Minden napra egy film

Minden napra egy film

Viharfiú

2021. július 23. - BBerni86

Gyászon túllépő, állatot mentő, legjobb barátos.

Maddy komoly harcot vív az apjával: az üzletember egy parti szakaszt bányaterületként adna el, míg a lánya megőrizné a tájat. A nagyapja a saját történetét meséli el neki, hogy mentse a családot: Michael kisfiú volt, akit viharfiu.jpgédesapja a felesége és a kislánya halála után leköltöztet Dél-Ausztráliába, a tengerpartra. Az apja tanítja, halászatból élnek és amennyire lehet, elzárkóznak az emberek elől. A parton van a pelikánok egyik költési helye, és a vadászok komoly harcot vívnak, hogy vadászterületté nyilvánítsák a partszakaszt, míg az ellentétes mozgalom természetvédelmi területté alakítaná. Egy vadászat után a kisfiú egy fészekre bukkan, benne három frissen kikelt pelikán fiókával. Nem képes több halált elviselni, hazaviszi őket, és mindenre kész, hogy életben tartsa a madarakat.

Ha állat, akkor emlős párti vagyok. Lovak, kutyák, e kettő a nagy kedvenc. (Meg a panda, de azt esélyem sincs házi állatként vagy természetes környezetében látni.) A madarak viszont rémálmaim tárgyai. Viccelni is szoktam vele, hogy Hitchcock Madarak című filmje nálam a horrorok csúcsa, mert már attól kikészülök, ha repül a vásznon egy szárnyas, nemhogy az emberre is támad.

Így szkeptikusan ültem neki a filmnek. Fogok drukkolni azért, hogy megmaradjanak a fiókák? Bennem félelmet keltenek alapból. Ehhez képest… nem győztem le a fóbiámat, de a film végére folytak a könnyeim. Szóval, sikerült a filmnek. Még egy madárfóbiás érzéseire is tudott hatni és összetörni.

A film többféle drámát elénk tár. Szinte minden szereplőnek van valami mély fájdalma, amit nem is nagyon tudnak megoldani a cselekményben. Tom, aki a lánya és a feleségébe elvesztésébe beletörik. A bennszülött barátjuk, aki maga mögött hagyta mindazt, akit szeretett és magányos. Maddy gyászolja az anyját, a kis Michael meg halmozottan: ő az anyját és a testvérét vesztette el, majd az új életében is jöttek a traumák. A madarak elengedése, megbarátkozni a gondolattal, hogy milyen iskolába kell járnia és ami Percival úrral történik.

Talán csak az utolsóra lesz némileg gyógyír, hogy annak hatására a többi pelikánnak jobb lesz. Az nem volt értelmetlen tragédia, és azért az nyújt némi vigaszt.

Nem látványfilm és kevés helyszínt is használnak. Tom és Michael a parton vannak otthon, és csak néha mennek be a városba. De nem is hiányzott több. Talán csak a jelen síkjában nem tetszett, hogy az is réginek hat, de lenyeltem.

Van a filmben kis humor is. Ahogy a fiókák felnőnek, karaktert kapnak és amilyen nehézségeket, galibákat okoznak, ugyanakkor sokat is adnak.

Mert ennek a filmnek szíve van. Ha valakinek volt már olyan háziállata, akit nagyon szeretett és érezte, hogy az állat is szereti, együtt fog tudni érezni – attól függetlenül, hogy itt egy pelikán a házi kedvenc. Ugyan merengtem azon, hogy nagyon nem madárként viselkedik, és olyan dolgai vannak, amit egy kutyától várnék, de elhittem, hogy Percival úr és Michael ennyire szeretik egymást és ez a madár ennyire kötődik a fiúhoz. Ettől annyira sírós a film vége, annyira lehet sajnálni mindkettejüket…

A film után elmegy az ember kedve, hogy húst egyen. Mert azért ölni kell. Az állatok meg sokkal többek, mint a húsuk.

Erről most felötlött bennem: miért vadásznak egyáltalán pelikánokra? Azok szerintem nem húsmadarak. Ahogy a vadászok jöttek, lődöztek és vitték a tetemeket, nem tudtam rájönni, hogy miért. Miért vadász célpont a pelikán?

De a lényeg. Állatbarát film és családi film, de azért a korosztály választásnál figyelni kell. Sok dráma van ebben a filmben, és a humora mellett fájdalmas is.

 

Viharfiú – 5/4 pedig félek a madaraktól, mégis: ez a történet szíven talált. Családi, érzelmes, korrekt.

STORM BOY - Official Trailer - In Cinemas January 17 - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9216636586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása