Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az Igazság Ligája

Rendezői vágás

2022. október 12. - BBerni86

A Marvel és a DC univerzum filmjei közül sokáig egyértelműen a Marvel filmeket néztem szívesebben. Sokkal inkább a Bosszúállók-trilógia, mint az Igazság Ligája-film. Amikor kijött, nem is győztem szörnyülködni, hogy igazsagligaja.jpgösszecsapták még az alapító tagok történeteit is. Rossz volt nézni.

Pedig, már akkor lehetett olvasni, hogy a stúdió nagyon fogta Snyder kezét, és nem azt a filmet láttuk mozikban, amit a rendező igazából készített. Az HBO adta le a rendezői vágást, és valóban, összehasonlíthatatlan a 2. Több mint a film felét kivágták a moziból, nem is csoda, hogy annyira összecsapott és gagyi lett.

A rendezői vágás értelmesen meg tudta mutatni minden szereplőjét. Alapozza, milyen bűntudata van Superman miatt Bruce Wayne-nak, és miért akar annyira egy csapatot összeszedni. Elhelyezi Flash és Cyborg alakját ebben a világban, megismerjük a személyüket, céljaikat, tragédiáikat és jobban a képességeiket. Jönnek mellékszereplők más filmekből, vagy több alak a tagok életéből: Barry apja, feltűnik Iris, Cyborg életpályája is nagyon kerek így. Joker is kap egy jelenetet. Ha valamit találtam, amit így is feleslegesnek éreztem, az Lois Lane többszöri feltűnése. Maga alatt van és gyászol, és ezt többször mutatják, mint kellett volna.

Így van értelme a dobozok utáni hajszának, és Steppenwolf is értelmesebb ellenfél. Messze nem olyan veszélyes, mint Darkside és a mellette levő tábornokok, de legalább az ereje átjött és voltak jó pillanatai, ahogy a fémes pikkelyekből álló teste valósággal fodrozódott. A szúnyogok, vagy paradémonok már gyengébbek, külcsínben és észben is.

Ebben a verzióban van kitekintés, merre halad az univerzum. Azt lehet mondani, hogy túl sok a hasonlóság Darkside és Thanos között. Most mindketten köveket gyűjtenének, de a céljuk alapvetően más. Darkside a mindenség ura lenne, Thanos a maga módján mentené az univerzumot. Még külsőleg is van egyező vonásuk, jegyzem meg. Vissza az eredeti gondolathoz: tudjuk, mit akarnak a gonoszok, és ki van jelölve az út, milyen jövő közeleg és milyen háború.

Ki lehet pipálni azt a látványvilágot és akció jelenetek sorát, amelyek a rendező védjegyei. Minden szereplőnek megvan a maga stílusa, és szórja nekik a harci beállásokat. El tudom képzelni, egyes pontok mennyire akaszthatták ki a stábot: arra kényszeresen ügyelnek, hogy Diana rövid szoknyája véletlenül se mozduljon el. A többi amazon sokkal hosszabb ruhákat visel. De Batman lengései a pisztollyal, vagy Flash futása is illik a sorba.

Flash futása… Az volt az effekt, ami még mindig nem tetszik. Ahogy az X-Men meg tudta oldani Quicksilver gyorsaságának érzékeltetését, az nem megy itt Flash esetében. Inkább esetlen és mondhatni ronda, amikor Barry rákapcsol.

Ha nagyon piszkálódni akarok, egy elem van még, ami túlzás. Superman felsőbbrendűsége minden hős felett. Az brutális, amikor a teljes Ligát leveri egymaga. Ahogy Steppenwolf ellen is csak neki van reális esélye kiállni és nyerni. Kényelmes, hogy van egy Superman, aki ennyire verhetetlen.

Zenében is hozza a már megismert motívumokat. Mivel az egyik kedvencem Wonder Woman harci zenéje, elsősorban arra állt rá a fülem most is.

Ez egy sokkal élvezhetőbb, jobb film, mint a mozis csonkítása. Ezt elnéztem, szerettem is, és vissza tudok nézni belőle részeket. A csonkolt egyszer is sok volt.

A jövő pedig… miközben a Marvel még dübörög, bár már nem olyan filmekkel, amikről beszélni akarnánk, a DC leállt. 2023-ra van ígérve Flash és Aquaman mozi, majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6717951892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.10.14. 11:36:33

Hiába javítja ki Whedon hibáit ha a sajátjai megmaradnak.Egyszer azonban nézhető.
Az lehet a baj, hogy Snyder a képregények átkos korában, a 90-es években, olvashatott főleg történeteket.
süti beállítások módosítása