Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az élet vize

2021. szeptember 12. - BBerni86

Próbákat kiálló, átkot megtörő, gonosz erőkkel szembeszálló.

A király haldoklik. Az udvari orvos napokat, legfeljebb egy hetet jósol neki. Az idősebb fia, Falk azt várja, hogy jelentsék be a trónra lépést. Öccse, Lénárd viszont mindenre készen áll, hogy megmentse az apját. Az elvarázsolt erdőbe is elmenne, ahol egy elátkozott kastélyban a legendák szerint az Élet Vize folyik. Falk nem hagyhatja, hogy az öccse így jó pontokat szerezzen az apjuknál, így maga vág neki az útnak. Az ellenséges viselkedése azonbanaz_elet_vize_1.jpg bukáshoz segíti csak: nem tér haza. Lénárd is útra kel, és bizonyítja, hogy a bátyjával ellentétben neki a szíve is jó. Némi tündéri segítséggel a kastélyba talál, ahol felébreszti a királylányt és belevág a három próba teljesítésébe. Miközben a fiatalok között gyengéd érzelmek is szárba szöknek, a gonosz erő is megtalálja a maga lovagját, hogy megakadályozza a mese boldog befejezését.

A németek mesesorozatának egy része, amely valóban Grimm mesén alapul. Meg is van a varázsa, melyet egyik-másik műmese nem tudott hozni. Igazi, családi mese, benne minden elemmel, amire szükség van.

Természetesen megint a jó szív és a bátorság kell a sikerhez. A herceg elbukna, ha nem adna ételt és pénzt az elesettnek, hiszen ez biztosította a mágikus segítséget. A próbákba belevágni bátorság kellett. Ugyanakkor itt egy más értéket is látunk: a két herceg abban is ellentétes, hogy máshogy készültek az életre. Falk vívni és harcolni tanult – mondanom se kell, egyszer se volt szükség arra a történetben, hogy kardot rántson –, míg Lénárd olvasott és tanult. Rögtön az első próba az átok megtöréséhez matematikai feladvány volt. Nézőként jót mosolyogtam rajta, klasszikus matematikai – logikai feladvány, amely a gondolkodás rugalmasságát vizsgálja.

A család kiemelten fontos, mint egy Disney mesében. Lénárd az apja megmentéséért vállalja a kihívásokat. Később a hercegnő azért nem indul azonnal a hercegével, mert előbb meg kell mentenie a népét is az átoktól, ami egy kis átértelmezéssel a tágabb családja. De talán a legjobb példa az, ahogy Lénárd majd a végén igazságot oszt a bátyjának is, akinek addigra bőven van a rovásán lopás és csalás, de még gyilkossági kísérlet is. Mindezek ellenére a bátyja – ha nem mese lenne, hanem mondjuk a Trónok harca, ezzel ki is érdemelné, hogy Falk majd tőrt vág a hátába és átveszi a trónt, de ezt nem Martin, hanem a Grimm testvérek jegyzik, így a gyermeki mesék naiv happy endje megvalósul.

Az tetszett, hogy bár a játékidő rövid, nincs egy óra sem, a történetben sok minden történt. Folyamatosan pörgetik az eseményeket, és nagyon kevés üres időt engedélyeztek. Ami belekerült, azon is inkább kínomba mosolyogtam: a tündér figyelmezteti a királylányt, hogy siessen a kastélyba. Mi meg látjuk, ahogy a lány szép kényelmesen lovagol tovább, szinte lépésben. Meg is fordult a fejemben, ha ilyen, amikor siet, akkor milyen lehet a normál utazási tempója… lépés és pihenés?

Mese, így humor is van benne. Leginkább a mellékszereplők révén, akiknek nincs is más funkciójuk, mint humorosan szerencsétlenkedni kicsit. Az udvari orvost emelném ki elsősorban, aki elég nagy kóklernek tűnik. Az a maró, zöld nedű, amit orvosságnak gyártott… A Gonosz Mostoha a Hófehérkében barátságosabb méregbe mártogatta az almát.

Szokás szerint ismert színész nem került be, de nem is kellett.

Kivitelben a szokott, szeretem a vidéki kastélyt, az operettet idéző ruhákat már kevésbé.

 

Az élet vize – 5/4 a külcsín a szokott német mesefilm kinézet, de a történet aranyos, kellően mese.

Az élet vize 2017 HD - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2516686646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása