Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gemini Man

2021. január 31. - BBerni86

Titkos ügynökös, menekülős, összeesküvős.

Henry Brogan a maga területén a legjobb. A sereg legjobb mesterlövésze, akit olyan esetekben vetnek be, amikor már minden és mindenki más csődöt mondott. Ám Brogan kezd elfáradni, a tettei súlya egyre inkább nyomja. Ki akar szállni. Egy régi barát azonban átad egy információt az utolsó munkájáról: becsapták, nem egy terroristát iktatott ki, hanem egy nekik dolgozó tudóst. A cég titkos programja ezzel veszélybe kerül, és mindenkit el akarnak gemini_man.jpgtörölni, akinek kicsit is köze volt hozzá vagy Brogan beavathatta. A férfi menekülni kezd egy ügynöknővel, akinek annyi bűne volt, hogy neki kellett megfigyelni, hogy a nyugdíj valóban nyugdíj legyen. Varris ügynök a helyiek szerencsétlenkedését látva közbelép, és a maga emberét küldi Brogan után. Henry szembesül azzal, mit is jelent a Gemini Program, és Varris megállítása mellett már magával is szembe kell néznie.

Mondjuk, nem tudom, minek kerülgetem ennyire a témát. Aki látta a trailert, vagy akár csak a film plakátját, már látja is, mit is takar a Gemini Program: klónozás. Brogan ezen küldetése azért annyira veszélyes, mert saját fiatal énjével kell megküzdenie. Ő volt a legjobb. Ki érne a nyomába, ha nem saját maga?

Nem ez az első film, amiben egy színész két szerepet játszik. Az ikres romantikus vagy akció filmekben elő szokott fordulni, hogy egy színész játssza egy testvérpár két felét. Sorozatban már a klónos téma is megesett: Paul Rudd játszotta magát és a klónját, csak az inkább sci-fibe hajló romantikus komédia volt. Will Smith szerepe azért érdekes hozzájuk képest, mert a jelen és a fiatal énjét is játssza: digitálisan fiatalítottak rajta. Hát… nekem furcsa volt. A fiatal én-t mindig kicsit műnek éreztem, de lehet, hogy csak bemagyarázom magamnak.

De ha már azt nézzük, az sem újdonság, hogy valakinek a saját énjét kell megölnie. Bruce Willis is rendelkezik egy ilyen thrillerrel, csak ott másik színész játszotta a fiatal énjét – Joseph Gordon-Levitt a maszkmestereknek hála még hasonlított is az idősebb színészhez.

De szerencsére a film több annál, hogy ezeket a technikai részleteket elemezgessük. Egy korrekt akciófilm, ami a zsánert nem újítja meg, és fentebb látható, hogy nem is annyira eredeti ötlet, de egy egyszeri akciómenetnek megteszi.

A történet egyszerűnek hat, és nincs is túlzottan bonyolítva. A társaság Brogan fejét akarja, ő meg menekül, miközben vissza akar támadni, aminek a saját fiatal énje a kulcsa. Így egyszerre harcolnak, és győzködik egymást. Látványfilm, és nincs is panasz rá ilyen téren. Volt egy-egy olyan jelenet, amit simán jó volt nézni, és nem kell elemezni, mennyire mond ellent a fizikának vagy sem. Már az első összecsapásnál volt egy, amit kifejezetten bírtam: amikor a fiatal nekieresztette a motort az idősebb énjének. Azon még meg is lepődtem.

Már csak azért is inkább a szemünkkel kell nézni és nem elemezni a látottakat, mert akkor elmerenghetünk olyan dolgokon, amik nem állnak össze. Hogy lehet annyira egyforma a két Brogan, amikor a hátterük teljesen más? Nem minden a DNS, a nevelés is sokat számít. Az ifjabb pedig biztos körülmények között, katonának nevelve nőtt fel – miért lenne ugyanolyan fóbiája, mint az idősnek, akinek volt egy bántalmazó apja? Miért ugyanaz nyugtatná meg? De, ahogy a végén mindent elvarrnak. Sokan haltak meg, jó emberek is, és nincsen belőle semmi. A hősök élnek tovább boldogan és örülünk?

De az akció rendben, és sztár szereposztást is kaptunk. (Szegény Owen már csak rosszfiú.)

Agyi lekapcsolással, a szemünkre hagyatkozva akciófilmnek korrekt.

 

Gemini Man – 5/4 látványos, de inkább üresen szórakoztató akció sci-fi, mint valami igazán új és érdekes.

Gemini Man - új, magyar nyelvű előzetes - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1216410598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása