Minden napra egy film

Minden napra egy film

Extracurricular

2020. szeptember 17. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, tervezős, kamaszos.

A kisvárosban valami zajlik. Az utóbbi 1 évben több gyilkosság történt, mint az előtte levő évtizedben. Gordon seriff fel is figyel összefüggésekre, melyek összeköthetné a különböző eseteket. Minden gyilkosság előtt különös fotók jelentek meg a telefonokon. Ezen a nyomon indul el. Közben egy újabb gyilkosságot szerveznek már – 4 9_17extracullicular.jpgfiatal, köztük Gordon két fia is azzal szórakoznak, hogy gyilkolnak a környéken. Még egy nagy ügyet akarnak, mielőtt megkezdik a felvételikre a készülést. Kinézik az öreg házaspárt, felmérik a birtokuk és a készleteik, és lecsapnak. Azzal nem számolnak, hogy a férfinak van egy öröklött lőfegyvere. Bár felül tudnak kerekedni, Miriam súlyosan megsérül, és el kell dönteniük, mit tegyenek. Ha kórházba viszik, lebuknak. Jenny pedig nem adja a jövőjét, ha ehhez át is kell vernie mindenkit, a saját barátját is.

Gondoltam arra, hogy azzal vezetem fel ezt a filmet, hogy vannak még diákok, akik kreatívan megoldják az iskolán kívüli tevékenységeiket. Kutatómunka, rákészülés, adrenalin – avagy, sorozatgyilkosnak áll a világ! De ez a film valahogy nem olyasmi, amin kedvelem lenne viccelődni. Ahhoz túl komolyan veszi magát, és nem ad arra lehetőséget, hogy fekete humorral könnyedebben vegyem.

Még értékelném is az ötletet, ahogy párhuzamosan látjuk, hogy a seriff a gyilkosok nyomára igyekszik bukkanni, miközben a fiai és barátnőik már a következő gyilkosságot tervezik. Van abban valami, ahogy módszeresen lenyomoznak a srácok mindent, és valóban projektként kezelik a gyilkosságokat, amelyeket elkövetnek. Jobban működnek, mint a nyomozók, akik a nyomukban vannak. Nem is kell meglepődni, hogy 4 éltanulóról beszélünk, akik lazán vitáznak a tanáraikkal Nietzsche elméleteiről is.

Csak éppen, nincsenek meg az alapok. Minek kezdenek ezek a srácok gyilkos hullámba? Legalább egy mondat lehetett volna, hogyan indult ez az egész, mi motiválja őket. Az is furcsa, hogy ugyanabban az osztályban lehet négy szociopata. Mert annyira érzéketlenül állnak az egész ölés témához, hogy az már beteg. Miriam talán az egyetlen kicsit normálisabb köztük – pl. ő az egyetlen, aki kiakad, amikor az egyik áldozatukról kiderül, hogy babát várt. Hiszen abban megegyeztek, gyereket nem bántanak. De még ő is lazán felkap egy kalapácsot, hogy bezúzza az ártatlan háziasszony fejét.

Ennél is érthetetlenebb, ami a végén történik. Jenny nagyon alaposan borítja az asztalt, és egyszerűen nem tudni, miért. Semmilyen szinten nem értem, miért kellett ebbe belemennie. Egyáltalán, mivel indokolja, hogy este ott voltak? Miért ő az egyetlen túlélő? A saját barátját is nagyon könnyen átveri és bántja. De miért? Látszatra még csak azt mondanám, kamuzhat valamit, de ha kicsit is elkezdenek vizsgálódni, a DNS bizonyítékok elárulják. A gyilkos fegyveren, egy késen pl. csak az ő ujjnyomai vannak, még csak a kezébe se adta annak, akit a gyilkosnak beállít a végén.

Nem egy látványfilm, nem is kell annak lennie. Igazából azt sem tudom, ismertebb és jobb színészek jobban eladták-e volna. Nincsenek úgy megírva a karakterek – ahogy már említettem, még csak az alap okot sem tudjuk meg, miért kezdenek gyilkolni a kamaszok. Az órai beszéd elvihetné Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének kérdésköre felé, de nem haladnak aztán errefelé.

Megmaradt nekem az szórakozásnak, hogy azon merengtem, egyik-másik színész honnan ismerős. Megoldás: Gates of Paradise és Hellboy 2.

Nem volt egy nagy élmény, a végére már kifejezetten bosszantott is. Sokkal jobb pszichopata kölyköket lehet találni a tévében, akár sorozatban is.

 

Extracurricular - 5/2 az alapötlet még le is kötött volna, de a vége annyira elszállt, beteg is indokolatlan!

https://www.youtube.com/watch?v=PepkuyHTHZ4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4516204324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása