Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kiáltás az igazságért

2021. november 02. - BBerni86

Tárgyalótermi, hitbe menekülő, családos.

Jason vallásos család gyermeke, már maga is családapa. Vállalkozó, házakat épít és ad el. Már többször meggyűlt a baja az építési területre betörőkkel, akik ellopják a réz vezetékeket és nem csak az idejét vesztegetik, de súlyos anyagi kárt is okoznak. A rendőrség tehetetlen, egy tanács alapján maga igyekszik rajtakapni akialtas_az_igazsagert.jpg tetteseket. Fegyverrel megy ki őrködni, de az éjjel tragédiával ér véget. A fegyver elsül, az egyik férfi meghal a helyszínen. Jason őrizetbe kerül, majd vád alá helyezik több vádpontban, többek között szándékos emberölésért is. Az ügyvédje szerint el kellene fogadnia a vádalkut, de Jason el akarja mondani a maga igazát és esküdtszéki tárgyalást kér. Az anyja az úrba veti a hitét és Bibliával, idézettekkel felszerelkezve jár el a bíróságra.

Lehet, hogy ehhez a filmhez én túlzottan szkeptikus vagyok, de most még csak látni sem tudom, ami elvileg benne van. A hit ereje – mégis, hol volt itt a hitnek ereje és mit segített?

Igaz történet alapján, ezt is leírom hamar, bár itt ezt nem tartom fontos információnak. A lófegyverek veszélyesek, elsülnek és ölnek, az Államokban meg bárki birtokolhatja, szóval, bőven akadnak ügyek emberölések és gyilkosság miatt.

A film látszólag tárgyalótermi krimi, és akkor működik legjobban, amikor tényleg az tud lenni. Minimális a peren kívüli játéktér: egyszer ajánlanak fel egy peren kívüli megállapodást, azt Jason visszautasítja, majd maradnak csak a bíróságon történtek. Hogyan készül a védő vagy az ügyész? Milyen munka van a háttérben? Itt nem lényeg. Látjuk viszont a tanúk vallomásait, a szakértő kihallgatását. Mindkét fél részéről és az esküdtek reakcióit. Ezt még szívesen is néztem.

Ez azonban csak a terelés, mert azt sem állítanám jó szívvel, hogy ebben a filmben Jason a főszereplő. Sokkal inkább az anyja, Jackie. Egy nagyon istenfélő asszony, aki napi szinten olvassa a Bibliát, templomba jár és a mindene a családja. Azt nézzük végig, hogy a fiával történtek miatt miképpen inog meg egy nagyon kicsit, majd még nagyobb őrülettel fordul Isten felé. Imádkozik, idézeteket osztogat a Bibliából és hasonlók. Néha annyira giccses és mű, hogy szabályosan rosszul esett nézni. A mélypont számomra az volt, amikor a barátnője azzal akarja vigasztalni, hogy Istennek most is van terve, nem hagyja magára és csak annyi terhet tesz a vállára, amennyit elbír.

Ki hogy van vele, de én nagyon szívesen megfordítanám a dolgot. Igen, Jason nem szándékosan ölt, elsült a fegyver és utána segíteni is próbált. Csak éppen nem bűnözőkre csapott le, a saját munkásai mentek vissza az éjjel. A lelőtt férfinak semmi bűne nem volt, rosszkor volt rossz helyen. Akkor vele mi az Isten terve? Olyan önző nézőpontnak tűnik, hogy Jackie szempontjából a fia miatt aggódik, hátha börtönbe kerül, miközben egy fiatalember halott.

De az is, hogy úgy van beállítva a film vége, hogy Isten és a hit nyer. Én ezt nem éreztem ki belőle. Nincs se csoda, se semmi. Az esküdtszék dönt és ennyi. Hol itt a hit? Hogy Jackie abba kapaszkodott? És? Ettől legfeljebb neki volt jobb, de szerintem se az ügyre, se a benne szereplőkre nem volt hatással.

De amúgy is rühellem a propagandafilmet, és ez nagyon az. Még csak az sincs benne, ami mondjuk a Még mindig hiszek történetében: ismert színészek, hallgatható zene, korrekt kinézet. Ez nagyon tévéfilmes és erőltetett is.

 

Kiáltás az igazságért – 5/2 a tárgyalótermi részek valamennyit dobtak rajta, de különben vallásos propaganda.

Stand Your Ground Movie - Official Trailer - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8416741926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása