Minden napra egy film

Minden napra egy film

Itt a fiú, hol a fiú

Dexter Riley 2.

2019. február 25. - BBerni86

Egyetemet mentős, találmányos, eltűnős.

A Medfield szokás szerint anyagi gondokkal küzd. Részleteket kell fizetni, amire az egyetemnek nincs pénze. A dékán így az üzletember AJ Arno ajánlatát fogadná el. A tudományos csoport, Dexter Riley vezetésével azonban kilesi Arno terveit: kisemmizné az iskolát és kaszinót építene a területen. Más megoldás kell, ami egy tudományos verseny megnyerése lenne. Dexter legújabb találmánya, a láthatatlanná tevő szer pont ideális versenyző is itt_a_fiu.jpglehetne. Csak éppen a dékánnak be kell juttatnia magukat a versenyre egy golf party keretében, noha nem tud golfozni. Majd Arno mesterkedéseit is meg kell fékezni, aki a láthatatlanná tevő szerben is gyors pénzkeresési lehetőséget lát. Hiszen van-e jobb bankrabló annál, akit senki nem lát?

A Disney az 1970-es években tini szívtipróként alkalmazta Kurt Russellt, amit ma már nehéz elképzelni, de megnézni meg tudjuk. Három Dexter Riley filmet is forgatott a stúdiónak, amelyek közül ez a középső darab. Minden részben Dexter egy őrült találmánnyal menti meg az iskolát. Lesz belőle szuper okos, láthatatlan és a világ legerősebb embere is. Az okos részt egyszer meg is próbálták újítani, nekem az még tetszett is (Computer teniszcipőben).

A jelen rész pontosan azzal a recepttel készült, amivel a sorozat többi része is. Ha lenne benne egy rejtély megoldása is, akkor azt mondanám, hogy ez a Scooby-Doo egyetemista verziója. Itt is vannak minden lében kanál kölykök, akik elrontják a gonosz üzletember terveit.

Még a film cselekménye is a megszokott sémát alkalmazza. Az egyetem bajban, és Arno nyerészkedne. De Dexternek van egy találmánya. Amit persze Arno egy ponton ellop, és így a srácoknak őt is meg kell fékezni. De természetesen a versenyre minden rendbe jön, és az iskola megmenekül.

Ennek a filmnek is olyan naiv világnézete van, amit mai aggyal mesének lehet elkönyvelni. Ahogy az erős részben is csodáltam, hogy a müzli gyárat nyerik meg maguknak, amikor a terméküknek a katonai ereje a felbecsülhetetlen. Mert ez csak egy családi komédia, nem szabad és nem is lehet komolyan venni. Mert ha elkezdjük a logikát keresni benne, amire hajlamos vagyok, akkor szétesik az egész.

Helyzetkomikumra épül az egész film, vagyis, a láthatatlansággal milyen zűröket lehet kavarni. Ahogy Dexter láthatatlanul kisegíti a golfpályán a dékánt, ahogy a láthatatlanná vált bankrablókat üldözik. Mai szemmel minden kevés, mert mögötte alig van értelmes cselekmény. Kicsit mosolyog rajta az ember, de semmi többet nem kapunk tőle.

Ahhoz képest, hogy egy jó 50 éves filmről beszélünk, a korhoz képest egész korrekt a film kinézete. De erre is áll, mai szemmel ez kevés. El kell vonatkoztatni, akkor lehet értékelni. Pl. a sportcipős sétát és a takarító megijesztését.

A karakterek nem fejlődnek semmit, abszolút hűek a sorozat egészéhez. Dexter továbbra is a meg nem értett zseni, míg a dékán továbbra is egy idegesítő kishivatalnok, akit folyton meg kell menteni, ahogy Arno is az örök ellenfél, mindenféle árnyalás nélkül. Egyedül Kurt Russell csinált innen karriert, azt kell mondanom, nem e filmnek hála.

Nosztalgiázni egyszer jó látni, plusz megnézni, milyen volt Kurt Russell fiatalon.

 

Itt a fiú, hol a fiú - 5/3 látszik rajta a kora, és nem csak a kivitelezésben, a történetben is. Nosztalgiázni jó.

https://www.youtube.com/watch?v=_umuzrRDv_k

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5814652019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása