Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kilakoltatás

2022. július 18. - BBerni86

Megtörtént eset az alapja, és ettől valahogy még rosszabb az egész. A korunk, a magyar viszonyok is gyalázatosak. Egy-egy ponton nem is tudtam eldönteni, hogy sírnom vagy nevetnem kellene a látottakon. Talán kilakoltatas.jpgmindkettőt.

A történet egyszerű: egy idős asszony nem fizette a banki kölcsön részleteit, a bank erre elárverezte a házát és most ki kell költöztetni a nénit. Ő meg nem akar menni, a végrehajtóra uszítja a kutyáit és fiatal aktivisták meg tüntetnek a kilakoltatás ellen.

Hány szinten is tragikus? Nem a néni SPOILER {{adóssága volt, mint kiderül a végén. Kezesként írta alá a 7-8 milliót a fiának, és most ő van bajban. Azért ad egy pofont a semminek, amikor a végrehajtó Ricsi nagy nehezen lenyomozza a srácot, aztán kiderül, hogy Londonban van tényleg, de nem hotelt nyitott, csak takarít egyben.}} Nem derül ki, mi lett a pénzzel, de ki lehet találni. Volt, nincs – a néninek meg annyi.

Aztán, látjuk, hogy a magyar szervek mit szerencsétlenkednek össze. Egyre többen jönnek, még az állatkertet is ki kell hívni, aztán nem jut senki semmire. Ha Ricsi nem kezd el aktívan beavatkozni, nem is jutnak sehova. Egyszerűen szánalmas, hogy mennyire szerencsétlen és inkompetens minden szerv, amit itt bemutatnak. A sintértől kezdve a rendőrségen át a tárgyalóig és így tovább. Maga a főszereplő, Ricsi sincs éppen a pálya csúcsán. A családi üzletbe ült bele, láthatóan nem szereti és a húga lázad is az egész ellen. Ő az egyike a tüntetőknek a kilakoltatás ellen – abban igazat is adok a bátyjának, hogy azért kényelmes, hogy tüntet az apja munkája ellen, miközben simán hagyja, hogy az apja fizesse az albérletét meg anyagilag támogassa.

Nem szerettem, hogy nem lehet itt senkit sem bírni. Azt megértem, hogy a bank nem emberséges szempontokkal dolgozik. A néni bűne az volt, hogy hitt a fiának és aláírt neki, és el is veszít miatta mindent. Olyan kényelmes ezért a bankot okolni, pedig a srác volt, aki ezt a helyzetet okozta.

Az egész film a ház körül játszódik, így nem kellett sokat helyszínre meg díszletre költeni. Jó is így, valóban ez a drámai pont, minden itt összpontosul.

A stábba meg bőven lehet ismerős arcokat találni, ha nem is a legismertebb magyar színészekkel töltötték fel. Ricsiként Orosz Ákos szerencsétlenkedik, az egyik tüntető A besúgóból ismerős Váradi Gergely, Péterfy Bori a fiatalok szervezetének feje többek között. Talán azért nem érzem úgy, hogy bárki is villanhatott volna, mert mindenki szerencsétlennek vagy a szakmához nem értőnek tűnik. Csak látványosan szenvedni lehet. Talán Péterfy Bori szerepe az egyetlen kivétel, ő elég energikusan berobban és kiosztja Verát.

Nem a fájdalmas élmény a jó jelző, de tény, hogy nem tetszett a film. Tragikomikusnak éreztem, és inkább a fejem fogtam, mint mosolyogtam rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7317885507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása