Minden napra egy film

Minden napra egy film

Drakulics elvtárs

2020. április 05. - BBerni86

Vámpíros, kommunista rendszeres, nyomozós.

A vietnámiak megsegítésére a magyar állam véradást szervez. Védnöknek hazacsábítják a kubai forradalomban is segédkező Fábián Bélát. Egy a magánéletben is együtt levő párost bíznak meg a megfigyeléssel: Máriát és Lacit. Azt a feladatot kapják, döntsék el, Fábián barát vagy ellenség. Fura dolog akad körötte elég: a hatvanas éveiben jár, de nem néz ki harmincasnál többnek. Sportkocsit jár, a nők odavannak érte, és szörpös üvegéből vért iszogat. Ahogy Laci féltékenységi rohama múlik, hiszen Máriának nőként kellene az alany közelébe férkőznie, felfigyel arra is, hogy rühelli a fokhagymát, tud repülni is, és csak éjjel bukkan fel. Csak nem vámpír a Béla? Nem sejtheti, milyen játszma zajlik a háttérben. Kádár egyenesen Moszkvából kapta a parancsot, hogy szállítsa le az örök élet titkát. Így Mária és Laci is csak bábuk a nagyok játékában, bár Fábiánnak is lesz szava a végjáték előtt…4_5drakulics_elvtars.jpg

Csak nem eljutunk oda, hogy már elkezdenek vicceket gyártani a kommunizmus időszakából? Az utóbbi időszakban láthattuk Sztálin halálát fekete komédiába ágyazva, volt magyar cigány az űrben, most pedig megismerkedhetünk a kommunista vámpírral is. Akinek stílusosan Veres a fedőneve…

A filmben történelmet és valami mélyebb tartalmat nem érdemes keresni. A szocializmus a keret, de magáról a korról vagy a viszonyokról nem tudtam meg belőle többet. Talán az általános légkörből? Ahogy mindenki kémkedik mindenki után, és ahogy az állam idióta feladatokat ad ki, miközben Moszkva mindenen rajta tartja óvó és fenyegető tekintetét?

A korból is adódik az abszurd hangulat, ami a cselekményben is benne van. A megfigyelős iskola, ahol olyan tantárgyak vannak, mint a megfigyelő eszközök álcázása. Nem is akarom tudni, hogy ez valóságon alapul, vagy ilyen tényleg létezett.

Erre rájön a film cselekménye, ami maga is abszurd. A kommunisták el akarnak kapni egy vámpírt, hogy Brezsnyev örökké élhessen. Fogták a vámpíros kliséket és beletették a szocialista közegbe. A szörp helyett vért iszogató Veres. Nem hiszem el, hogy legalább 30 éve vámpír, de most találja ki, hogyan álcázza az italát. Amit elöl is hagy, hogy a hírhedten mindenkit lenyomozó és figyelő rendszer egy lelkes rendőre meg is kóstolhassa. Az, ahogy követik, kémkedek utána… az maga az abszurd.

Komédia akar lenni, de ez a film egyszerűen nem vicces. Mi több, gyakran, amit nevetni kellene, inkább az agyamra ment. Visszatérő poén lett, hogy Laci mennyire béna az ágyban. Minek kellett azt rendszeresen mutogatni? Ez az indok, miért nem működik Mária és Laci kapcsolata? Mert már az elején látni, hogy ez nem az igazi, egyiküknek sem. Azt sem tudtam eldönteni, amikor Mária és Béla a napfelkeltét nézik, azon sírjak vagy nevessek. Komolyan, aki azt a beduin módszert kitalálta… napszemüveggel…

A kivitelezés is fájdalmas, bár nem voltak nagy elvárásaim. Nem akciófilm, lehetett sejteni, hogy Béla nem lép Luke Evans vérszívó hercegnének a nyomdokaiba a csatatéren. De ezen felül kevés a helyszín, lehangoló a szocialista környezet és az olyasmik, mint Béla repülése, egyszerűen fájdalmasan néznek ki.

Az is sokat rontott a kedvemen, hogy a női főszereplőt kifejezetten rühelltem. Nem is tudom eldönteni, hogy Mária Madárka vagy Walters Lili az ellenszenvesebb. Hiába, az Egynyári kaland óta nagyon nem bírom, és ebben a filmben sem kedveltem meg.

A leghálásabb feladata még Nagy Zsoltnak volt, akinek egyszerűen csak megnyerőnek kellett lennie. Nagy Ervin karaktere egyszerre egy tuskó, meg elvileg jó rendőr is, de valahogy nem lett egy szerethető figura az övé sem. Mondhatni, nem bírtam a film karaktereit sem.

Nagyon nem az én filmem. Nem borzalmas, de majdnem.

 

Drakulics elvtárs - 5/2 nagyon kevés poén ül benne, bár a helyzet abszurditását tudtam értékelni. Fura komédia.

https://www.youtube.com/watch?v=wf1PugdsYPA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8015593360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.07.17. 14:55:02

Csocsó, Tanú, és (ami a legrosszabb) a drakula halott és élvezi keveréke, sokkal kevesebb vámpírral, mint a cím, a trailer vagy a téma alapján várta volna az ember. Egyszerre kíván kémes és vámpíros film is lenni, de egyik se lesz a végére.
A jelmezek, a díszletek, vagyis a körítés közel hibátlan, nagyon jól eltalált.
A színészek is jók, de összességében a film sokkal gyengébb, mint amit vártam.
Kár érte. Jó lett volna egy izgalmas magyar vámpírfilmet látni végre.
süti beállítások módosítása