Minden napra egy film

Minden napra egy film

Csaj a csajok közt

2020. március 27. - BBerni86

Kamaszos, középiskolás, álcás, szerelmes.

Chris mindene a zene. Még iskolát is vált, hogy jobb képzést kaphasson, noha az apja azt szeretné, ha inkább a matematika szakköre koncentrálna. A fiúnak különben sem egyszerű a beilleszkedés. Egy fiúbandával sikerül 3_27csaj-a-csajok-kozt.jpgösszevesznie, akik vadásznak rá. Hogy valahogy bejusson az iskolába, azt találja ki, hogy lánynak álcázza magát. Az épületbe be is jut, ám balszerencséjére előbb órára kell mennie, mint ahogy visszaöltözhetne a saját ruháiba. Álmai lánya így barátkozik vele. Így ismerik meg a zenei szakkörön. Kénytelen továbbra is lányt játszani – ráadásul a fejére pályázó Kurt belehabarodik az új lányba, és Chris megragadja az alkalmat, hogy kicsit megleckéztesse a fiút. De egy ilyen titok nem maradhat örökké titok, főleg, hogy Chris egyre szerelmesebb Marybe…

Nem egy mai film, de annyira kamaszos és örök a téma, hogy ez nem zavart különösebben. Mondhatna, van, ami sosem változik.

Mint a szerelem és annak a nehézsége, hogy önmagunkat adjuk. A film alapvetően erre a két konfliktushelyzetre épül: Chris tehetséges zenész (azért zárójelben hozzáteszem, hogy a film zenei világát nagyon meghaladta a kor, nekem egy-egy zenei betét szabályosan fájdította a fülem. Ez a stílus soha nem tetszett, és szerintem nem is fog. Szintetizátoros műzene.) Ám ekkor azok a fiúk menők, akik sportolnak. Lányosnak azért őt sem mondanám, de kívülálló. Az apja is másnak szeretné, és a suli nehézfiúi is kinézik maguknak áldozatnak. Könnyű azonosulni ezzel, máig vannak olyanok, akik ilyen-olyan okból különcök.

Az is változatlan, hogy a menő lánnyal észrevetetni magát egy különcnek nem egyszerű feladat. A lúzer és a menő reménytelennek szűnő szerelme meg máig ismerős filmes alaphelyzet, itt is ugyanolyan, mint a mai filmekben. (Talán a vége nem annyira egyértelmű, ami kissé meg is lepett.)

Ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy a zenét meghajtóra másolja Chris, vagy itt kazettákra. A helyzet alapvetően ugyanolyan. Ami talán ma nehezebben menne, a neme elrejtése. A mai technika mellett sokkal könnyebben utána nézne Chris múltjának mindenki, és komolyabb munka lenne neki lányos netes jelenlétet/profilokat produkálni.

Romantikus és komédia jeleneteket váltogat a film. Mary kapcsán vannak az érzelmesebb részek, miközben visszatérő téma a szex. Ilyen téren meg is lepett a film. Meglepően nyíltan nyúlnak a témához. Az anya simán egy tucat óvszert nyom a 16 éves fia kezébe, hogy jól szórakozzon. Amikor a testnevelésből felmentett Chris torna helyett a fürdőt takarítja, a lányok lazán dobják le a ruháik és állnak zuhany alá, miközben a kamera totálban mutatja a testeket. Ma is simán lenne rajta 16-os karika.

A komikus elemek elsősorban abból adódnak, hogy Kurt, aki Chris legnagyobb ellenfele, beleesik a magát lánynak kiadó fiúba. Plusz, Kurt annak a Marynak a bátyja, akibe meg Chris lesz szerelmes. Jön így össze pár kínos és mókás jelenet…

Próbáltak nevelő üzeneteket is belelopni a történetbe. Kurt megváltozik a film végére, és Chris hatására belátja, hogy miért volt a viselkedése problémás. Mary előző barátja révén többször elismételt tételmondat, hogy csak azért nem kell ágyba ugrani, mert a barátja már akarja. Ha még nem áll készen, inkább mondjon nemet. Chris abból kap leckét, hogy őszinteség nélkül szétesnek a kapcsolatok.

Azon még töröm a fejem, az itt nagyon fiatal színészek honnan ismerősek. Nicole Eggert beugrott – Baywatch lány volt. Corey Haim és Cameron Bancroft is nagyon ismerősek, de még gondolkodom, honnan. (Még nem akarok Google segítséget…)

Micsoda srác ez a lány jobban tetszik hasonló témában, de igaz, az Shakespeare alapú �

 

Csaj a csajok közt - 5/3,5 hol aranyos, hol tipikus. Kicsit gagyi, de szórakoztató. Most ment a hangulatomhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=QrsbuRPZwps

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4215564924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása