Minden napra egy film

Minden napra egy film

Valld be, Fletch

2024. február 09. - BBerni86

Előismeret hiányom van, ami a film közben minimálisan zavart, de így utólag azért több kérdésem lenne. Nézzük először talán ezt.

Azt éreztem, hogy ez egy bejáratott karakter, akinek van előtörténete. De mivel maga a film egy kerek egész, menet közben ez annyira nem akasztott meg. Aztán rákerestem neten, és kiderült, még Chevy Chase forgatott két Fletch-filmet is innen nézve már elég régen. Mondanom se kell, én egyiket se láttam. Fletch ebben a történetben 000fletch.jpgéppen elégszer bemutatja magát, hogy ne igazán legyen hiányérzetem, de tény, hogy átjön, hogy nem ez az első nyomozása. Újabb réteget tesz minderre, hogy ezek adaptációk. Ez is, Chase filmjei is. Gregory Mcdonald egy hosszú sorozatban mesélgette Fletch kalandjait. Addig már nem terjedt az érdeklődésem, hogy ezek magyar kiadásának utánanézzek. Ami bizonyos, hogy jelenleg még nincs a polcokon olyan kiadvány, amelyen Hamm mosolyog Fletch alakjában.

A történet nagyon nem mai, és ez érződik rajta. Talán kicsit rá is segítettek, mert több minden retró hangulatot áraszt a filmmel kapcsolatosan. Elég csak ránézni a plakátra, hogy egyet kiemeljek. De a történetben és a cselekményben is vannak olyan elemek, amelyek régi idők filmjeit hozzák vissza. A pacsi azért jár, mert egész jó kompromisszumot találtak. Megvan ez a retró hangulat, de a film nem olyan, mintha visszaugrottunk volna 50 évet az időben. Úgy tudom mondani, hogy frissebb, mint a régiek, hogy Chase filmjeit nem láttam. Képet igen és már úgy látszik a különbség.

Ha már különbség. Chase és Hamm. Mcdonald karaktere egykori tengerészgyalogos, amit inkább a mai verzió formájából nézek ki. Chase komikusként ok, de mint katona? Hamm talán idősebb, mint Chase a filmjei idején, de még így is őt érzem a karizmatikusabbnak. Hiszen Fletch nagy nőcsábász. Ha választanom kellene, a jó nő kinek a karjában dőljön, én is Hamm verziójára szavaznék. Egyszerűen maga a színész hitelesebb az eddigi filmjeivel, a sármjával a csajmágnes szerepére. Komikusnak talán gyengébb, de ezt inkább kriminek készítették el, ami mellette könnyed is, de nem éppen komédia.

Könnyed, de krimis is a végeredmény. Tele van átverésekkel és ferdítésekkel. Nem tudom, a regényekben milyen elbeszélő volt, de a filmre igaz a megbízhatatlan narrátor jelenléte. Fletch nyomoz és követi az eseményeket, miközben ő sokkal több információ birtokában van, mint amit a többi szereplőnek vagy akár a nézőknek felfed.

A stábban nem Hamm az egyetlen ismerős név. Marcia Gay Harden játssza az elrabolt milliomos feleségét, de fontosabb szerepet kapott Kyle MacLachlan is. Lucy Punch sem elsőfilmes, ha szerintem inkább beugrik az arcáról a színésznő, mint a nevéről. Különben észrevenni, hogy nem a fiatalokat célozták be. Eleve a történet, az alap és a stílus, és a színészek is idősebb nézőket érdekelhetik. Innen úgy néz ki, hogy a színészek is jól szórakoztak, de ezt persze nem lehet tudni.

Nem látványfilm, de kellően pörög és a felfedett csavarok mozgásban is tartják.

A kritikusok különben szerették, és már vannak hírek arról, hogy nem ez volt az új Fletch első és egyetlen nyomozása. Alapanyag még bőven van, szóval, lehet, hogy Fletch visszatér még.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4418320491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása