt döntést kell hoznia, vagy valamit változtatnia kell. Minden pont ezen az estén dől el. Az már más kérdés, ez így, ebben a formában mennyire hiteles. Kb. az a szint, amikor egy nyálregényben vagy filmen első látásra egymásba szeretnek a szereplők. Abszolút hiteltelen, de filmen azért lenyeljük valahogy.

Próbálnak drámai és humoros részeket vegyíteni a készítők, több-kevesebb sikerrel. Valamiféle visszafogott, de könnyed és mondhatni elegáns hangulata lett a filmnek, de ezt kevésnek éreztem. Visszafogott, mintha lehettek volna benne valódi érzelmek is, igazi drámák, de itt beérjük a felszín karcolgatásával. Pokoli torony: nagy filmklasszikus, egy égő toronyház, benne sokféle és torokszorító dráma. Felhőkarcoló: Dwayne The Rock Johnson egy égő toronyházban, a PR-ban fel is emlegették a Pokoli tornyot, aztán kiderült, hogy se dráma, de feszültség, se emberi tragédia. Itt is, lehetett volna több is, de nem lett.

A színészek a tőlük telhetőt megteszik, de pont az a dráma hiányzott a karakterekből is, amit a cselekményből hiányoltam. Mintha célkitűzés lett volna, hogy mindenki érjen el egy biztos révbe a film végére, akár hihetetlen döntések árán is. Így meg vannak kímélve a nagy fájdalmaktól, a súlyos döntésektől – mindenki nyer itt. Máskor talán jobban tudtam volna ezt élvezni is, most nem volt ilyen hangulatom.

A helyszín szép, sok kosztüm is kifejezetten tetszett. Igaz, azt kifejezetten irritálónak találtam, hogy Raquel hátul nyitott ruháját imádták hátulról filmezni – többet láttam a hátát, mint az arcát. Ok, túlzok, de zavart.

Agyunk kikapcsolásával vacsora mellé fogyasztható, de nem lesz slágermenü.

 

Asztal két főre - 5/3 hangulatos, de súlyok nélküli film. Hol marad a hihető dráma vagy erőteljesebb komédia?

https://www.youtube.com/watch?v=Cz0WuUDOmqc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1115486536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása