Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hasadék

2022. február 04. - BBerni86

Szülőföldre visszatérő, hátrahagyottakkal szembenéző.

Bálint megcsinálta, ami csak nagyon keveseknek sikerült. Orvos fia volt, maga is orvosnak készült, és olyan tehetséges volt, hogy Romániából kapott ösztöndíjat Angliába. Haza sem jött, később Budapesten csinált karriert, nősült meg és várják a feleségével első gyermekük születését. Ám az apja halála miatt kénytelen visszatérni a régi életébe. A legnagyobb gondja, hogy mit kezdjen balkézről született fiával. Simon egy nyári románc eredménye hasadek.jpgvolt, akit ő nem is akart, az abortuszt is fizette volna, de a nő meg akarta tartani a kicsit. A halála után Bálint apja vette gondjaiba a fiút, de már ő sincs és senki nem akarja vállalni a gyámságot. A 17 éves fiú tehetséges dobos, de rossz társaságba keveredett. Egy olyan férfi rángatja madzagon, aki meg akarja szerezni Bálint földjeit és ezért bármire kész.

Egy okos cím sokat dob számomra egy történeten. Ennek ez megvolt. A Hasadék ugyanis több szinten megvan a történetben. Egyrészt, ott van fizikailag. A hegyen, amin majd át is kell kelnie a szereplőknek, ha életben akarnak maradni. De hasadék van Bálint régi és mostani élete között is. Hasadék van közte és a fia között. Hasadék van két életmód között.

Mi a gond? Itt minden a dráma felé hajlik. Olyan nyomasztó nézni, hogy mivel alapból nem voltam valami fényes hangulatban, a végére szinte halálvágyam lett. Az egyéni történetek, az egésznek a színvilága is lök a depresszió karjaiba.

Bár Bálint budapesti életéről nem sokat tudunk meg, az erdélyi körülmények rémesek minden téren. Van egy fiú, aki tudja is, hogy az apja nem akarta és ellenséges is vele. Milyen más lenne: nem is ismeri. Bálint elvágta a szálakat és most is az lenne az első reakciója. Az ittenieknek nincsenek kilátásai, szinte nyomorognak és bűnöznek. Rossz nézni, ahogy az emberek és az épületeik is kinéznek. Erdélyben nagyon szép tájak vannak – nos, ez a film nem fogja ezeket bemutatni.

A magánéletükben is csak a nyomor dől rájuk. Ha Simont nézem, most ő van hasonló helyzetben, mint egykor az apja, csak még kevesebb kilátással – ő nem egy olyan tehetség, akinek bárki is adna kiutat innen. Plusz 17 évesen ejtette teherbe a barátnőjét, itt a lány is elvetetné, csak pénz kellene rá. Még valami, amin fogtam a fejem. Ugyan nem tudom az árakat, de túlzásnak érzem, hogy elkérnek érte 2000 eurót. A nagyapa halála sem baleset. A rosszarcúak nem riadnak vissza az erőszaktól. A jó barát halálos beteg. Soroljam még?

Lassan is építkezik a film. Időnként bedobnak valami meglepő fordulatot, pl. hogyan halt meg igazából a nagyapa, vagy Simon barátnőjének terhessége – de még azokkal együtt is el lehet rajta aludni.

A balladai homályát akár szeretni is lehetne, de most nem volt hozzá semmi hangulatom. Olyasmiket meg nem is értettem, hogy mi az alapja a birtok körüli vitának. Az tiszta, hogy most Bálint tulajdona. Miért akarják elvenni tőle? Milyen múltbeli történet van itt? De különben is igaz a filmre, hogy egyes témákat sokáig lebegtet, aztán a végére vagy kiderül még valami, vagy nem.

Ha több kedvem lesz drámát nézni, lehet, kap még egy esélyt, mert most leginkább azt vártam, mikor lesz már vége. Mert még hosszú is, bár sok minden nem történt benne.

 

Hasadék – 5/2 más hangulatban talán jobban értékelem, de most hosszúnak is, fárasztónak is érzem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1417125804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása