Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Legend of Tomiris

2022. június 06. - BBerni86

Ha a perzsák és a háború szót egymás mellé teszem, nekem elsősorban a spártaiak és Nagy Sándor fognak tomiris.jpgeszembe jutni. Őket láthattuk is tucatnyi filmen, pedig vannak más, még kevésbé elmesélt történetek is.

Az ebben a sztoriban is egyezik, hogy a Perzsa Birodalom lesz a rossz, akit meg kell állítani. De most nem 300 hős spártai megy ki eléjük, és nem is Nagy Sándor tiporja porba a birodalmat, hanem a sztyeppék harcos királynője mondja azt, hogy a szabadság a halál árán is megéri, mint egy kényelmes, de szolga élet. Igen, ha akarom jó kis párhuzamokat tudok vonni Tomiris és Leonidász közé, de ezt most hagyjuk.

A film egy nagy eposz, Tomiris élettörténete a kezdetektől addig, hogy nemet mond a perzsa nagykirálynak és háborúba vonulnak. Van benne klisé - a legyilkolt királyi család utolsó sarja visszatér a trónért és bosszúért, majd népe bajnoka lesz. Van benne romantikus filmes klisé, mert kinek a szeme akad meg az akkor még a rangját titkoló lányon? Az egyik legnagyobb törzs harcos hercegének.

Kalandos történelmi film is lesz belőle ilyen formán, amiben megvannak a nagy csúcspontok és a nagy tragédiák. Azt ugyan fel tudom róni neki, hogy túl egyszerűek a megoldások. Amikor Tomiris hazamegy és végez apja gyilkosaival? Két, legfeljebb négy kardcsapás meg egy beszéd. Összefogni a törzseket a perzsák ellen, ami addig senkinek nem sikerült? Egy másik beszéd. A háború is egyetlen csatában le van tudva. Ha részekre szedem, akadnak is problémák, de összességében működött. Pláne, hogy egy-egy fordulat nem a kényelmesebb megoldás volt. Argun, a királynő bátor férjének végzete is ilyen. Egyben példa is arra, hogy miért nem jó a tanácsadókra hallgatni előzetes tudakozás nélkül. A nő, aki arra tette fel az életét, hogy megbosszulja az apja gyilkosait, könnyebb tárgyalópartner lenne özvegyként? Miközben megölték a férjét és a fiát? Ki gondolhatta azt komolyan? Meg is fizetik az árát.

A történet tehát elmegy, ha gyakran választanak is kényelmes, gyors megoldásokat. Így is 2 és fél óra a film, nem sorozat lett - a cselekmény bőven kifejtve különben az is lehetne.

A kivitelezés - felemás élmény. A törzsek életéből mutat újdonságokat, egy egészen más vidéket és társadalmakat, kultúrát ábrázolnak, mint amit filmen látni szoktam. A pusztai törzsekkel nincs is gond, mert sátraik voltak meg sokat lovagoltak. Viszont, van babiloni jelenet is. Hát, nem mondhatnám, hogy sikerült megragadni egy nyüzsgő, ókori világváros hangulatát. Az Istar kapu is... mondjuk úgy, a berlini Múzeum szigeten megnézni nagyobb élmény, mint az elvileg fénykorában levőt a filmen. De nekem pl. az is fura volt, ahogy lovaglás közben íjaztak, de az a kisebbik bajom.

Amit még hiányoltam, azok a színek. Nem fekete-fehér a film, de olyan szinten rajta van a szürke szűrő, hogy néha annak tűnt.

Bár piszkálom, azért nem volt ez egy rossz élmény. A sztori eladta és nem fájt nézni. Persze, lehetett volna jobb kivitelben is, de nem is mentek el a teljesen ötlettelen olcsóság felé sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6917849847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása