Minden napra egy film

Minden napra egy film

Eurovíziós Dalfesztivál

A Fire Saga története

2020. július 02. - BBerni86

Zenés, versenyes, magánéleti küzdelmes.

Lars gyerekként egyetlen dologban talált vigaszt az anyja halála és apja morcos viselkedése után: az Eurovíziós Dalfesztiválban. Arról kezd már akkor álmodni, hogy egyszer ő fogja megnyerni a versenyt. Egy falubeli kislány hisz benne, és mellé társul, ketten alkotják a Fire Saga nevű zenekart, és az életük a zenének szentelik. Sigrit titokban azért abban reménykedik, hogy ha sikeresek lesznek, Lars a nőt is meglátja benne, és párként is kipróbálhatják magukat. Abban az évben annyira biztosak a Katiana nevű versenyző győzelmében, hogy egy dalt 7_2eurovizios.jpgvéletlenszerűen neveznek a versenyre. Pont a Fire Saga lesz az. Utolsóként végeznek, de egy balesetben minden más zenész meghal, így ők mehetnek az ír versenyre. Ott aztán a problémáik elmérgesednek: Lars mániája folyamatosan bajba sodorja őket, és a verseny esélyese, az orosz Alexander felfigyel Sigrit hangjára és a nőre is. Vajon Lars időben rádöbben, hogy a zenében és az életben mi a fontos?

Pár éve Magyarország is résztvevő az Eurovíziós Dalfesztiválon, így nem idegen a téma. Talán másképpen is tekintünk rá, mint ez az amerikai szemléletű film. Kicsit gondban is vagyok, hogy szeressem ezt a filmet vagy nagyon utáljam. Valamennyire függ attól is, mit gondolok a dalfesztiválról.

Itt konkrétan egy viccként mutatják be az egészet. Nem simán egy komédiát nézünk, ez már paródiába megy át. Amiért pedig megosztónak érzem, hogy van, amiben igazat adok neki. Mondtam már én is azt, hogy abszolút nem kellene komolyan venni ezt a zenei vetélkedőt, és valami ironikus vicces dolgot küldeni rá. Sokkal sikeresebb tud lenni egy olyan produkció, mint valaki, aki annyira komolyan veszi magát, aztán csak erőlködik. Csak itt sok minden nagyon el van túlozva.

Megosztónak érzem a film zenéjét is. Nem bírtam eldönteni, hogy poén, vagy ez valami felvállalható. Ha paródia, miért szerepel benne több Eurovízió nyertes is? Van benne olyan dal, ami iTunes sláger lett. De nem eredeti dalokról beszélünk – a Fire Saga végén énekelt dala például nagyon emlékeztet az egyik orosz versenyzőnő dalára, ami talán 2. lett pár éve. Olyan opera – pop vonal is rendszeresen van, amit itt Alexander képvisel. De nagyon sok mindenkit ki lehetne így emelni.

Van azonban benne valami, ami egyértelműen az agyamra ment. Will Ferrell. Miért kellett neki játszania ezt a szerepet? Túl öreg már ilyenekhez. A történet szerint McAdams karaktere egykorú vele. Nagyon nem azok, és nagyon látszik is rajtuk. Már eleve az zavart, hogy Ferrell milyen öregnek néz ki, és az a szőke haj… Sokkal jobban tetszett volna ez a film, ha egy vállalhatóbb színész játssza. (McAdams különben a film legszerethetőbb pontja, a manókkal együtt, és neki is jár a pacsi a zenéért. Ahogy Rami Malek hangját keverték a Bohém rapszódiában, itt McAdams hangját keverték egy ifi eurovíziós énekesnőével.)

Aztán ott van Alexander Lemtov és a Szerelem oroszlánja. Nem fogom megérteni, Dan Stevens mi alapján választ szerepeket. Újabb megosztó pont: most ő jó itt, ilyennek kellett lennie, vagy annyira túl játssza, mint a frizurája önmagában? Amikor a dalban letépik róla a felsőt és egy kabátban tolja végig a dalát… nevessek vagy sírjak?

Ugyanilyen megosztó a film humora is. Jellemző módon nekem a manók tetszettek a legjobban, az a késes jelenet…Ha egyszer valaha eljutok Izlandra, biztosan viszek kekszet én is a manóknak.

Színes, harsány film, meglepő stáblistával. Ferrell apját Pierce Brosnan játssza. 15 évvel idősebb, mint Ferrell. Ahogy mondtam: Ferrell annyira öreg ehhez a szerephez!

Ez lesz a zárszóm, mert ez fáj legjobban: passzoljon már a karakter és a színész kora!

 

Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története - 5/3 Ferrell annyira irritál, annyira öreg már ehhez! Az is zavart, mennyire vicc az egész film.

https://www.youtube.com/watch?v=7q6Co-nd0lM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5815977948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Travis007 2020.07.03. 23:50:12

Will Ferrell for President!

Travis007 2020.07.03. 23:50:12

Will Ferrell for President!

gabbacsi · www.ruhatisztito.blog.hu 2020.07.04. 13:23:02

Posztoló, ez a film nem neked szólt. Will Ferrell egy intézmény, egy ikon. Ezt a filmet ő találta ki, ő írta, ő játsza. Értékelem, hogy amerikai létére egyáltalán megtalálta az Eurovizió témát. Az ő kora stimmel különben. Rachel McAdams fiatal a karakteréhez. Én szeretem Ferrell dolgait, értem a humorát és remekül szórakoztam. Megnéztem eredeti nyelven és szinkronizálva is. Köszi Netflix!
süti beállítások módosítása