Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Eyes of Tammy Faye

2022. március 21. - BBerni86

Házasságos, prédikátori munkát végző, vagyont szerző.

A kis Tammy szeretett volna a családjával templomba menni, de neki tilos volt. Az anyja elvált asszony volt. Tammy apja más férfi volt, mint a testvéreinek, és anyja rejtegette a lányt, aki miatt kinézték a hívek. Egy alkalommal Tammy besétált, isteni látomást kapott és ettől kezdve ő is járhatott a többiekkel, az életét is annak the_eyes_of_tammy_faye.jpgszentelte, hogy terjessze a hitet. A főiskolán ismerkedett meg a jóképű, nagydumás Jimmel, aki felvetette, hogy ne is várják meg a diplomát: Tammy énekel, ő prédikál és gyülekezetük lesz. Mire feleszmélnek, már a tévében is benne vannak, és közismert, szeretett házaspár lettek, akik a vallás mellett mindenféle terméket is árulnak a saját csatornájukon. A vagyon azonban több mindent kikezd: a kapcsolatukat éppen annyira, mint a jellemüket.

Az alapok: a film igaz történetet dolgoz fel, és ezt nem is titkolja. Egyeznek a nevek is, nem is próbálnak úgy tenni, mintha kitalált történet lenne. Az USA-ban ismert történet is, azért nekünk inkább újdonságként hat. (Mondjuk, van egy 1 évadot megélt tévés szappan, ami szintén ezen alapulhatott, mert egyeznek az alapok. A vallásos csatorna, a pénzügyi bukás, csak több szappannal.)

A történet követi a megtörtént esetet, és Tammy Faye kerül a középpontjába. Megvannak az élete csúcspontjai és a hite, ami végig elkíséri a nőt. Valahol durva, hogy nézőként mennyivel jobban lehet érzékelni a válságot, mint amit a nő megél. Bennem fel is merült, hogy tényleg ennyire naiv és hiszékeny volt, vagy direkt volt vak, hogy ne kelljen a cég és a házassága problémás részeivel foglalkoznia? Hallotta, hogy gond van a pénz miatt, és nem véletlenül rángatta be Jim adományokért könyörögni. Klasszikus piramisjáték: kér még többet, hogy a korábbi adósságokat törleszd és csak költ, költ, semmit nem forgat vissza.

Azt is lehetne elemezni, hogy mennyi mindent nyelt le a kapcsolatban. Amikor a férje a többiekkel gúnyolódik rajta, kineveti a háta mögött és kicsit sem védi meg, mit tesz? Elfojtja a zokogását, és úgy tesz, mintha nem történt volna semmi. A szenvedély hamar elszáll, és nem is értem, a kisfiúkat hogyan hozták össze, ha amikor a nő már második gyereket akart, olyan panaszai voltak, hogy Jim hónapok óta nem fekszik le vele. A szülés után is az a megcsalás miatt kiakadt jelenet…

A film áldozatnak állítja be a nőt, és azt az elvet követi, hogy tényleg ennyire hiszékeny és vak. Jim, akit mindenért okol: a válásért, a cég csalásba keveréséért. Nem is tetszett ez az egyoldalúság. Nekem szimpatikusabb tudott volna lenni egy tudatosan félrenéző, a látszatot őrző nő, mint egy ilyen naiva, akit rendkívül ostobává tesz a hiszékenység. Balek lesz tőle, és nem sajnálni szoktam őket, hanem idegesítenek.

Kívülről látni, mi hova tart és részletesen el is mesélnek mindent, de meg nem tudnak lepni. (Nem is lehetett cél, máshol ez közismert történet.)

Nem véletlen, hogy a smink és a legjobb színésznő kategóriában van Oscar-jelölésük is. Már ezekben a kategóriákban jó pár díjat bezsebeltek, és valóban döbbenetes, ahogy életre keltették a történet szereplőit. A frizurák, a smink – egy más korszakba mentünk vissza, és sikerült egyensúlyt találni: levették az eredeti külcsínt, és csak majdnem tűnik el alatta a színész. Chastain nem csak a smink miatt lett Tammy, hozza azt a hívő naivát, ami nagyon az agyamra tudott menni – de ilyennek kellett lennie.

Nem lesz egy sokszor újranézős film, de egyszer érdekesnek találtam.

 

The Eyes of Tammy Faye – 5/4 Chastain fizikailag, játékban nagyon átlényegül, íve van a sztorinak – de gyötör, hogy lehet ennyire naiv valaki?

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2617785950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása