Minden napra egy film

Minden napra egy film

Castle Rock

1. évad

2018. szeptember 30. - BBerni86

Kisvárosi, rejtélyes, börtönös, halálesetes.

Castle Rock látszólag csak egy átlagos kisváros. Azonban, ha az ember a felszín alá néz, sok tragédia helyszíne a környék. Balesetek, gyilkosságok sorozata kötődik ide. A legújabb, a nyugdíjazás előtt álló börtönigazgató esete. Kegyetlen módon végzett magával, senki nem érti, miért. Mikor utódja megérkezik, és átnézik a börtönt, egy lezárt blokkban ketrecre akadnak. Benne egy fiatalember, akinek se neve, se kora, se története. A börtön legszívesebben eltussolná az egészet, de egy jószívű börtönőr felhív egy ügyvédet. Henry Deaver maga is egy helyi legenda – megmagyarázhatatlan eltűnése után meghalt pap nevelőapja. Nem is szívesen jön vissza, de aztán a városkában ragad. Anyja állapota rossz, a szomszéd lány különös dolgokat mond. És a névtelen fiatalember is kötődik hozzá.castle_rock.png

Hetiben néztem a sorozatot, de megfordult a fejemben, hogy megérné összevárni a részeket. Mert annyira rejtélyes, nehezen megfogható az egész, hogy jobban észben lehet tartani az utalásokat, kis részleteket, ha nem tartunk a részek között hetes szünetet.

Ez valahol dicséret is a sorozatnak, mert nem egy üres, horroros film, ez igényli a figyelmet. Ha nem figyelsz, még annyira sem értheted az eseményeket, mint egyébként. Rá is játszanak a homályra, a rejtélyre. Nagyon keveset árulnak el a történetben, egyszerűen nem lehet érteni, mi történik és miért. De aztán jönnek a kis történetmorzsák, és a végére valamit már fel lehet fogni. Még most sem érzem úgy, hogy minden tiszta, de már vannak elképzeléseim. Ha időm engedné, pár részt újra is néznék, akkor még több mindent érthetnék.

Ennek ellenére a cselekmény lekötött, és ez a rejtély, hogy alig értesz valamit, folyamatosan nézeti tovább. Mert valamit mindig elejtenek, egy kis morzsát, ami beindítja az ember agyát, ötleteket ad, de meg kell nézni, hogy jól gondoltuk-e!

Ez úgy horror, hogy nem a kaszabolós vonalat követi. Talán, a horrorban a leginkább nyomon érhető, hogy ez egy Stephen King sztori. (Agyalok is, vajon regényként meg fog-e jelenni?) Egy kisváros, ahol rejtélyes dolgok történnek. Kicsit természetfeletti, kicsit mégsem. Inkább borzongatnak, valamit érzel a hangulatban, hogy valami nem stimmel. Egy-egy eseménynél viszont elszabadul a vérfürdő is. Lesz itt börtönbeli mészárlás, elszabadul a rendőrségen a pokol, és még sorolhatnám. De már a kezdés is brutális – ilyen öngyilkosságot kitalálni… simán elment volna egy Fűrész filmben.

A karakterek között sok az olyan figura, akik tele vannak titkokkal és további rejtélyekkel. Nem is lehet eldönteni, hogy valakit bírok-e vagy sem. Billegtem. Egyik részben bírtam, utána valami olyat húzott, ami nem tetszett. És a börtönbeli srác – a legenda szerint ő maga az Ördög. Körötte mindenkivel baj történik. De ki ő? Erre kapunk a végére egy választ, de aztán lesz egy újabb rejtély is a végére. Mindenesetre én tudtam sajnálni. Amit összeraktam magamba, ki ő, valahol ő az áldozat. Henry indított el valamit, aminek ő lett az áldozata.

Látványra is teljesen korrekt. A horror jelenetek, a kisváros hangulata, egy-egy helyszín, hibátlan. King nagyon tud emlékezetes házakat kitalálni, itt is akad erre példa. A horror motel például, azokkal a festményekkel. Ijesztő.

Nem is mondtam, ismerős színészek is akadnak benne szépen, és be van rendelve a 2. évad is.

 

Castle Rock - 5/4 nagyon erős kezdést produkált, pszichésen horror, sok rejtéllyel. Nekem bejött.

https://www.youtube.com/watch?v=Pyiu5PGsc-I

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr914272509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása