Minden napra egy film

Minden napra egy film

Griselda

limitált sorozat

2024. február 16. - BBerni86

Nincs nagy meglepetés abban, hogy ez a minisorozat a Netflix kínálatába került be. Ha a szolgáltató zászlóshajóit kellene torpedózni, az egyik célpontom a Narcos franchise lenne. A Griselda meg remekül illik melléjük, ugyanaz a 000griselda.jpgtéma megint kicsit másképp.

Ok, nem bírok leállni. A bevezetés Escobar egy mondása, Griselda Blancóról. Még egy közös szereplőt is találtam – Griselda második férjét egy olyan színész játssza, aki nagyon sokáig Narcos állandó szereplő volt. Itt sokkal hamarabb kikerül a képből, de már a személye összeköti a pontokat. A korszak, a csempészet meg közös, így az annyira nem meglepő, hogy az Ochoa család ebben is képviselteti magát.

6 részes a sorozat, és két egységre lehetne bontani. Az első fele, amit szívesen néztem. Abban kell a nőnek Miamiba menekül, és eltartania magát a fiaival együtt. Az egy karriertörténet, csak a bűn felől. Egy háziasszony miképpen kerül a helyi drogvilág vezetői székébe. Kemény és kegyetlen döntéseket kell meghoznia, de ott még inkább az áldozatot láttatják benne is. A nőt, aki felküzdötte magát a prostitúció világából, és nem bírta elviselni, hogy a férje mire kényszerítette, megint eladta, aztán őt bántotta érte. Aki hozza az ötleteket, az eredményeket, és a női mivolta miatt mindig félrelökik. Aki nem csak magáért küzd, hanem azokért is, akik mellé álltak, akiket szeret. Ott közösségi ember, jó anya és barát.

Majd jön a gyökeres fordulat, amikor már Griselda a csúcson van. Amikor ő a Keresztanya, amikor már nincs feljebb. Gazdag, félnek tőle, a rendőrség nem tud hozzá férkőzni. Ugyanakkor a sikerének a megszállottja lesz, és valósággal beleőrül, hogy mindent megtartson. Már nincsenek fenntartásai, simán osztja a szeretteinek is a halálos ítéleteket. Nem gondolkozik tisztán, paranoiás. Mondhatnám azt is, hogy nem kell a rendőrség, hogy tönkremenjen. Megoldotta ő magának.

Ott már a nyomozónő, June a hős, aki nem nyugszik, amíg nem kerül börtönbe a nő. Hasonlóan megszállott, és ugyanolyan nehezen boldogul nőként, mint Griselda annak idején a törvény másik oldalán. Így megvan a két oldal: a törvény egyik oldalán és a másikon. Ugyanaz a nehézség, hasonló siker és ugyanaz az ár, amit fizetnek érte. Talán csak annyi a különbség, hogy June nem megy börtönbe a tetteiért, és neki van esélye összekaparni a családját.

Látványra szépen összerakták, már akkor a gazdagok és szépek világát látjuk, amikor Griselda még csak egy menekült egy kocka droggal. Végig nagyon oda van figyelve, milyen belső tereket és ruhákat látunk. Vergara végig nagyon exkluzív ruhatárat kapott, és aki erre fogékony, simán lehet nézni a sorozatot olyan szemmel, hogy milyen ruhái vannak a főszereplőnek.

Nem a színészi alakítások miatt kell megnézni, bár egy-egy pillanata mindenkinek van minimum. Bár személyként az összeszedett, céltudatos és feltörekvő Griselda volt a szimpatikus, akkor többet lehetett megmutatni, amikor a születésnapi bulin ugrálnak az arcai és hangulatai. Az egyik percben tomboló és erőszakos őrült, majd rátör, mit tett és összeomlik. Nagyon Vergara sorozata különben, a többiek neki végszavaznak, és nincsenek önálló történeteik.

Egy-egy Narcos évad mellé kiválóan működik, ha némileg csajosabb is a megfogása. Mert itt bizony megbeszélik, hogy mennyivel nehezebb csak azért ez a műfaj, mert nő a főnök és nem férfi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1218327117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása