Minden napra egy film

Minden napra egy film

Csillagok határán

2020. május 01. - BBerni86

Űrbeli, kísérletes, életben maradásért szenvedő.

Monte egy űrhajón küzd a túlélésért – nem magáért, a kislányáért, akinek csak ő van. A teljes magányban, egyedül a gyermekkel, tartja karban a hajót, küldi a jelentéseket, és kitart. Valaha ő is a Földön élt, de elkövetett egy gyilkosságot. A kormány ajánlott egy alternatívát: kivégzés helyett vegyen részt egy kísérletben. Egy űrhajóval, más bűnözőkkel együtt éljen a csillagok között, ahol egy elítélt tudós az emberi szaporodást 5_1csillagok_hataran.jpgtanulmányozza. Fiatalok voltak, beleegyeztek páran. Monte is. Egy idő után azonban már nem érdekelte a kísérlet, több mintát sem adott a sugárzás miatt halálra ítélt csecsemők létrejöttéhez. Dibs doktornő azonban minden áron életben akart tartani egy babát, kereste a tökéletes párosítást hozzá, és nem érdekelte, milyen eszközökhöz kell nyúlnia, vagy mennyire omlik össze a társaság közben. A vég elkerülhetetlenné vált, ahogy az erőszak kitört.

A Mentőexpedícióban is felmerült az a probléma, hogy Mark unatkozott egyedül a Marson. Mit lehet csinálni egyedül a világűrben? Az Utazókban is a férfi főszereplő ezért hoz vissza az altatásból egy társat magának. Egyedül unalmas, még ha nagy is a játszótered.

Ez a film tökéletesen visszaadja, mennyire lehet unalmas egyedül a semmiben. Ragadtak le a szemeim, és magamban fohászkodtam, hogy történjen már valami ebben a filmben, mert ahogy Monte mindennapjait megmutatták, legszívesebben aludtam volna. Nem történik semmi, csend van, az a napi egyetlen izgalom, hogy vajon beveszi-e a gép a jelentést, és egy újabb nappal hosszabbodik-e a kínszenvedés.

Nem tudtam együttérezni a karakterrel, akinek tulajdonképpen egy választási lehetősége van: húzza az igát tovább, vagy meghal ő is. Depresszió, magány, csend. Rossz volt nézni is. Pláne, hogy már pörgött tovább az agyam. Az ő magánya nem teljes, mert ott a kisbaba, akit fel akar nevelni. De, ha a gyerek megmarad, rá mi vár? Vagy majd együtt halnak meg, hogy a kicsi felnőve ne maradjon egyedül? Mert ha Monte így be akart kattanni, mi lenne a lánnyal egyedül egy hajón? Az a minimum, hogy unatkozna.

A történet kicsit jobban elindult, amikor a jelenből a múltba váltottak az események, és azt mutatták meg, hogy működött ez a kísérlet, és hogy jutottunk el addig, hogy Monte kettesben maradt egy kisbabával. Hiába volt itt már több minden, nem izgalmasra sikerült, inkább betegesre és perverzre. A doktornő olyan rituálékat prezentált, mint egy pogány papnő. Az kifejezetten undorított, ahogy gyógyszerrel kiütött mindenkit, aztán akaratuk ellenére is kísérletezett rajtuk, amikor amúgy is ki voltak neki szolgáltatva. Hogy lett az a kisbaba, akit láttunk a film elején? Ha nagyon leszűkítem, a doktornő megerőszakolta az anyját és az apját is – egyik sem akart a kísérletek alanya lenni. A doktornőt pedig ez nem érdekelte, mert addigra már felmérte, hogy nekik a legjobb a génszerkezetük.

Az is zavart, hogy logikailag sem állt össze a történet. Az egész kísérletnek semmi értelme nem volt. A babák a sugárzás miatt halálra voltak ítélve, és nem is családot kaptak, hanem a doktornő a levett spermiummal termékenyítette meg a női rabokat. Mégis, mit akartak ezzel elérni? Ne a Földön foglalja a pár rab a helyet, inkább lebegjenek az űrbe? Esélyük sem volt letelepedni valahol, és kolóniát alapítani. Csak kísérleteztek rajtuk a semmiért.

Nagyon nem bírtam a film hangulatát, a témája se tetszett. Helyenként a látvány érdekes, még szinte szép is, de nyomában sincs a szórakoztatóbb űrfilmek, mint a Gravitáció vagy az Utazók.

Azt nehéz lenne eldönteni, hogy a színészek vagy a karaktereik irritáltak jobban. Ami biztos, hogy Mia Goth messze a legrosszabb. Nem értem, mivel tűnt fel ez a nő.

Kifejezetten rossz élmény volt ez a film, unalmas és nyomasztó is.

 

Csillagok határán - 5/2 vizuálisan helyenként szinte szép, de a történet vontatott, néhol perverz, máshol unalmas.

https://www.youtube.com/watch?v=PiJ4Mh_fY18

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7715652596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása