Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kisvárosra hangolva

1. évad

2021. január 24. - BBerni86

Templomi kórust átvevő, gyászoló, barátokat találó.

Arthur Cochran professzor élete a zene és a felesége volt – most mindkettőtől el kell köszönnie. Az asszonyt legyőzte a betegsége, a férje már csak gyászolhatja az elvesztett nőt. Az egyetem, ahol Arthur tanszékvezető volt, pedig nem kér többet a szakmájában zseniális, de nehéz természetű zenészből. Arthur éppen a neje sírjánál próbál öngyilkosságot elkövetni, amikor meghallja a templomból érkező zenét. A kórus rémes, hamis és így még öngyilkos se bír lenni. Bemegy rendet tenni, és mire észbe kap, már tőle várják, hogy felkészítse a kórusok perfect_harmony.jpgversenyére a templomi kórust. Mivel a rivális kórus vezetője az a férfi, aki miatt nem temethette oda a feleségét, ahova az asszony kérte, a bosszú elég motiváció, hogy a kórus élére álljon és borsot törjön a férfi orra alá. Csak azzal nem számol, ha befogadja ez a közösség, többet nem lesz nyugta, és mindenbe elkezdik bevonni.

Tipikusan az a sorozat, amit egyszer megnéz az ember, aztán gyorsan el is felejti. Emlékezetes poén, dráma nincs benne, de egy fél órára kikapcsolódás. Mondjuk, ezzel nem is lehet nézettségi rekordokat dönteni, így az sem meglepő, hogy 1 évad után el lett kaszálva a sorozat. Vagyis, ez a pár rész készült és annyi.

A történet központi alakja Arthur, aki újra felfedezi az életszeretetet a lökött templomi kórus mellett. Így van benne zene, kisváros, vidéki tahók és kultúremberek közti különbségre épülő humor. Próbál szívhez szóló is lenne, de azok a részei tudtak a legkevésbé érdekelni.

Valahogy azt igyekeznek sugallni, hogy ezek az emberek ugyan tanulatlanok és faragatlanok, van egy csomó hibájuk, de közösségként összetartanak és nagyon ki tudnak tartani egymás mellett, és segítik, akit befogadnak. Ez olyan, mintha egyszerre adnának nekik egy pofont és simogatnák meg a fejüket. Mert az annyira előítéletes, hogy mindenki vidéki buta – itt szinte mindenki az is –, miközben meg emberileg értékesnek igyekeznek mutatni őket.

Nekem azért sok volt az olyasmi, amivel degradálják őket. Nem viccesnek éltem meg az ilyesmit benne, hanem zavartak. Pedig a poénok egy jelentőr része arra épül, hogy Arthur mennyire nehezen tudja elfogadni az itteni szokásokat, és mégis, hogyan próbálják őt is belevonni mindenbe.

A kórus tagjai megkapják a maguk kis történeteit és drámáit, de mindegyik csak a felszínt kapargatja és mélyen nem mennek bele semmibe. Ha komolyabb vizek felé fordulnak, azonnal jön valami, ami az olcsó szórakoztatás felé tereli őket. Vegyük csak Dwayne családját! Akikkel azért van konfliktusa, mert Dwayne vegán és nem akar húst enni?

Ebben is van egy minimális keresztény propaganda, de szerencsére inkább a közösség összetartó erejét emelik ki, nem azt, hogy az egyház milyen. Arthur is kritikusan áll a témához, az egyik kedvenc részem volt, amikor a pappal azon vitatkoztak, hogy jó vagy rossz-e az egyház.

A zene – abból többet vártam, de az inkább csak a háttere annak, hogy mi tartja össze ezeket az embereket: egy kórus tagjai. Szinte azonnal jók lesznek, már az első részben annyit fejlődtek, hogy simán különdíjat nyernek.

Két ismerős színész akad benne, mindketten tartottak ennél előbbre is. Bradley Whitford és Anna Camp számára is csúszásnak érződik ez a sorozat, pláne, hogy el is lettek kaszálva. Az is olyan rossz érzés, hogy a Pitch Perfect után templomkórusba dugták a színésznőt.

A középmezőny közepe – rosszabb, de jobb is bőven akad ennél a sorozatnál.

 

Kisvárosra hangolva – 5/3 olcsó humorú, de alapvetően szerethető sorozat, ami aranyosan teszi egymásra a kliséket.

PERFECT HARMONY Official Trailer (HD) Bradley Whitford NBC - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7216401520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása