Minden napra egy film

Minden napra egy film

Behajóztam az életébe…

2021. március 08. - BBerni86

Előítéletekkel megküzdő, egymásra találó, elrendezett házasságot kötő.

Olaf Amerikába emigrált, és ott műveli a földjét. Egyedül van, a szülei az óhazában maradtak, más rokona nincs, csak bár jó barátja a környéken. A szülei ajánlanak neki egy menyasszonyt otthonról, és meg is egyeznek, hogy Inge átmegy és összeházasodnak. Megérkezik egy helyes, szemrevaló teremtés, ám egy hibája van: Inge német sweet_land.jpgszármazású, és alig beszél angolul. A helyi közösség, köztük a helyi pap teljesen felháborodik ezen, és alaposan megnehezítik, hogy a fiatalok egybekeljenek. Olaf a pajtába költözik be, amíg nem tarthatják meg az esküvőt, de hamarosan így is a szájára veszi őket a közösség. Ők azonban kötődni kezdenek egymáshoz, egymásba szeretnek, és készek harcolni azért, hogy férj és feleség lehessenek, együtt fejleszthessék a földjüket.

Soha nem fogom megérteni, mi alapján adják egyesek a filmek címeit. Legalább néznék meg, mielőtt elkövetnek egy olyat, mint a Behajóztam az életébe. Az csak egy dolog, hogy a Sweet Land inkább Édes földem/otthonom/birtokom verzióban jobban átjönne, és szó szerint is jobban kifejezi, mi a film témája a szerelmi szál mellett. Olaf és a leszármazottai nagyon kötődnek a birtokukhoz. Az apám is ilyen ember, nekik a szívük a földjükben dobog. De elkalandoztam. Inge vonattal jön meg – ok, az óceánon áthajózott (ezt nem láttuk, nem emlegetik), de Olaffal már a kontinens szívében találkoznak, ahova a lány vonatozik (ezt mutatták is). A lényeg egy: nem szerettem a magyar címet.

A film nagyon sok elemében tipikusan azt hozza, amit egy tévés románc hozni tud. A történet kiszámítható, már a pár első találkozásakor látjuk, hogy össze fognak passzolni, csak éppen nehézség lesz a lány származása és a nyelvismeret hiánya. Elsőre be lehet azonosítani a vicces szereplőt, és a pár útjában álló ellenfeleket is. Egyes poénjai annyira adják magukat, hogy az ember várja, hogy azt mondják, tegyék, amit aztán hallunk is tőlük és megtesznek.

Nincs meglepetés, de talán nem is vár azt senki. Egy helyes párt várunk, akik küzdenek, és végül nyernek. Ezt meg is kaptuk. Nem is kicsit még idealizáltabbak is a szereplők, mint a valóságos emberek. Olaf egyetlen negatív vonása, hogy nehezen fejezi ki magát, és nem tudja jól kimutatni az érzelmeit. Inge meg odaadó, tanulékony, kedves, jó munkás, helyes. Az ő esetében nem is találok olyat, amibe belekötnék.

A konfliktust a pap okozza, aki egyik feltételt kéri a másik után, és amikor Inge nagy nehezen megkapja a papírjait otthonról, azt is elteszi és nem adja át. Ő az, aki a nő ellen hangolja az embereket, és csak előítélet miatt, nem ismeri a lányt. Elég, hogy német. Így kicsit tanulságot is kapunk arról, hogy mennyire csalfák az előítéletek. Amikor Frandsen komoly bajba kerül, csak Inge és Olaf állnak ki mellette, a pap és az emberei mélyen lapítanak. Meg is tanulják a leckét.

Ok, azért nem tudom megállni, Frandsen is megillette volna, hogy alaposabb leckét kapjon. Annyira felelőtlenül bánt a pénzzel, hogy törvényszerű volt a bukása. De jó ember, ő a film bohóca is, de engem akkor is irritált, ahogy majdnem magával rántotta a barátját is.

Látványelem nincs benne, és a helyszín is kevés. A két birtok, a templom és a vasútállomás. A múlt korok hangulatát a ruhákkal és a modern eszközök hiányával érték el. Erre is azt lehet mondani, amit a tévés románc előír, azt hozza.

Sztárdömping sincs, de ismerős arcok akadnak. Cumming szokás szerint hozza a formáját.

Jó filmnek nem merném mondani, de kellemes kikapcsolódásnak találtam, még tetszett is.

 

Behajóztam az életébe - 5/3,5 tévés románc, egyes elemei miatt érdekelt is, csak finomítani lehetett volna a keretet.

Sweet Land (2005) Official Trailer #1 - Drama Movie HD - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4916454490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása