Minden napra egy film

Minden napra egy film

A küzdők

2018. április 16. - BBerni86

Szerelmes, katonás, túlélős, életkérdéses.

Arnaud ezen a nyáron nem a barátokkal akar lógni, és eldöntötte, mivel akar később is foglalkozni. Az apja meghalt, most a bátyja próbálja megmenteni a családi céget, és ebben fog neki segíteni. Egy gazdag családnak készítenek egy kerti pavilont, és Manu az öccsére hagyja az építkezést. Arnaud neki is áll, de egyre jobban érdekli a család vele egyidős lánya, Madeleine is. A lány megszállottan készül a túlélésre, edz, undorító dolgokat eszik, letoltes_7.jpgdurva a modora és a nyári katonai táborba akar menni. A fiú meglát valamit benne az érdes felszín alatt, és képes utánamenni a katonai táborba is. Ahol természetesen Madeleine nem tud beilleszkedni, nem ezt várta. A fiúnak is elege lesz, hogy a lány őt használja lábtörlőnek. Lelép, és döbbenetére a lány vele tart, és a vadonban elkezdenek lehullani a felvett pózok.

Az ilyen alkotások miatt kapnak a francia filmek egy külön kategóriát. Mert van bennük valami plusz, amit nehéz szavakkal kifejezni, de benne van, és nézve érzi az ember. A történet egyszerűnek tűnik, de olyan érzelmi mélységeket képesek átéreztetni, ami látszatra benne sincs a történetben. De náluk benne van.

A küzdők olyan szerelmes film, amiben el sem hangzik a szó maga, vagy egy vallomás. Semmi olyan vonása nincs, mint amit az amerikai romantikus, főleg kamasz történetekbe beletesznek. (Azokkal is rokonítható annyiban, hogy itt is fiatalok a szereplők, csak nem középiskolás, hanem egyetemi korúak.) Ez valami más, sokkal abszurdabb, némileg sötétebb, de hiteles történet. És furán hangzik, de valahol aranyos is ez az egész.

És azt mondani egy filmre, hogy aranyos, amiben olyan jelenetek vannak, mint a nyers hal leturmixolása és elfogyasztása, vagy a halott kiscsibék fagyasztása és olvasztása, nagy szó. Pedig az. Talán a hangulata miatt, az a franciás attitűd, amit csak az ő filmjeikben érzek. Az, hogy az élete lehet egyszerre nyomorúságos és gyönyörű, az a mindenen átsütő pozitív szemlélet, még akkor is, ha itt az a hősnő megszállottsága, hogy szerinte jön a világ vége.

A szerelmi szál is más. Nem nagy szavakkal és filmes gesztusokkal fejezik ki az érzelmeiket. Nincs is szerelem első látásra. Sőt, az első benyomások nem is kedvezőek. Az meg olyan aranyos, ahogy Arnaud próbálja magát észrevetetni a lánnyal, akinek fel se tűnik, hogy tetszik a srácnak. Bár, ha belegondolok, azért a szimpátiáját kifejezi, csak a maga módján. Amikor beállít az ajándékkal – amik a halott csibék… kész.

A filmnek van egy bájos fekete humora. Igen, ellentmondásnak hangzik, de itt mégis ez van! Groteszk módon, és mégis kedvesen viccet tudnak csinálni olyan dolgokból, amiken különben szörnyülködnék. Mint ezek a sokat emlegetett csibék, melyek tipikusan olyan, ami nekem válóok lenne egy filmmel, itt meg mosolyogni is tudtam rajta.

A filmnek sokat adnak a színészei is. Adele Haenel és Kevin Azais is nagyon élethűek, és szerethetőek ebben a történetben. Még azt is díjaztam, hogy egyiküket sem tették a készítők lehetetlenül széppé, ami az amerikai módi. Helyesek, de hitelesen, nem mozisztár szépek.

De a nem szokványos szerelmi történeten túl a film finoman elgondolkoztat olyan dolgokon, mint az életvezetés vagy a jövőkép. A felnőtté válás, a bolygó sorsa, ez is mind ott van benne.

Aki már unja az amerikai szappant, ezt érdemes kipróbálni! Üdítő, és jó értelemben más.

 

A küzdők - 5/4 egy nem szokványos szerelmi történet érdekes karakterekkel és különös helyzetekkel.

https://www.youtube.com/watch?v=zn-wUFLrXW8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6413836020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása