Minden napra egy film

Minden napra egy film

Louis Wain rendkívüli élete

2022. december 14. - BBerni86

Ha egymás mellé rakom, hogy rajzolt állatfigura, kosztümös film, angol életrajzi, elég hamar rávágom, hogy Beatrix Potter. Csak éppen ebben a filmben nem nyulakat rajzol hősünk, hanem a macskák világában fedez fel louis_wain.jpgvalami elmondhatatlant és válik híressé.

Vagyis, ez a történet azt meséli el, hogy a macskás rajzaival híressé lett Louis Wain miért ezeket az állatokat rajzolta, és milyen élete volt. Hát… könnyed filmet vártam, itt meg elég hamar szembesültem azzal, hogy ez nem lesz az. Tragédiák és a főszereplő jelleme magában hordozza, hogy ennek nem lehetett jó vége.

Már a nyitány szívta le a jókedvem. Louis tehetséges, de élete minden területén nagyon szerencsétlen. Nem elég, hogy elvárnák tőle, hogy eltartsa özvegy anyját és hat húgát, még jól is kellene nősülnie és túl sok mindenbe belekezd, lelkes, de semmit nem visz sikerre. Tudom, más kor, de akkor is rémesnek találtam, ahogy mindenre az volt a család megoldása, hogy a fivér majd jól nősül. Csak azt nem értettem, miből gondolták, hogy ez összejöhet. Egy félénk, különös férfiról van szó, akinek nincs karrierje, jövőképe, vagyona – csak egy tucatnyi húga. Még csak annyira jóképű sem volt, hogy egy gazdag özvegy azért szemet hunyjon a hibák felett.

Talán az a film legszerethetőbb része, amikor Emily, a lányok nevelőnője és Louis kezdenek egymásra találni, majd az a kis idő, ami jut nekik. Akkor könnyed, akkor van remény, de ez is csak azért volt, hogy aztán még nagyobb legyen a lejtmenet. Nem fogom az egész filmet elmesélni, de folyamatosan azt hinnénk, ennél lejjebb már nincs, de itt megmutatták, hogy lehet.

Valahogy hiányzott egy olyan történet is, amit érdemes elmesélni. Semmi kiemelkedő nem történik Louis életében, és meglepően semmilyen ez a címbéli rendkívüli élet. Legyek gonosz, és mondjam azt, az általa rajzolt macskáknak érdekesebb élete volt neki?

Pedig igyekeztek. A szereposztás jó, és nekem kifejezetten aranyosra sikerült a Cumberbatch – Foy alkotta páros története. A testvérek meg ránézésre ellenszenvesek lettek, és éppen olyan epebajosan néztek, hogy az csak növelte a kezdeti nem éppen kellemes benyomásaim. A prímet különben Claire Foy és Benedict Cumberbatch viszi. Kedves lett mindkét figura, és Cumberbatch még szinte meg is tudja kedveltetni ezt a nagylelkű, de olyan életre nem való alakot.

A külcsín elment, kosztümös, de nem a korszak bemutatására koncentrál. Sokat vannak vidéken, és leginkább a kosztümök fejezik ki, hogy mikor is járunk.

Ha valaki szereti vagy ismeri Wain munkáit, neki gondolom többet ad a film. Nekem a főszereplők játékát nyújtotta, különben igazán nem tudott lekötni. Nem rossz élmény, csak ha már ez a címe, én vártam volna, hogy hétköznapi drámáknál többet is tud mutatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8918002226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása