Minden napra egy film

Minden napra egy film

Balthazar

1. évad

2021. március 15. - BBerni86

Nyomozós, sorozatgyilkos nyomába eredős, összebarátkozó.

Dr. Raphael Balthazar megkerülhetetlen, ha gyilkossági ügyekről van szó. Szaktekintély, vezető patológus, és nem mellesleg mániásan beleavatkozik azon esetekbe, melyeknél ő boncolta az áldozatot. Mindezek mellett megnyerő férfi is, aki nagy kanállal falja az életet. Ínyenc, akinek a főztjért odavannak a kollégák. Kipróbál extrém sportokat, balthazar.jpgszebbnél szebb nők zsonganak körötte. Mindez azonban rejti a mély fájdalmat, amit a férfi magával cipel: élete nagy szerelmét, a feleségét meggyilkolták, és Balthazar a mai napig nem tudja elengedni az ügyet, hiába ítéltek el és csukták le érte zavart szomszédjukat. A szabadidejében máig ezen a rejtélyen töri a fejét. Most azonban új kollégát kap: Helene Bach kapitány annyira megszállott rendőrként, mint Balthazar orvosként. A kemény nőnek is megvannak a maga titkai, és ahogy egymás mellett dolgoznak, nyitni kezdenek egymás felé.

A franciák sikeres krimije lett a Balthazar. Azt hiszem, a szinkronos címben egy Dr. is a név elé került, de nekem jobban tetszik az eredeti cím, a szakmai megkülönböztetés nélkül. Annyira bejött, hogy már a negyedik évad is lement, és úgy tudom, lesz ötödik is. Majd meglátjuk, magyarul mennyit vesznek meg. (Kettőt már biztosan.)

Az első évad 6 részt tartalmaz, amely éppen elég ahhoz, hogy az ember eldöntse, bejön neki a sorozat vagy sem. Megalapozza a két fő karaktert és fellebbenti a fátylat, milyen titkokat cipelnek magukkal.

A címszereplő az emlékezetesebb. Sokat agyaltam, kire emlékeztet. Mivel mégiscsak orvos, és ahogy szinkronnal néztem – franciául nem tudok, így ebből nem választásom – pörgettem magamban House vagy más tévés kollégák nevét, de nem az igazi egyik sem. Aztán beugrott: Lucifer. A színész küllemben is hasonlít az amerikai sorozat Los Angelesbe költözött Sátánjára, és éppen olyan hedonista mindkettő.

Ahogy a holtakkal beszélget, azt egyelőre nem tudtam hova tenni. Nem misztikus szál még, hiszen inkább tűnik képzelgésnek, mint valós természetfeletti eseménynek. Arra jó, hogy egy kis humort csempésszen a sorozatba, és aktív szereplőként mozgassa a halott feleséget.

A lényeg azonban az, hogy egy nagyon élő, impulzív pasit kapunk, aki a kelleténél többször látható póló nélkül is. Értem én, hogy építik a szexi pasi imázst is, de egy komoly orvoshoz képest én sokalltam, amikor így akarták eladni.

Bach kapitány viszont szigorú és merev. Neki is megvan a maga baja, amit ezzel is leplez, de mélyebb különbség is ez. Követi a szabályokat, lelkiismeretes és profi, de elengedni soha nem tudja magát.

Amíg csak partnerek, működnek együtt. Nagyon drukkolok is, nehogy közös romantikus szálat kapjanak. De majd meglátjuk. (Nekem a Lucifert is elrontja, amikor Lucifer már komolyabban számol Chloeval, mint nővel. Még egy közös pont.)

Az ügyek jól vannak felépítve. Balthazar a koncepciótól kicsit eltérően nem zavaróan, értelmesen kontárkodik bele a nyomozásokba. Változatos, értelmes ügyek ezek, amelyeket jó érzékkel csavargatnak. Mindig van meglepetés és olyan fordulat, amire nem számít a néző. Egy részen belül simán 3-4 alkalommal fordul, hogy ki az elkövető és miért. Kemény történetek is bőven akadnak benne, jobban össze vannak rakva és alapozva, mint egy átlagos krimi. Igaz, nem is 20-24 rész egy évad, csak 6.

A látottak alapján én nézem tovább is.

 

Balthazar – 5/4 egy karizmatikus főhős, jól tálalt bűnügyek – csak az átívelés nem kötött le eléggé…

Acorn TV Exclusive | Balthazar Season 1 | Official Trailer - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3916465808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása