Minden napra egy film

Minden napra egy film

Szemvillanás alatt

2020. október 06. - BBerni86

Két idősíkos, tragédiát túlélő, rejtélyes.

Diana rossz hírű lány volt a középiskolában – bántotta is, amikor beszóltak neki érte, de nem változtatott az életén ezért. Összejárt és -feküdt idősebb barátjával, belógott a medencés házakhoz úszni, ha a tulaj nem volt otthon. Okos lány volt, de nem használta ki a benne levő lehetőségeket. Legjobb barátnője, Maureen viszont a tipikus jó kislány volt, vallásos és jó tanuló, aki rég várja, hogy plátói szerelme felfigyeljen rá. Ők ketten összetartanak, 10_6szemvillanas_alatt.jpgaznap is együtt vannak, amikor az egyik osztálytársuk megvadul és lövöldözésbe kezd. 15 évvel később Diana művészettörténetet tanít, szereti professzor férjét, akivel egy helyes közös kislánya van. Ahogy azonban közeledik a támadás évfordulója, a nőn eluralkodnak a rossz emlékek és valami különös dolog történik körötte. A válaszokért vissza kellene mennie az iskolába, amit egyre csak halogat.

Az elején még ötletet is láttam benne. A végére viszont teljesen elvesztett a történet és a film is. Most azon filmek közé sorolom, amelyeket kár volt megnézni. Főleg a vége csalódást okozott. De akkor nézzük az elejétől!

A történet két idősíkon játszódik. A jelenben Diana harmincas családanya, karrierrel és egy boldog élettel. A múltban lázadó tinédzser, aki egyelőre inkább csak hibázik és nem a cél felé halad. Elég éles a különbség a két nő között – sokáig nem is érteni, hogy mi történhetett, ami ilyen gyökeresen megváltoztatta a nőt.

Majd kiderül, az iskolájában volt egy nagy lövöldözés, és sokan meghaltak. A jelenben évforduló közeleg, és felkavarja a nőt. Utalnak arra, hogy ilyenkor mennyire instabil, és nem lehet megbízni abban, amit látni vél. De a furcsa dolgok ott vannak körötte, és a néző is csak sejtheti, hogy mi a valóság és mi nem az. Ahogy azt is végig lebegtetik, hogy mi is történt vele aznap az iskolában.

A végén, a tetőpontnak szánt részen visszamegy az iskolába, és megkapjuk a válaszokat. Azt pedig nagyon nem akarja bevenni a gyomrom. A vége ismeretében nem állnak nekem össze a dolgok. Vegyük csak a kislányát! Ha ő az a gyerek, akit kamaszként elvetet, akkor nem lehet kisiskolás, minimum 14-nek kellett volna lennie. (A már csak plusz, hogy az apa személye sem stimmel.)

Sokkal jobban tetszett a sztori, amíg nem misztikus felé haladtunk, hanem a bűntudathoz. Ugyanis a gyilkos srác megkérdezte, ki halljon meg: Maureen vagy Diana. Általában itt szakad meg a visszaemlékezés, a film végéig. A címmel meg lehet magyarázni, mit látunk: az utolsó szemvillanás alatt a lepergő életet, kicsit másképpen. De túl furán van mutatva, lehet, hogy ezt is inkább csak belemagyarázom, mert a film maga nem magyarázza el, miért volt két idősík és mi történik. Akár még az is beleférne nekem, hogy Diana átírta a múltat a jelenből.

A történet tehát elvesztett, a film második felére már fogtam a fejem, hogy mégis mi ez a káosz. A vége is csak ilyen lett.

Látványelem nincs benne, a történet nem is igazán igényelte. A múltban simán csak kamasz hétköznapok voltak egy kisvárosból, a jelen idősíkja meg legfeljebb Diana vízióival lehetett volna látványos, de nem tett volna hozzá a filmhez.

Ami leginkább eladja, hogy Diana két verzióját Uma Thurman és Evan Rachel Wood játsszák. Jellemző különben, hogy a két én természete annyira más, hogy egy ponton az is megfordult a fejemben, hogy a jelen Diana igazából Maureen, csak a barátnője halálába annyira beleőrült, hogy Diana életét éli tovább. (Ez is inkább tetszett volna, mint amit a film készítői írtak a végére.)

Egyszer kibírtam, de többet biztosan nem nézem meg. A vége nagyon nem jött be.

 

Szemvillanás alatt - 5/3 leginkább a két főszereplőnő miatt elnéztem, de a végére zavarosabbá vált a kelleténél.

https://www.youtube.com/watch?v=ou1mQI2cReM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4116229352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása