Minden napra egy film

Minden napra egy film

Mária Magdolna

2018. december 26. - BBerni86

Hites, jobbá válós, történelmi, vallásos.

Mária egy magdalai fiatal lány, akit a testvérei és az apja szeretnének férjhez adni. De a lány más, van benne egy képesség, ami miatt nem tud olyan lenni, mint a többiek. Miután egy szertartáson ki akarják belőle űzni a rosszat, magába fordul. Bátyja hívja el hozzá a környéket járó tanítót, Jézust. Mária vele beszélgetni kezd, és ahogy meghallgatja a helyi tanítását, célt talál az életében. Mindent hátrahagyva Jézus tanítványa lesz, aki halad vele előre az úton. Mellette van, amikor a jeruzsálemi templomban a bűnbánatot árusító papokra támad. Ott van, maria_magdolna.jpgamikor Lázár feltámad. Mellette van az utolsó úton is, a keresztfa felé. Ő nyújt vigaszt Júdásnak, amikor a férfi rádöbben, mit tett. És ő lesz az első, aki azt mondja a többi tanítványnak, hogy az ígért jobb világot magukból kell megteremteni, és ezt hirdetni kell.

Volt egy elképzelésem a film előtt. Már meg is fogalmaztam magamban fejben, látatlanul, miről írom ezt a bevezetőt. Hogy ugyan nem Jézus születése, és így direktben a karácsony a film témája, de Jézusról szól, és az ő üzenetéről. Ami a karácsonynak is a lényege lenne. Megbocsátani, jobb embernek lenni, ez a lényeg. És így karácsonyosítani akartam a filmet.

Ha nagyon akarnám, valamennyire működne is ez az érvelés. Mert tényleg, nagyon erősen benne van a filmben az Üzenet. Hogy jöjjön el az ő országa, a királyság, ahol jobb lesz embernek lenni, és boldogok lehetünk. Hogy a megbocsátás kettős lehetőség: feloldozza, aki ártott, és annak is jobb lesz, aki meg tud bocsátani. Mert a gyűlölet egy súly, ami lehúz minden nap, tönkre tesz. Nem lenne jobb megszabadulni tőle, szabadabbnak lenni? És mikor máskor gyakorolnánk ezt, ha nem karácsonykor, amit a szeretet ünnepének is nevezünk?

De a film megnézése után egész más gondolatokon pörgött az agyam. Vallásról nem szeretek írni, mert valahol mindenkinek a magánügye. Hol vagyok én ahhoz, hogy más hitében turkáljak? De a film után az egyház, mint szervezet, megint a bögyömbe került. Szerintem a hit egyesít, a vallások elválasztanak. És itt szépen arra láttam példát, hogy értelmezik félre az egész kereszténységet még a tanítványok is. Jézus nem szervezetet akart alapítani, nem földi király akart lenni. Neki eszméi voltak, és olyan tanításai, amelyek az egyén életvitelére, érzelmeire vonatkoztak. A filmben a tanítványai, elsősorban Júdás és Péter akartak ebből politikai mozgalmat is csinálni. Mária, aki felfogta, itt nincs szó világi hatalomról. Az egyénnek kell változnia és jobbnak lenni.

Egy nagyon szimpatikus Jézust kaptunk, egy jó embert, aki szenvedett, aki jobb az átlagnál, de akkor sem egy szuperhős. Ha áthelyeznénk a cselekményt a mába, akkor lelki vezetőnek nevezném. Akinek Mária a tanítványa volt, és nem a katolikus egyház megtért prostituáltja. És akkor megint jön az egyház ellenes kirohanásom: ha Mária lehetett Jézus tanítványa, a papja, akkor mire fel van katolikus férfiuralom? Miért ne lehetne nő is pap?

Szóval, van ebben a filmben bőven üzenet, és nagyon erős casting is akadt mellé. Ugyan látatlanba Joaquin Phoenix nekem idősnek tűnt a szerepre, de nagyon tetszett, amit Jézusként játszott. Rooney Mara is elegáns, finom, de erőteljes.

Látványra, ruhákra is nagyon hiteles. Korrekt film, finom zenével és hiteles kinézettel.

Akkor miért nem magasabb a pont? Mert lassú, néhol unalmas, és szomorú is szerintem.

 

Mária Magdolna - 5/3,5 más nézőpontban az egyik legismertebb történet. Jó színészek, korrekt látvány, üzenet.

https://www.youtube.com/watch?v=_deZjAAVDjc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1814514360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása