Minden napra egy film

Minden napra egy film

Karácsonyi krónikák

2020. december 24. - BBerni86

Karácsonyt megmentő, kalandos, gyászt feldolgozó.karacsonyi_kronikak.jpg

A Pierce családban mindig is imádták a karácsonyt. A család szíve az édesapa volt, aki mindkét gyerekének átadta az ünnep szellemét és örömét. Ám a tűzoltó Doug egy tűzben életét vesztette, és a család kezd szétesni. A 16 éves Teddy rossz társaságba keveredik, autólat lop és a húgát is folyton lerázza, durva az anyjukkal. Idén Kate követi a bátyját, és felveszi, ahogy autót lop. Hogy ne köpje be, szívességet kér: együtt vegyék videóra a Mikulást! A terv őrült módon sikerül, és a két gyerek még a Mikulás szánjába is bemászik. Az eredmény: az ajándékok elvesznek, a szán lezuhan, a rénszarvasok eltűnnek és a karácsony szelleme veszélybe kerül. A két gyereknek kell segítenie a Mikulásnak, aki szereti, ha csak Mikinek hívják, sportos és rühelli, hogy kövérként ábrázolják, és még zenélni is tud. A karácsony megmentése közben pedig a Pierce gyerekek újra felfedezik a családot és az ünnepet.

A Netflix is eláraszt minket az ünnepek idején karácsonyi filmekkel. Legyen választék, ne csak Kevin nyomorítsa meg a Vizes rablók mindennapjait. A Karácsonyi krónikák nem idei darab, de a folytatása most jött ki, úgyhogy pótlólag megnéztem, milyen Mikulás lett Kurt Russell. Azt kell mondanom, lett egy új kedvenc karácsonyi filmem.

A történet alapvetően családi komédia, de van benne egy fájdalmas pont is. (Úgy tűnik, idén kell nekem a tragédia, hogy jobban tudjam értékelni a boldog részeket.) Az édesapa halott, és az egész család szenved. A film nem megy bele részletesen, de azért jól látszanak a tünetek: a 16 éves fiú bűnözni kezd, az anya a munkába temetkezik, a 10 éves lány meg magányos. Lesz itt csalódottság, harag és fájdalom is.

Miki és a karácsony megmentése pedig azt tudja megmutatni, hogyan kell továbblépni. Hogy a szeretet lehet a megoldás, és nem az, hogy mindent eldobnak maguktól, ami korábban fontos volt. Mindkét gyerek fontos szereplő, de inkább a fiú, Teddy van a középpontban, akit meg kell menteni. A film végére határozottan az volt az érzésem, amit a Disney már ellőtt a Banks úr megmentésében. Ott úgy értelmezték a Mary Poppins-t, hogy a dada nem is a gyerekeket kellett, hogy megmentse, hanem általuk az apjukat. Itt pedig látszólag a karácsonyt kell megmenteni, de a végére már azt mondanám, ez Teddy megmentése is.

Egy nagy kaland az egész, amiben össze kell szedni az elveszett tárgyakat. A zsákot, a sapkát, a rénszarvasokat, miközben a rendőrség is keresi őket, meg jó pár kalandba belekeverednek a nagyvárosba. Pörgő, változatos a sztori, amiben jól megfér egymás mellett egy kis karácsonyi hangulatteremtés a börtönben, rénszarvason menekülés a rendőrök elől és a manó sereg hadba állítása. Abszolút jól működik gyerekeknek is, felnőtteknek is – talán azért kell a tragédia is, és a komolyabb téma. Amíg a gyerekek jót mosolyognak azon, hogy milyenek a manók, vagy hogyan cselezik ki a rendőröket, a felnőttek nézhetik a gyászfeldolgozást és a karakterfejlődést.

Humoros, és jól felépítettek egy menő Mikulást. Ugyan a szakáll megvan, de Kurt Russell nem lett pocakos, ért a gyerekek nyelvén és egy fiatalos Mikulás – de Mikulás! Ok, a Goldie Hawn poén nélkül meglettem volna a végén, de különben teljesen rendben volt. Szimpatikusak a gyerekek, a szüleik – a casting teljesen ok.

A CGI sincs túltolva, és egész szép. A rénszarvasok szemei ugyan nem sikerültek éppen jól, de a manók pl. egész aranyosak lettek és nincs eltúlozva a mese vonal a történetben.

Kifejezetten jól szórakoztam rajta, és nézem is tovább – holnap mesélek a 2. részről.

 

Karácsonyi krónikák - 5/4,5 kalandos és humoros, pozitív üzenettel, és kifejezetten jó szereposztással. A CGI is ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5916356762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása