Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kígyószem

G.I. Joe: A kezdetek

2021. augusztus 08. - BBerni86

Apáért bosszút álló, új célt találó, többé válós.

A fiúnak az apja volt a mindene. Végig kellett néznie, hogy megölik és a saját életét is majdnem elvesztette. A Kígyószem nevet vette el, az apja után. Felnőtt, pénzért harcolt, cél és otthon nélkül. Egy idegen figyel fel rá, és alkut ajánl. Ő meg tudja találni a férfit, aki végzett Kígyó apjával. Cserébe be kell épülnie egy titkos nindzsa kigyoszem.jpgklánba, és ellopni a szent ereklyéjüket. A kezdetet meg is szervezik: csapdába csalják a klán örökösét, Tommy-t és Kígyó lehet az, aki megmenti. Tommy hazaviszi magával, és megkezdődnek a próbák, hogy a férfi méltó-e csatlakozni hozzájuk. Kígyó pedig lassan ráébred arra, hogy rossz oldalra állt, itt találhatna igaz célt és családot magának. Ám a saját vágya, a bosszú az apjáért túl régi és túl fontos vágya. Kockára tesz érte mindent, és nem biztos, hogy minden kárt helyre tud hozni.

Már ott tartunk, hogy még az olyan sorozatok esetén is franchise építés folyik, amelyek nem tudták az elvárt számokat hozni. Volt két G.I. Joe film, de nem lehet azt mondani, hogy kasszát robbantottak volna. Valaki emlékszik még a történetükre? Nekem annyi maradt meg, hogy Channing Tatum volt benne a minta kommandós.

Nem is azt a történetet igyekeztek továbbvinni, hanem visszamennek a kezdetekhez. Az alapok erre már adottak: létezik a G.I. Joe és a Kobrák szervezete is, és már ekkor nagy közöttük a harc. A Kobra előnyhöz akar jutni, ehhez kell nekik az ékkő, és így keveredik a képbe a nindzsaklán, amely majd kitermeli a két oldalon álló nindzsát, akik ellenségek és testvérek egyszerre. Ezzel meg is van a téma: az eredet. Hogyan lettek azok, akik és miért nem adja fel Kígyószem a reményt, hogy visszatéríti a helyes útra a másik nindzsát?

Az egész történettel az a baj, ami a franchise gondja is. Egy gyerekmese az alap, amiből 15-20 perces sorozatrészeket jól lehet animálni. A Kobrák terveznek valamit, a hős katonák pedig megállítják őket. De hogy lehetne erre filmet ráhúzni? Túl egyszerű a világkép, a benne mozgó rosszak és hősök is, a kalandokról nem is beszélve. Korábban a látvány ellensúlyozott.

Most is van ilyen törekvés is, de legalább a karakterekkel is játszani próbáltak, hogy legyen múltja a nindzsáknak. Sajnos, túlzottnak érzem a végeredményt. Mert az egy dolog, hogy sok mindent lehetett sejteni előre: mivel Kígyószem a Joe osztag tagja később, tudhatjuk, hogy most nem áll be Kobrának. Miért is izgultunk volna? Viszont, Tommy nem kap akkora pofont a családjától, hogy az indokolná a teljes pálfordulását. Azt korrekten összerakták, hogy Kígyó legyőzi magát és az útjára talál. De az ellenpólus, ahogy Tommy a sötét oldalra kerül, igencsak hiányosnak érződött.

Túlságosan meseszerű a keret, a klán által őrzött ékkőnek a megszerzéséért folyó harc is. Egy reális világképben van elhelyezve, amiben többszörösen is röhejesen néz ki egy kő, ami tűzgyújtó képességgel ruházza fel az embereket. Azt már hagyjuk is, ahogy a végén Scarlett és Bárónő egy harc erejéig tűzszünetet kötnek. Kb. annyira hinni el, mint a varázskövet.

A látvány sem akkora, hogy a gyengébb történetet ellensúlyozza. A sima akciójelenetek különben sem kötnek le eléggé, pedig itt kardharc is akadt, ami azért jobban megfog, mintha simán lövik egymást. Csak sok a sötét vagy éjjeli jelenet és a CGI nem győzött meg. Legalább a kígyók nézhettek ki volna jobban.

A szereposztás elment, azért látszik benne a törekvés, hogy akár új franchise is indulhasson és Ázsiában is eladható legyen a film. Golding sajna nekem nem akcióhős alkat…

Nem bánom, hogy megnéztem, de nem ez lesz számomra a nyár emlékezetes filmje.

 

Kígyószem – 5/3 helyenként látványos, még némi humor is akad, de összességében erőltetett, túltolt.

Snake Eyes | Final Trailer (2021 Movie) | Henry Golding, G.I. Joe - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5416654132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása