Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az igazi csoda

2018. november 11. - BBerni86

Családos, másságot feldolgozós, gyerekes.

Auggie sok tekintetben kivételes kissrác. Jószívű, kedves, okos, tele álmokkal és szeretettel. De Auggie nem átlagos gyerek. Súlyos rendellenességekkel született, műtétek sora kellett ahhoz is, hogy a mostani arcnak tűnő arca kialakuljon. Anyja szeretné, ha végre gyerekek közé kerülne, iskolába járna, nem otthon tanítanák. Bár félnek az_igazi_csoda.jpga gyerekek reakciójától, belevágnak. Eleinte mindenki megbámulja a fiút, de szerez barátokat is, és lassan a személyisége képes lesz feledtetni az arcát, leküzdi a csúfolkodást is. Jack eleinte kényszerből barátkozott vele, de tényleg megszerette a fiút. Igazi haverok lettek, de egy beszólás sok mindent összetört, amit meg kell javítani. Via, Auggie nővére megszokta, hogy Auggie a családjuk napja, ő legfeljebb a hold lehet. De most lesz valaki, akinek ő a nap.

Palacio írt egy olyan regényt, ami nem véletlenül lett bestseller. Szívbemarkoló volt, és remekül működött a szerkezet, melybe az összes fontos szereplő szemszögéből megmutatta az eseményeket. Sikerregény, nem kerülhette el a megfilmesítést. A Csodácska Az igazi csoda címen készült filmre, jött is ki filmes borítós regény is, különben az új cím nekem jobban bejön. De most nézzük a filmet!

Nagyon korrekt adaptáció lett, amelyen érezni, a készítők mennyire szeretettel és tisztelettel nyúltak az alapanyagához. Tartottam tőle, hogy nem fogják tudni visszaadni a regény több elbeszélős szerkezetét, de még ezt is nagyon korrektül megoldották. Ahogy a regényben, itt is más-más karakter kerül a középpontba, és meséli el az ő szemszögét. Ehhez narrációt kellett alkalmazni, de megtették, és nálam működött. Nem lett idegesítő, felesleges vagy túl sok. Éppen eléggé leképzi azt, ami tetszett a regényben.

A cselekmény most is szívbemarkoló. Az ember akaratlanul is sajnálja a gyereket, aki nem tehet arról, hogy nem volt arca, most pedig ronda. Ettől hősiessé válik, ahogy mégis helytáll, és barátai lesznek, teljesít. Kis iskolai ügyek adják a cselekmény magját, de Auggie különlegessége miatt ezek is felnagyítódnak, és érzelmekkel tartalmassá teszik a filmet.

Nagyon tetszett az is a filmben, mennyire pozitív az egésznek a hangulata. Vannak komoly konfliktusok, fájdalmak benne, mégis feelgood tud végig maradni. Auggie családja nagyon közel van a tökéleteshez, de nem lettek mégse meseszerűek, hanem hitelesek. Együtt lehet érezni akármelyik tagjával, és meg lennék lepve, ha a szíve mélyén nem szeretne mindenki olyan közösségben élni, mint amiben ők teszik. Ahogy mindig számíthatnak egymásra, ott vannak egymásnak, példaértékű az egész.

Kellett ehhez az is, hogy ilyen casting legyen. Julia Roberts soha nem volt a kedvenceim között, sőt, kifejezetten szeretem nem szeretni a munkáit. De ebben a filmben nagyon működik, mint Auggie anyja. Elhittem neki az egész történetét. Owen Wilson is remekül passzol ehhez a vicces, de egyben komoly apához is, aki a gyerekei biztos pontja, aki mindig mosolyt tud csalni az arcukra. Jacob Tremblay a Szoba után gyereksztárrá növi ki magát, és itt is remekül helytáll, ha a film egészében az arcmaszk alatt játszik is. Azon meg külön jót mosolyogtam, hogy Mandy Patinkin igazgatóvá változott.

Remek adaptáció, tartalmas családi film, érdemes megnézni!

 

Az igazi csoda - 5/4,5 szép film, tartalmas és tele van életszeretettel, erővel, a casting is erősre sikerült.

https://www.youtube.com/watch?v=xSW0YoUuWo0

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5914365147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása