Minden napra egy film

Minden napra egy film

Éjjeli napfény

2019. január 05. - BBerni86

Kamaszos, szerelmes, betegséggel küzdős.

Katie is idén érettségizett, mint a korabeliek, csak ő magántanulóként. Imád zenélni, és a napja fénypontja, amikor Charlie elmegy az ablaka előtt. Évek óta figyeli a srácot, de eddig esélyük sem volt találkozni. Katie ugyanis egy ritka betegségben szenved. XP, ami azzal jár, hogy a lány soha nem mehet napfényre. Az érettségi buli estéjén ejjeli_napfeny.jpgKatie a vasútállomáson gitározik, amikor a bulit elunó Charlie arra jár, és felfigyel a lányra. Morgan, Katie egyetlen barátnője annyit besegít, hogy újra találkozzanak, és a fiatalok randizni kezdenek. Egymásba szeretnek, boldogok együtt, és segítenek is egymásnak – Charlie egy baleset miatt vesztette el az ösztöndíját és vele az álmait. De a lány eltitkolt betegsége katasztrófához vezet…

Eredetileg YA regény volt, nálunk is megjelent és olvasható. (Link.) Az már nehezebb kérdés, hogy sikerregényből lett film, vagy inkább a megfilmesítés dobta fel a regény eladásait is. Ami biztos, hogy a film nem robbantott kasszát, de sikeresnek mondható, hiszen a készítési költségeit többszörösen visszahozta.

Kései lecsengése különben a Csillagainkban a hiba indította divathullámnak, amikor is hirtelen jó sok film készült haldokló, vagy súlyosan beteg tinikről és szép, de reménytelen szerelmekről. Amiért mégis érdemes megnézni, hogy szerethető. Messze nem olyan sírós, mint a Csillagainkban a hiba, de pl. jobban sikerült, mint a Most jó vagy a Minden, minden.

A történet igazából a jól ismert klisék mellett halad. Lány rég szereti a fiút – ami valahol roppant mesés. Mit tud róla? Semmit. Látja az ablakból napi pár percet, és máris ő élete szerelme? Találkozás, nagy szerelem, aztán a búcsú. Amivel több, hogy Charlie nem tipikusan az ilyen lányfilmek szőke hercege. Neki is megvan a maga tragédiája: egy bulin tönkretette a vállát, ami miatt úszott a sportösztöndíja, és most fogalma sincs, hogyan legyen tovább. Ez tette azzá a jófiúvá, akit a filmben már látunk.

És több azzal is, hogy ez a két fiatal tényleg segíti egymást, és el lehet hinni, hogy szeretik és támogatják egymást. Katie az életet fedezi fel Charlie mellett, a fiú meg a lány bátorítására kezd el újra az álmaiért küzdeni.

A filmnek meg akkor is van egy jó alaphangulata, amikor már tudjuk, hogy Katie ideje mennyire véges. Valahogy sikerült kihegyezni arra, hogy csak a most számít, és az, hogy boldog volt, ez felülírja annak tragédiáját, mennyire fiatalon kell meghalnia a lánynak.

Ó, igen. A zsánerből is fakad, a regényből is lehet tudni, ebben a filmben nem lesz valami hihetetlen és az egészet tönkretevő happy end (a Minden, minden ezért is volt félresikerült – nagyon nem ment a beleerőszakolt boldog megoldás). És a film egyik legmeghatóbb jelenete is a lány halála miatt történhet meg. Nem a hajózás, hanem a rádióban a dala posztmortem. A levele is ilyen hangulatú – a tragédia ellenére mosolyogtat, és nem a könnyeid nyeled, mint amikor Gus levele kerül vissza Hazel kezébe.

Kellemes a casting is. Bella Thorne már rutinosan játszik tini hősnőt. Patrick Schwarzenegger meg itt volt először főszereplő, de ahogy nézem, jól bele fog ragadni a szépfiú skatulyába. (Tény, az apjánál sokkal helyesebb a fia.) De bírtam Quinn Shephard-öt is Morganként.

Nem lesz egy maradandó filmélmény, de egyszer kellemes kis szórakozás tud lenni.

 

Éjjeli napfény - 5/4 a film csak 3, de a regényt korrektül adoptálták, nem lett túl szirupos, guilty pleasure!

https://www.youtube.com/watch?v=3bypVI_9K84

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7314536230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása